Un nou furt. 30.000 lei dispăruți din cont. Banca ridică din umeri
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

Un nou caz ciudat la Iaşi, cu o economistă. Ne sunt sau nu banii în siguranţă la bancă?

Un nou furt. 30.000 lei dispăruți din cont. Banca ridică din umeri

GALERIE
transfer-bancar-card2transfer-bancar-card1
  • transfer-bancar-card2
  • transfer-bancar-card1
- +

Cazurile cu ieşeni cărora le-au dispărut banii din conturi au început să se înmulţească. În urma articolului publicat de Ziarul de Iaşi săptămâna trecută în care descriam cum unei profesoare i-au dispărut 35.000 de euro din contul bancar, am aflat că există şi alte cazuri. Astăzi vă prezentăm cel al unei economiste, din cartierul ieşean Canta, care a rămas fără suma de 30.000 de lei din contul de la ING. Păgubiţii au reclamat faptul că instituţiile statului se mişcă foarte greoi, iar unele nici nu au reacţionat. De asemenea, bancherii arată cu degetul tot către clienţi, care ar fi, spun ei, păcăliţi de hackeri foarte specializaţi. Una peste alta, este tot mai clar că şi sistemele de securitate ale sistemelor online ale băncilor au o problemă. În aceste condiţii, apare o întrebare tot mai legitimă a celor ce îşi ţin banii, fie ei economii sau simple descoperiri de conturi ale salariului: sunt banii noştri în siguranţă la bancă?

În urmă cu aproximativ două săptămâni, jurnaliştii Ziarului de Iaşi au relatat despre cazul unei profesoare din Iaşi căreia i-au dispărut la propriu, peste noapte, banii din conturi. De data aceasta, un nou caz similar: este vorba despre o economistă din cartierul Canta. Femeia are cont tot la ING Bank, ca în primul caz, iar aplicaţia folosită de către aceasta este tot Home Bank, ca şi în cazul profesoarei. Economistei i-au dispărut 30.000 de lei.

„La data de 23 august, în jurul orei 15.20, am intrat de pe telefonul mobil pe aplicaţia ING Home Bank în contul de economii în care aveam suma de 30.000 de lei. Intenţionam să transfer o parte din aceşti bani în contul meu de card, unde aveam şi acolo în jur de 4.000 de lei. Urma să fac o plată de 10.000 de lei pentru o achiziţie. Am constatat cu stupoare că din acest cont fuseseră sustraşi prin transfer aproape toţi banii, adică 30.000 de lei. Astfel, am constatat în primă fază faptul că din contul personal de economii au fost transferaţi în contul de card suma de 30.000 lei. De asemenea, verificând celelalte conturi, am constatat că şi din contul mamei mele, pe care sunt împuternicită, fuseseră transferaţi în contul meu personal suma de 1.900 lei. Astfel, pe contul meu de card au acumulat suma de 36.360 lei, unde mai erau cei 4.000 de lei. De aici au fost transferaţi bani în două tranşe către doi destinatari necunoscuţi, respectiv CRO şi CRX.io“, se plânge ieşeanca.

Reacţia băncii a revoltat-o

Femeia spune că nu are nici cea mai vagă idee cine sunt cei doi destinatari. „La ora 12.55 din cont a fost transferată suma de 21.526,89 lei către CRO. Apoi, la ora 12.56, a fost transferată suma de 13.967 lei către CRW.io. În urma celor două transferuri am rămas cu suma de 850 de lei pe card“, a precizat ea.

Stupoarea femeiii a fost şi mai mare deoarece nu a primit niciun mesaj de la bancă pentru nicio tranzacţie, aşa cum primea în mod obişnuit, pentru a le autoriza. „Am fost stupefiată de faptul că aceste transferuri s-au realizat. Sistemul de securitate de la aplicaţia ING Home Bank presupunea ca, de fiecare dată când se realizează o plată, primesc un mesaj pe telefon prin care mi se dădea un cod, abia apoi introduceam codul şi se făcea plata. Culmea este faptul că, după două ore de la operaţiunile frauduloase, am solicitat telefonic operatorilor băncii ING stoparea transferurilor. Aceştia au răspuns că nu pot stopa aceste transferuri deoarece ele sunt deja autorizate. Deşi erau în aşteptare. Ba mai mult, au spus că îmi preiau solicitarea, doar că nu pot declanşa ancheta decât după ce banii intră în contul destinatarului“, a adăugat, revoltată, economista.

Răspunsul reprezentanţilor ING Bank arată că, în cazul în care clientul este atacat de către hackeri în acest mod, nu îi pot ajuta. Ba mai mult, cei de la bancă încearcă să dea vina pe clienţi, insistând că operaţiunile au fost efectuate de către ei, în sensul că au oferit date de acces hackerilor.

Din răspunsurile primite de către victime, bancherii pasează problema la Poliţie. „Din punct de vedere bancar, tranzacţiile au fost efectuate cu succes, nefiind înregistrată vreo eroare. Tranzacţiile au fost finalizate imediat după validarea 3dSecure, fiind înregistrate în sistemul de carduri ING ca plăţi autorizate 3dsecure. Asftel, nu putem iniţia dispute bancare pentru recuperarea sumelor, pe motiv de fraudă. Pentru că dorim să vă sprijinim în acest caz, am iniţiat totuşi disputa bancară, însă, având în vedere că disputele iniţiate nu au informaţii concludente, iar ca documente sunt ataşate doar sesizarea de la Poliţie, şansele de reuşită sunt infime“, au spus reprezentanţii ING Bank păgubitei.

BNR dă dreptate băncii

Mai mult, banca a trimis clientul păgubit, la propriu, să caute firmele unde au fost trimişi banii, acestea având ca domeniu criptomonedele. „Vă recomand să încercaţi să contactaţi comerciantul şi să aşteptaţi rezoluţia de la Poliţie“, au conchis cei de la ING Bank.

Angajaţi de la Banca Naţională a României autorizaţi pentru astfel de speţe au făcut şi ei verificări în acest caz, şi au concluzionat că este vorba despre fraudă de tip „phishing“. „Speţa prezentată este un caz tipic de fraudă prin manipularea plătitorului, care a condus la transmiterea datelor despre card şi a elementelor de SCA comunicate de către bancă, iar pentru astfel de cazuri legislaţia nu prevede obligaţia băncii de a restitui sumele fraudate. În acest condiţii, banca nu are la dispoziţie măsuri legale pentru blocarea şi recuperarea sumelor contestate“, au transmis şi reprezentanţii BNR.

În imaginea de sus, facsimil după ediţia Ziarului de Iaşi din data de 6 octombrie 2021, cu un caz similar

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Întâlnire online între democraţii

Lucian DÎRDALA

Întâlnire online între democraţii

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (II)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (II)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

Istoria (sau isteria) unui boxer

Radu PĂRPĂUȚĂ

Istoria (sau isteria) unui boxer

Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

Ministere „croite” şi răscroite

Nicolae CREŢU

Ministere „croite” şi răscroite

Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

pulspulspuls

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

Caricatura zilei

Degetelezare

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.