Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

COMUNICAT DE PRESA

Un nou proiect de cercetare de vârf la USV Iași care vizează sănătatea omului, animalelor și mediului înconjurător

GALERIE
usv-iasi
  • usv-iasi
- +

La Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași  a avut loc lansarea unui proiect important pentru societate, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a României, Componenta C9 – „Înființarea și operaționalizarea centrelor de competență”.

Este un proiect prin care Uniunea Europeană finanțează și operaționalizează un domeniu de importanță strategică a misiunilor UE din cadrul Orizont Europa, anume: adaptarea la schimbările climatice inclusiv transformarea societală (Adaptation to Climate Change).

Acest Centru de Competență s-a constituit într-o rețea de excelență în care sunt reunite „cele mai performante organizații de cercetare de drept public și întreprinderi de drept privat” - așa cum se cere în ghidul proiectului.

Proiectul specific lansat ieri, 27 martie 2023, la Universitatea de Științele Vieții din Iași este coordonat de prof. univ. dr. Gerard JITĂREANU, rector al USV Iași.

În prezentarea de lansare a proiectului au participat toate entitățile proiectului complex, coordonat de Universitatea Politehnică București, prin domnul prof. univ. dr. Mihai Datcu.

Având participanți cu expertiză în utilizarea inteligenței artificiale, vom putea apela la date satelitare pentru interpretarea mediului în care, unii compuși atmosferici pot determina schimbările climatice. Aceste înregistrări vor fi integrate într-o platformă europeană cu mai multe date, pusă la dispoziția tuturor cetățenilor pentru informare. Alături de expertiza specialiștilor de la Institutul de Fizica Pământului și a cercetătorilor de la Universitatea „Ovidius” din Constanța vom putea realiza împreună hărți de ecosisteme în care să înregistrăm valorile specifice ale unor parametri. Vom fi ajutați și de cinci entități private specializate în domeniul proiectului.

Modificările climatice nu sunt sesizate numai de populație, ci și în mare măsură de lumea invizibilă care ne înconjoară, din care fac parte microorganisme precum bacterii, virusuri. Insecte ca țânțarii și alte artropode cum ar fi căpușele, „interpretează” și ele această  încălzire globală,  prin modificări la nivel populațional. Aceste mici „santinele” din cele enumerate au legătură datorită faptului că sunt hematofage cu sănătatea oamenilor, a animalelor și a mediului si de aceea, prin acest proiect, noi suntem preocupați să deslușim modul cum ele interacționează cu noi și în acest mod să stabilim ce măsuri pot fi luate în mod preventiv.

Concret, ne vom ocupa de evaluarea populațiilor de țânțari care pot transmite unele boli virotice la om și animale și de asemenea, de unele specii de căpușe care, prin înțeparea omului și animalelor, pentru a se hrăni, sug sânge de la aceștia, având astfel capacitatea de a transmite boli  așa cum bine știm. Pentru că o parte a ciclului lor biologic se desfășoară la sol, am implicat specialiștii poate a celui mai modern Institut de Cercetări pentru Agricultură și Mediu din Europa, care se află în cadrul Universității de Științele Vieții din Iași, unde în camerele climatice (de creștere) speciale pot fi biomanipulați factorii de mediu care să asigure interpretarea ciclului biologic al acestor antropode parazite.

De asemenea, studiul unor boli virale, bacteriene sau parazitare care pot afecta sănătatea omului sau animalelor, va putea fi realizat în laboratorul RoVetEmerg. Aici, cu echipamente de ultimă generație unice în România, poate și Europa, vom putea manipula organisme microscopice (virusuri și bacterii) vii, pentru a observa modul de acțiune al acestora în condiții de securitate de nivel 3. Acest laborator există la Universitatea de Științele Vieții Iași și poate fi implicat în proiect.

Nu în ultimul rând, ci mai degrabă într-un termen de egalitate, Societatea Laboratoarele Praxis din Iași,  va fi alături de noi în acest proiect. Ei sunt integrați ideii generale a acestui proiect de a fi co-realizatori a unei platforme în care să se regăsească date privind distribuția unor microorganisme în anumite ecosisteme din țară sau din Europa, studiind și participând cu întreaga lor competență la cinetica răspunsului viral și serologic după infecția virală, pe probe inactivate în prealabil determinărilor, utilizând diferite tehnici moleculare moderne  în vederea diagnosticării unor boli la om transmise de vectorii hematofagi de care am amintit.

A cosemnat, Prorector cu cercetarea științifică și relații internaționale

Prof. univ. dr. Liviu MIRON

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri