Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un nou caz ciudat la Iaşi, cu o economistă. Ne sunt sau nu banii în siguranţă la bancă?

Un nou furt. 30.000 lei dispăruți din cont. Banca ridică din umeri

GALERIE
transfer-bancar-card2transfer-bancar-card1
  • transfer-bancar-card2
  • transfer-bancar-card1
- +

Cazurile cu ieşeni cărora le-au dispărut banii din conturi au început să se înmulţească. În urma articolului publicat de Ziarul de Iaşi săptămâna trecută în care descriam cum unei profesoare i-au dispărut 35.000 de euro din contul bancar, am aflat că există şi alte cazuri. Astăzi vă prezentăm cel al unei economiste, din cartierul ieşean Canta, care a rămas fără suma de 30.000 de lei din contul de la ING. Păgubiţii au reclamat faptul că instituţiile statului se mişcă foarte greoi, iar unele nici nu au reacţionat. De asemenea, bancherii arată cu degetul tot către clienţi, care ar fi, spun ei, păcăliţi de hackeri foarte specializaţi. Una peste alta, este tot mai clar că şi sistemele de securitate ale sistemelor online ale băncilor au o problemă. În aceste condiţii, apare o întrebare tot mai legitimă a celor ce îşi ţin banii, fie ei economii sau simple descoperiri de conturi ale salariului: sunt banii noştri în siguranţă la bancă?

În urmă cu aproximativ două săptămâni, jurnaliştii Ziarului de Iaşi au relatat despre cazul unei profesoare din Iaşi căreia i-au dispărut la propriu, peste noapte, banii din conturi. De data aceasta, un nou caz similar: este vorba despre o economistă din cartierul Canta. Femeia are cont tot la ING Bank, ca în primul caz, iar aplicaţia folosită de către aceasta este tot Home Bank, ca şi în cazul profesoarei. Economistei i-au dispărut 30.000 de lei.

„La data de 23 august, în jurul orei 15.20, am intrat de pe telefonul mobil pe aplicaţia ING Home Bank în contul de economii în care aveam suma de 30.000 de lei. Intenţionam să transfer o parte din aceşti bani în contul meu de card, unde aveam şi acolo în jur de 4.000 de lei. Urma să fac o plată de 10.000 de lei pentru o achiziţie. Am constatat cu stupoare că din acest cont fuseseră sustraşi prin transfer aproape toţi banii, adică 30.000 de lei. Astfel, am constatat în primă fază faptul că din contul personal de economii au fost transferaţi în contul de card suma de 30.000 lei. De asemenea, verificând celelalte conturi, am constatat că şi din contul mamei mele, pe care sunt împuternicită, fuseseră transferaţi în contul meu personal suma de 1.900 lei. Astfel, pe contul meu de card au acumulat suma de 36.360 lei, unde mai erau cei 4.000 de lei. De aici au fost transferaţi bani în două tranşe către doi destinatari necunoscuţi, respectiv CRO şi CRX.io“, se plânge ieşeanca.

Reacţia băncii a revoltat-o

Femeia spune că nu are nici cea mai vagă idee cine sunt cei doi destinatari. „La ora 12.55 din cont a fost transferată suma de 21.526,89 lei către CRO. Apoi, la ora 12.56, a fost transferată suma de 13.967 lei către CRW.io. În urma celor două transferuri am rămas cu suma de 850 de lei pe card“, a precizat ea.

Stupoarea femeiii a fost şi mai mare deoarece nu a primit niciun mesaj de la bancă pentru nicio tranzacţie, aşa cum primea în mod obişnuit, pentru a le autoriza. „Am fost stupefiată de faptul că aceste transferuri s-au realizat. Sistemul de securitate de la aplicaţia ING Home Bank presupunea ca, de fiecare dată când se realizează o plată, primesc un mesaj pe telefon prin care mi se dădea un cod, abia apoi introduceam codul şi se făcea plata. Culmea este faptul că, după două ore de la operaţiunile frauduloase, am solicitat telefonic operatorilor băncii ING stoparea transferurilor. Aceştia au răspuns că nu pot stopa aceste transferuri deoarece ele sunt deja autorizate. Deşi erau în aşteptare. Ba mai mult, au spus că îmi preiau solicitarea, doar că nu pot declanşa ancheta decât după ce banii intră în contul destinatarului“, a adăugat, revoltată, economista.

Răspunsul reprezentanţilor ING Bank arată că, în cazul în care clientul este atacat de către hackeri în acest mod, nu îi pot ajuta. Ba mai mult, cei de la bancă încearcă să dea vina pe clienţi, insistând că operaţiunile au fost efectuate de către ei, în sensul că au oferit date de acces hackerilor.

Din răspunsurile primite de către victime, bancherii pasează problema la Poliţie. „Din punct de vedere bancar, tranzacţiile au fost efectuate cu succes, nefiind înregistrată vreo eroare. Tranzacţiile au fost finalizate imediat după validarea 3dSecure, fiind înregistrate în sistemul de carduri ING ca plăţi autorizate 3dsecure. Asftel, nu putem iniţia dispute bancare pentru recuperarea sumelor, pe motiv de fraudă. Pentru că dorim să vă sprijinim în acest caz, am iniţiat totuşi disputa bancară, însă, având în vedere că disputele iniţiate nu au informaţii concludente, iar ca documente sunt ataşate doar sesizarea de la Poliţie, şansele de reuşită sunt infime“, au spus reprezentanţii ING Bank păgubitei.

BNR dă dreptate băncii

Mai mult, banca a trimis clientul păgubit, la propriu, să caute firmele unde au fost trimişi banii, acestea având ca domeniu criptomonedele. „Vă recomand să încercaţi să contactaţi comerciantul şi să aşteptaţi rezoluţia de la Poliţie“, au conchis cei de la ING Bank.

Angajaţi de la Banca Naţională a României autorizaţi pentru astfel de speţe au făcut şi ei verificări în acest caz, şi au concluzionat că este vorba despre fraudă de tip „phishing“. „Speţa prezentată este un caz tipic de fraudă prin manipularea plătitorului, care a condus la transmiterea datelor despre card şi a elementelor de SCA comunicate de către bancă, iar pentru astfel de cazuri legislaţia nu prevede obligaţia băncii de a restitui sumele fraudate. În acest condiţii, banca nu are la dispoziţie măsuri legale pentru blocarea şi recuperarea sumelor contestate“, au transmis şi reprezentanţii BNR.

În imaginea de sus, facsimil după ediţia Ziarului de Iaşi din data de 6 octombrie 2021, cu un caz similar

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri