anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Un nou bloc în „zonă fierbinte“, preponderent cu case. Scandalurile se țin lanț în zonă

GALERIE
santier
 • santier
- +

Patronul Hotelului Majestic, Constantin Ioniuc, cumătru cu fostul primar al Iaşului Gheorghe Nichita, vrea să ridice un bloc cu 6 etaje în zona din spatele facultăţilor UTI. Iniţial a cerut 10 etaje, dar Primăria i-a tot tăiat câte unul, în urma protestelor vecinilor. 

Un nou bloc înalt va răsări într-o zonă în care preponderent sunt case. Consilierii locali vor dezbate la începutul săptămânii viitoare aprobarea unui plan urbanistic zonal pentru construirea unui imobil cu şase etaje pe strada Malu, situată în zona din spatele facultăţilor de la UTI, spre strada Smârdan. În ultimii ani, în această zonă au fost ridicate mai multe blocuri cu regim de înălţime mare, lucru ce a provocat nemulţumiri din partea celor care, anterior, şi-au construit case.

Iniţial, blocul propus de patronul Hotelului Majestic, Constantin Ioniuc, cumătru cu fostul primar al Iaşului Gheorghe Nichita, avea 10 etaje, dar sesizările cetăţenilor din zonă au limitat imobilul la şase etaje, în contextul în care persoanele afectate au solicitat maximum trei etaje. Ioniuc a iniţiat proiectul încă din 2014, primul certificat de urbanism fiind emis în luna august a aceluiaşi an. Investitorul are în proprietate, prin firma Proexin SRL, o suprafaţă totală de 1.230 mp.

Pe parcursul anului 2015, proiectul a fost dezbătut în mai multe şedinţe ale Comisiei de urbanism, cu participarea atât a investitorului, cât şi a vecinilor direct afectaţi. În iunie 2015, Comisia a aprobat 10 etaje pentru imobil. Din acest moment, pe adresa municipalităţii sosesc sesizări colective ale locatarilor din zona străzilor Malu şi Moldovei. Contestatarii îşi exprimă dezacordul privind investiţiile propuse în zonele învecinate cu proprietăţile lor şi solicită limitarea regimului de înălţime al viitoarelor construcţii până la trei etaje.

„Motivaţiile au stat în aglomerarea zonei prin trafic intens, diminuarea spaţiilor verzi pentru parcaje, umbrirea caselor învecinate, poluarea fonică, supraîncărcarea reţelelor de canalizare şi a celor de energie electrică şi edificarea unor clădiri înalte pe terenuri dificile“, se arată într-un raport al Primăriei. Ulterior, municipalitatea a ţinut o corespondenţă cu investitorul, dar şi cu operatori de reţele de utilităţi. În cele din urmă, beneficiarul a furniziat Primăriei o serie de avize şi completări de documente prin care a susţinut oportunitatea investiţiei.

„Beneficiarul motivează că prin investiţia propusă va îmbunătăţi condiţiile din zonă, contribuind astfel la dezvoltarea cartierului prin creşterea gradului de civilizaţie şi optimizarea estetică a clădirilor“, se mai precizează în raportul municipalităţii. În noiembrie 2015, proiectul este din nou discutat în Comisia de urbanism, care aprobă un regim de înălţime de până la şapte etaje pentru imobil. În 2016, locuitorii din zonă au trimis din nou sesizări către primărie, iar, în acelaşi timp, investitorul solicită introducerea proiectului pe ordinea de zi a CL şi răspunde la solicitările municipalităţii de completare a documentaţiei. Noi modificări la proiect sunt aduse în luna octombrie, în cadrul Comisiei de Amenjare a Teritoriului şi Urbanism, iar regimul de înălţime este limitat la şase etaje, alături de alte condiţii privind amplasarea blocului faţă de vecinătăţi. O decizie finală privind realizarea acestui proiect va fi adoptată în şedinţa din 31 octombrie a CL. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.