anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 25.05.2022

Un nou protest la Iaşi împotriva încălzirii Planetei. Cine e iniţiator?

Ieşenii preocupaţi de acest subiect, după unii unul controversat, sunt chemaţi poimâine în Piaţa Unirii.

GALERIE
Global Climate Strike
 • Global Climate Strike
- +

Ieşenii îngrijoraţi de schimbările climatice, subiect controversat după alţii când vine vorba de cauzele lor, şi care doresc să se implice în campaniile ecologice sau să găsească soluţii practice la nivel local pentru un mediu mai curat, se vor întâlni vineri, de la ora 16, în Piaţa Unirii. „Global Climate Strike“ este o manifestaţie organizată de o tânără ieşeancă, în parteneriat cu ONG-uri din țară, preocupată de schimbările climatice, scopul manifestării fiind acela de a trage un semnal de alarmă cu privire la influenţa negativă şi efectele pe termen lung ale poluării. „Seria manifestaţiilor a pornit pe 20 septembrie, când s-a dat startul grevelor climatice la nivel mondial. 

Aceste mişcări locale, în tandem cu toate din celelalte oraşe din ţară - Braşov, Cluj sau Bucureşti - au rolul, în primul rând, de a informa comunitatea locală în legătură cu schimbările climatice şi cu efectele lor reale, întrucât ele nu mai pot fi ignorate. Ba mai mult, pe noi ar trebui să ne preocupe şi faptul că Iaşul este, momentan, al doilea cel mai poluat oraş din ţară, iar autorităţile nu doar că nu par să conştientizeze situaţia, dar nici măcar în campanie electorală nu-i acordă deloc atenţie. Ne dorim o comunitate informată, care să lupte pentru resursele ei şi pentru mediul înconjurător“, a afirmat Aryna Creangă, unul dintre organizatorii manifestaţiilor „Global Climate Strike“ de la Iaşi.

Acţiunile de la Iaşi şi din celelalte oraşe din ţară sunt similare cu cele care au loc la nivel global, tinerii din întraga Europă, dar şi de pe celalalte continente organizând întâl­niri şi discuţii legate de incendiile majore care distrug pădurile amazoniene, încălzirea oceanelor, topirea gheţarilor şi scăderea biodiversităţii într-un ritm tot mai alarmant. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vârful adversităţii

Lucian DÎRDALA

Vârful adversităţii

Aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic.

opinii

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Florin CÎNTIC

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Eram în clasa a XII-a de liceu, în 1980, când a ajuns la noi, pe filierele dirijate de Securitate - care tocmai se antrena pentru societatea de consum controlată de ea - cel mai recent album Pink Floyd. Era o operă rock, care ducea la cel mai înalt nivel compoziţiile „cu mesaj” şi geniul interpretativ al uneia dintre cele mai mari trupe de rock progresiv din istoria genului. Mai ales că vorbea despre libertate!

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Vorba asta este ştiută şi răsştiută de români, până şi de ultimul ţăran semianalfabet, căruia rusnacii i-au jefuit totul din casă şi i-au violat fetele. Cine se face că nu ştie de politica de rapt rusă, acum după atâţia ani, şi nu e convins de asta, să am iertare - e un ticălos. Şi, în forme diverse, şi alte popoare au cunoscut acestea, căci nu numai românii n-au putut evita „Sfânta Rusie” ticăloasă (apropo, nici o ţară din lume nu se mai autointitulează „sfântă”, sfânt e un atribut al Divinităţii) şi ceatlăul rusesc. Iar acum, în anul de graţie 2022, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a pus capac la toate - sfidează toate ţările, Uniunea Europeană... însă vom reveni la asta.

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Alex VASILIU

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Întrerup însemnările despre interviurile lui George Enescu pentru a schiţa portretul artistului de teatru liric Mariana Cioromila, înălţată în Zborul Înalt la 18 mai.

pulspulspuls

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Au luat-o băieţii în derâdere la început, dar auzim că, după olecuţă de reflecţie caldă la o berică rece, peste uichend, le-a mai venit mintea la cap. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.