anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Un nou drum de la Aeroport spre Iași, prin Aroneanu. S-a discutat de sensuri unice

GALERIE
sens unic aeroport
 • sens unic aeroport
- +

Punerea în practică a hotărârilor aprobate ieri – drumurile spre Aeroport, restaurarea sediului Filarmonicii etc. – va dura însă mult mai mult

Cea mai rapidă şedinţă a consilierilor judeţeni s-a desfăşurat ieri pe parcursul a doar 50 de minute. Din ordinea de zi cu 37 de proiecte de hotărâre, au fost adoptate 36. Consilierii USR şi cei ai PSD au profitat de o conjunctură în care doi aleşi ai PNL au absentat de la şedinţă şi un al treilea, de la PMP, nu se afla în sală la momentul votului, astfel că execuţia bugetară pe primul trimestru a fost respinsă. Anterior, liderul grupului USR reproşa cheltuirea a prea puţini bani pentru investiţii, comparativ cu secţiunea de funcţionare a Consiliului Judeţean.

Au trecut însă proiecte importante precum cel pentru parcurgerea etapelor de proiectare a viitoarelor drumuri de acces spre Aeroportul Iaşi. Aleşii au alocat bani pentru studiul de fezabilitate de la care va pleca modernizarea a 9,5 km de drum judeţean din Moara de Vânt la Aroneanu-Rediu Aldei (pe unde ar urma să treacă breteaua de la A8 spre Aeroport), respectiv din Aroneanu spre terminalele de pasageri. Discuţiile la acest proiect de hotărâre au vizat şi alte propuneri pentru viitor (Cristian Stanciu, PSD), dar şi idei încă neluate în considerare precum transformarea actualului drum de acces cu două benzi în sens unic spre aerogară şi descărcarea traficului spre Aroneanu, tot cu sens unic, pe viitorul drum de 3,5 km spre DJ 282G (Marian Uscatu, PMP).

Restaurarea sediului Filarmonicii a revenit pe ordinea de zi, cu o actualizare a documentaţiei tehnice deja realizate. În acest conext, preşedintele Costel Alexe a precizat că astăzi va discuta la ADR Nord-Est posibilitatea depunerii pentru finanţare şi pe noul Program Operaţional Regional. "Ne dorim un proiect eligibil cu o cofinanţare cât mai mică din partea Consiliului Judeţean", a precizat preşedintele Costel Alexe. O cerere este deja depusă în cadrul PNRR, dar finanţarea care va veni de aici nu va acoperi toate costurile. De altfel, şeful CJ a arătat că, pe fondul creşterii consistente a preţurilor materialelor de construcţie, nu se poate estima de pe acum ce preţ va avea refacerea celor două clădiri de pe strada Cuza Vodă.

Aleşii au mai căzut de acord ieri asupra finanţării pentru asfaltarea a cinci segmente de drum judeţean, a finanţării (prin PNRR) a refacerii Secţiei Paşcanu de la Spitalul de Pneumo, precum şi a acordării în premieră a două milioane de lei pentru amenajarea grupurilor sanitare la 14 şcoli din 11 comune ale judeţului.

FOTO: Facebook/Petru Movilă

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.