Luptă „față în față” la Iași, în zona industrială, între doi giganți europeni de retail: Carrefour și Kaufland. Un proiect greu de înțeles

duminică, 23 iunie 2024, 03:00
3 MIN
 Luptă „față în față” la Iași, în zona industrială, între doi giganți europeni de retail: Carrefour și Kaufland. Un proiect greu de înțeles

Kaufland pregătește demolarea construcțiilor de la fosta fabrică „Moldomobila”. Potrivit documentației urbanistice, vor fi dezafectate nouă construcții, cu mai multe tronsoane, iar amplasamentul va fi eliberat de rețelele edilitare. Demolarea va costa aproape un milion de lei, cu un termen de execuție de câteva luni.

Contactați recent de „Ziarul de Iași”, reprezentanții Kaufland nu au dat detalii despre ce intenționează să construiască pe amplasament, unul situat în proximitatea complexului Carrefour Felicia. În 2022, grupul german Kaufland a obținut de la Primăria Iași un certificat de urbanism pentru amenajarea unui parc de retail, cu galerii comerciale, dar rămâne de văzut în ce măsură un astfel de proiect va fi propus.

Proiect depus împreună cu Adrian Butucă

Proiectul de demolare a ajuns în faza obținerii avizului de mediu și este depus la comun cu firma Arhiconstruct, patronată de omul de afaceri Adrian Butucă, societate care deține parte din teren, și care a obținut de la Primărie, în 2023, un certificat pentru construirea de locuințe colective.

Terenul are o suprafață de aproape 70.000 mp, iar, în proporție de 90% este deținut de Kaufland, în timp ce firma ieșeană are parcele de mici dimensiuni pe una dintre părțile laterale. Suprafața construită este de circa 35.000 mp, iar imobilele au regim mic de înălțime (parter, un etaj sau 2 etaje). Unele imobile au mai multe tronsoane, conform documentației depusă de inițiatori.

„Clădirea C1 este poziționată de-a lungul str. Bucium și este formată din 5 tronsoane, cu regim de înălțime P+2E. Tronsoanele au fost construite în ani diferiți și pe structuri de rezistență diferite”, se precizează în actul citat.

În documentația depusă la Agenția pentru Protecția Mediului (APM), inițiatorii prezintă în mod detaliat structura fiecărei clădiri în parte.

„Clădirile existente pe amplasament, care fac obiectul proiectului de desființare, erau echipate cu utilaje, instalații și echipamente care asigurau funcționalitatea fabricii de mobilă Moldomobila. Utilajele, instalațiile și echipamentele din clădirile propuse pentru demolare au fost demolate și îndepărtate de pe amplasament”, potrivit documentației.

Dezafectarea construcțiilor va fi făcută manual („bucată cu bucată”) de sus în jos, fiind interzisă demolarea concomitentă pe două sau mai multe niveluri de pe aceeași verticală sau începerea demolării de la baza construcției. „Pentru clădirile complexe cu suprafețe mari se va apela la demolarea controlată cu utilaje mari și alte modalități de demolare automată. (…) Desființarea construcțiilor din amplasament se poate realiza fără a afecta rezistența și stabilitatea construcțiilor din zonă deoarece construcțiile propuse spre demolare au structura de rezistență independentă față de clădirile vecine”, se precizează în documentație tehnică.

Ce va construi Kaufland?

Deocamdată, proiectul pe care vrea Kaufland să-l implementeze la fosta fabrică Moldomobila nu este cunoscut – reporterii ZDI au solicitat, recent, clarificări de la lanțul de retail, dar oficialii companiei nu au răspuns la modul concret.

În schimb, în 2022, Kaufland a obținut de la Primăria Iași un certificat de urbanism (1960 din 13.10. 2022) care a avut ca obiect: „Plan Urbanistic Zonal – Amenjare parc retail – galerii comerciale, amenajare acces auto și pietonal, parcare, amplasare mijloace publicitare și gospdărire de ape”. De cealaltă parte, în noiembrie 2023, Arhiconstruct a obținut de la municipalitate un certificat (2756/2023) cu obiectul „PUZ – construire locuințe colective și funcțiuni complementare”.

În aceeași lună, Kaufland obținea certificatul pentru demolarea construcțiilor existente. În documentația depusă la APM, inițiatorii spun doar că intenționează să construiască „un nou imobil” pe amplasamentul afectat de demolări, fără alte detalii suplimentare.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii