Un nou protest în speranța reangajării dirijoarei Corului de Copii "Juniorii Operei"
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

vineri, 21.01.2022

Un nou protest în speranța reangajării dirijoarei Corului de Copii "Juniorii Operei"

GALERIE
protest
 • protest
- +

Părinții copiilor din corul Juniorii Operei vor organiza un nou protest joi, pe 13 februarie, la ora 17:00. Ei îi vor trimite o scrisoare deschisă președintelui României.

Redăm comunicatul oficial:

Suntem un grup de 100 părinți ai celor 150 de copii ce au făcut sau fac parte din Corul de Copii, Juniorii Operei al Operei Naționale Române din Iași, dar și aproximativ 600 de susținători (grup în mediu online), ai protestelor care s-au declanșat la Iași, începând cu data de 3 februarie 2020, pe fondul unei nedreptăți strigătoare la cer ce se desfășoară în Opera Națională Română din Iași.

Cum deja a apărut în toată presă locală și națională, subiectul este următorul: în urmă cu câteva zile, mai exact pe 21 ianuarie, dirijoarea Corului de Copii Juniorii Operei de la Opera Națională Română din Iași, doamna Raluca Zaharia, a primit preaviz de concediere din postul de Dirijor cor, pe motiv că acest post ar fi fost desființat de la minister. Deoarece sunt opt ani în care copiii noștri au crescut alături de doamna Raluca Zaharia, atât din punct de vedere profesional, cât și spiritual, nu putem fi de acord ca acest lucru să se întâmple chiar dacă actuala conducere a operei afirmă că, dacă doamna Raluca Zaharia va vrea, va lucra în continuare pe Contract de colaborare. Este nedrept, nedemn, umilitor, jignitor ca după atâția ani în care copiii noștri au fost îndrumați și scoși în lume în nu mai puțin de 400 spectacole (recitaluri, concerte, opere și alte invitații), să nu i se acorde drepturi depline, legale, omului care a gestionat cu profesionalism și multă răbdare poate cea mai grea muncă din lume, educația copiilor, drepturi obținute de domnia sa prin muncă, implicare și dăruire totală!

Vrem să știți de la noi adevărul și anume acela că Raluca Zaharia figurează în colectivul operei din luna septembrie a anului 2011 când a intrat cu jumătate de normă la Secretariatul muzical, pe baza unui Contract de colaborare. În același an, din octombrie, a devenit colaborator pentru Corul de Copii. În februarie 2012 și-a încetat activitatea la secretariatul artistic, urmând ca din martie 2012, să ocupe postul de sufleor, cu Contract de muncă, pe perioadă determinată, în paralel cu Contractul de colaborare pentru Corul de copii. În vara anului 2016, deoarece avea și copil mic acasă și lucra intens alături de maestrul Andrei Șerban pentru premiera la Văduva Veselă, doamna Raluza Zaharia s-a văzut depășită fizic de situație și a renunțat la postul de sufleor. În august 2016, la inițiativa conducerii operei (cea actuală), care la vremea aceea era Director interimar la București, doamna Raluca Zaharia a obținut un post de Dirijor cor pe perioadă determinată. În iunie 2017, doamna Raluca Zaharia a dat concurs pe un post vacant de Dirijor cor (cu atribuții în fișa postului de a se ocupa de pregătirea copiilor, de distribuirea lor în spectacolele din repertoriul Operei ieșene, dar și de pregătirea corului mare, de adulți, la cererea managerului), concurs la care doamna Raluca Zaharia a obținut punctaj maxim în urma aprecierii unor specialiști precum maeștrii Petre Sbârcea, Ilarion Ionescu-Galați, Dorel Munteanu. După acest concurs, doamna Raluca Zaharia a fost angajată pe post de Dirijor cor, PE PERIOADĂ NEDETERMINATĂ.

Actuala conducere își justifică acțiunea prin faptul că pentru cele 5-6 spectacole pe an, nu se justifică cheltuielile legate de un angajat. Noi vă spunem că pe an sunt multe zeci de producții ale Corului de Copii Juniorii Operei! Nicidecum 5-6! Și vă mai spunem că în spatele acestei acțiuni stau alte probleme ale Operei, Raluca Zaharia având o relație de prietenie cu foști angajați ai Operei, unii dintre ei concediați abuziv, dovadă fiind procesele și hotărârile în instanțe sau cu actuali angajați care au o relație stângace cu actuala conducere.

Considerăm că atât Raluca Zaharia, familia ei cu cei doi copii, cât și copiii noștri și noi, părinții suntem victime colaterale într-un scandal care nu ne aparține și care zilele acestea face obiectul mai multor proteste, a unor controale de la București, a unor presiuni care nu știm unde vor duce... (...)

De asemenea, prin acest Comunicat de presă, anunțăm public intenția noastră de a trimite o Scrisoare deschisă Președintelui României, domnul Klaus Iohannis Werner, ultima soluție într-un conflict care nu ne aparține.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primarul Chirica şi limbajul de mahala

Toni HRIŢAC

Primarul Chirica şi limbajul de mahala

Duritatea de limbaj, libertatea indecentă în apreciere sunt arme politice, dar nu pot fi folosite împotriva unor persoane care nu fac politică. Chiar şi în retorica electorală o asemenea exprimare este de obicei apanajul unor extremişti. Faptul că primarul Iaşului le foloseşte este un derapaj care trebuie sancţionat.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul extremismului

Alexandru CĂLINESCU

Pericolul extremismului

Am întâlnit în ultima vreme mai multe luări de poziţie care atribuiau „intelectualilor” vina pentru ascensiunea extremei drepte. Care intelectuali?

Spaţiile pentru artă din Iaşi. O nouă galerie

George PLEȘU

Spaţiile pentru artă din Iaşi. O nouă galerie

Orice deschidere a unei noi galerii este un act de curaj care trebuie salutat şi sprijinit. O scenă cât mai efervescentă, care va căuta să scape de conservatorism şi provincialismul care au dominat mult prea multă vreme cultura ieşeană, şi care va dori să fie conectată la trendurile globale, va atrage atenţia şi asupra potenţialului creativ local şi va genera mai multe puncte de diseminare a artei contemporane şi educare a publicului.

Critica „de întâmpinare”?

Nicolae CREŢU

Critica „de întâmpinare”?

Nu se mai vorbeşte prea mult, de deja destul de multă vreme, despre o critică de întâmpinare. Ceea ce nu înseamnă, totuşi, că ea ar fi dispărut cu totul, poate, mult mai curând şi de înţeles într-o măsură, doar că a suferit, în noi „contexte”, nu puţine mutaţii, deformări, probabil şi pervertiri. Faţă de ce era ea cel mai adesea, deşi nu lipseau nici atunci simulacrele de „critică”, doar fardate cu aşa o etichetă indulgentă, sub regimul comunist şi controlul lui (nu numai cenzura) asupra activităţii editoriale.

pulspulspuls

Ce Harvard, ce Princeton, ce universităţi de top: uitaţi aicea diplomă, băbăeţ!

Ce Harvard, ce Princeton, ce universităţi de top: uitaţi aicea diplomă, băbăeţ!

Mişcare magistrală, de maestru emerit (nu spunem în ce anume) a rectorul de la „Cuza”, dom’ Tudorel, în aceste zile de plin scandal al pagiatului lucrării de doctorat a premierului Ciucă: a scos şi el la bătaie una din diplomele din sertar, şi nu una oarecare. 

Caricatura zilei

Din cauza Omicron, se lasă cu penalizări

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X