Un nou cartier de blocuri înalte va răsări printre case. Totul e legal, conform noului PUG
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.05.2021

Un nou cartier de blocuri înalte va răsări printre case. Totul e legal, conform noului PUG

GALERIE
Zona Smardan Moldovei strada Adunati
  • Zona Smardan Moldovei strada Adunati
- +

Un nou cartier de blocuri este prevăzut în centrul Iaşului, printre zeci de case cu regim mic de înălţime. Noile planuri ale municipalităţii vin să sprijine astfel de iniţiative, în ciuda opoziţiei locuitorilor zonei. Este vorba despre perimetrul delimitat de străzile Şesan - Smârdan - Tăietoarei. Noul PUG permite acolo construcţii înalte.

Primăria va da oficial undă verde construcţiilor înalte în cea mai contestată zonă imobiliară din centrul Iaşului. În noul Plan Urbanistic General (PUG), zona din spatele facultăţilor de la UTI până la strada Smârdan, în perimetrul delimitat de străzile Prof. A. Şesan - Smârdan - Tăietoarei, devine, în bună parte, una cu imobile cu minimum patru etaje, fără a fi limitată înălţimea maximă.

Problema este că, în ultimii 15 ani, zeci de ieşeni şi-au ridicat vile în baza prevederilor fostului PUG. Însă dezvoltarea proiectului Palas a crescut semnificativ potenţialul zonei, iar în ultimii 4-5 ani au apărut blocuri înalte prin derogare de la prevederile fostului plan urbanistic. De obicei, oamenii de afaceri care construiesc în zonă (Con­stantin Ioniuc, Daniel Cristinel Niculiţă, Cristinel Bolobiţă, Cristin Zămosteanu, Gheorghe Timofte etc.) s-au remarcat cu alte proiecte imobiliare şi în alte părţi ale oraşului.

Mai mulţi locuitori ai zonei au contestat rând pe rând proiectele dezvoltatorilor imobiliari, iar, în unele cazuri, au obţinut inclusiv sistarea lucrărilor, în contextul în care au acuzat ilegalităţi la emiterea autorizaţiilor de construire.

„Noi am fost de acord cu 3-4 etaje, dar cu aproape 10 etaje lângă o casă cu un etaj şi mansardă nu se poate. În primul rând, solul nu susţine clădiri înalte, e zonă mlăştinoasă, şi nu se pot face parcări subterane. Aici a fost albia Bahluiului, noi nu am putut face pivniţă din cauza pânzei freatice. Apoi, zona este una cu străzi înguste, care nu vor face faţă traficului, deja sunt probleme în sensul ăsta“, a declarat ieri un locuitor al zonei, care se află în litigiu cu unul dintre investitori.

De cealaltă parte, un dezvoltator imobi­liar, care a vrut, de asemenea, să-şi păs­treze anonimatul, a precizat că dezvoltarea zonei e firească.

„Arhitecţii care au întocmit planul urbanistic ge­neral au arătat foarte clar că nu au ce căuta acele case în centrul Iaşului. Sunt case vechi, unele care stau să se dărâme, nu trebuiau de la bun început construite. În timp, toată această zonă va fi un cartier de blocuri, şi e firesc să fie aşa“, a spus omul de afaceri.

La nivelul municipalităţii, comisiile de specialitate au început deja să se ghideze după prevederile noului PUG cu toate că acesta nu a intrat în vigoare. Astfel, pe 16 decembrie, comisiile au amânat aprobarea unui proiect ce prevedea construirea unei case cu mansardă întrucât în noul PUG regimul prevăzut este de minimum patru etaje.

Unde vor fi clădirile cele mai înalte

În zona din spatele facultăţilor, noul PUG prevede un regim de înălţime înalt, la fel ca în lungul străzii Şesan.

Pe strada Smârdan, începând de la intersecţia cu Sf. Lazăr, planul urbanistic stabileşte o subzonă cu clădiri de înălţime medie, cu minimum două etaje şi maximum patru etaje. Funcţiunea este mixtă, respectiv locuire şi servicii.

Spre intersecţia din Bucşinescu, zona clădirii Ropharma, planul prevede clădiri înalte (cu minimum patru etaje).

În vecinătate, spre aceeaşi intersecţie, regimul scade la maximum 13 metri (cel mult două etaje), iar în zona fostului sediu al „Ziarului de Iaşi“ sunt prevăzute clădiri înalte cu minimum patru etaje.

În lungul străzii Prof. A. Şesan este trasată o subzonă de clădiri înalte (minimum patru etaje, fără a fi limitată înălţimea maximă).

În perimetrul cuprins între străzile Moldovei, Barbu Lăutaru şi Tăietoarei predomină clădirile cu înălţime medie (trei sau patru etaje, înălţime maximă de 20 metri şi un regim minimum de două etaje). 

În schimb, în josul străzii Moldovei şi până spre zona facultăţilor, este prevăzută o subzonă cu clădiri înalte (minimum patru etaje, fără a fi limitată înălţimea maximă), dar, izolat, înălţimea maximă admisă este de 20 metri (clădiri joase, minimum două etaje şi maximum patru etaje).

Noul PUG ar urma să fie aprobat, în cel mai bun caz, în cursul acestui an.

CITIȚI ȘI:

PUG! Iașul în câţiva ani: tren Socola - Antibiotice, noi poduri, zonă pietonală extinsă

Mai răsare un bloc între case, în zona Smârdan - Moldova. Protestele riveranilor, ignorate de Primărie

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Formatul Bucureşti - 9

Lucian DÎRDALA

Formatul Bucureşti - 9

Ceea ce a reieşit, însă, în urma reuniunii virtuale organizate de România, ne lasă să înţelegem că opinia majoritară a central- şi est-europenilor este favorabilă întăririi legăturii transatlantice şi, implicit, găsirii unei modalităţi de afirmare a potenţialului politico-militar al Europei care să nu pună în cauză coeziunea NATO.

Filmuletul zilei

opinii

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

Avea tot felul de idei crazy

Radu PĂRPĂUȚĂ

Avea tot felul de idei crazy

Viki ar fi fost o fată frumoasă, dacă n-ar fi avut pe obrazul drept şi pe gât cicatricile hidoase ale unei arsuri. Când avea doisprezece ani, taică-său venise acasă beat şi o pusese să aprindă lampa abia stinsă şi încinsă. În urma exploziei, rămăsese pe toată viaţa însemnată. 

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Am întâlnit deseori muzicieni care, ascultând cuvintele admirative despre o creaţie a lor din trecute perioade, preferau comentariile celor mai recente realizări - atitudine firească în cazul profesionistului preocupat mereu să evolueze. Totuşi, adăugând ultima serie de tuşe la portretul lui Cristian Mandeal, mă voi întoarce mai întâi la cronicile concertelor susţinute la Iaşi, deşi selecţia este dificilă, pentru că sunt numeroase, toate apreciative.

pulspulspuls

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ceva ciudat simţim că parcă se întâmplă la partidoiul ieşean în ultimele zile, dragi cetitori. Şi nu ştim dacă are legătură cu aşezarea taberelor în vederea pregătirii alegerii conducerii viitoare a filialeri au ba. 

Caricatura zilei

De ce ești mai iute cu antenă?

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.