anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Un nou scandal: «Sportul din Iași este "ologit" de Consiliul Județean Iași»

GALERIE
finantare, politehnica iasi
 • finantare, politehnica iasi
- +

Noi polemici după ce cluburi precum Prosperitatea şi Top Team vor primi finanţare de la judeţ, iar Politehnica – nu!

Recent, v-am informat că poziţia capilor Consiliului Judeţean Iaşi faţă de sport a generat mai multe atacuri acide la adresa conducătorilor consiliului. După declaraţiile total neinspirate ale preşedintelui CJ, Costel Alexe, date la o parodie de gală a sportului local, şi strategia de finanţare a sportului local gândită de şeful judeţului a provocat critici dure. Criticile au venit atât din partea cluburilor locale, dar şi din partea consilierilor judeţeni din afara arcului liberal, aflat la putere. Aceştia au taxat atât suma pusă pe masa sportului în 2022, 500 000 de lei, dintre care 400 000 pentru sportul de performanţă, cât şi modalitatea de alocare a fondurilor. În paranteză fie spus, nici măcar anunţul iniţial al sumelor puse la dispoziţie nu a fost unitar la CJ. Astfel, consilierul judeţean Adrian Acostoaei, membru în comisia de evaluare a proiectelor sportive, a declarat că pentru sportul de masă sunt alocaţi 400 000 de lei, în timp ce vicepreşedintele CJ, Marius Dangă a amintit că e vorba de 100 000 de lei!

Citește și: Critici aspre la Consiliul Judeţean

Scandalurile au continuat şi după evaluarea proiectelor de finanţare depuse de entităţile sportive locale. Asta şi pentru că, pe lângă toate cele patru proiecte pentru sportul de masă, aparţinând Sport a la Iaşi, Asociaţiei Judeţene de Rugby, Steaua Magică (fotbal) şi Gambitul Damei (şah), au fost respinse şi şapte proiecte pentru sportul de performanţă. Între acestea s-au numărat şi cele depuse de cluburile locale importante, CS Politehnica şi CSM. În schimb, au fost admise cererile unor entităţi complet necunoscute, Prosperitatea (nu se ştie sportul!), care va primi 42 120 lei, sau Top Team (taekwon-do) - 70 455 lei, precum şi ale cluburilor de fotbal Ştiinţa Miroslava (113 470,95 lei) şi Politehnica, ultimul urmând a încasa pentru copii şi juniori 127 500 lei. De la sportul de preformanţă au mai fost respinse dosarele CFR (box), Vergilius (tenis), România Altfel (tenis), Atletic Best (atletism), Rudali (volei pe plajă).

Consilierul local Mihai Gavril a criticat dur poziţia CJ, spunând pe pagina lui de facebook că “sportul din Iaşi este «ologit» de Consiliul Judeţean”. Gavril s-a întrebat dacă “pentru solicitarea primarului Niţă (n.r. – al Miroslavei) s-au îndeplinit condiţiile de finanţare”, ironizând nerotunjirea sumei alocate şi a taxat nivelul banilor puşi la bătaie de CJ, în condiţiile în care Primăria Iaşi alocă circa 3 milioane de euro sportului. Consilierul local PSD a mai reclamat şi faptul că Politehnica şi CSM au fost refuzate de la finanţare, catalogând “ruşinos” regulamentul gândit de oficialităţile judeţene. Gavril nu a taxat doar conducerea liberală a judeţului, ci şi pe un coleg de partid, Lorin Urcaciu, preşedintele comisiei care răspunde de sport la CJ. Lui Urcaciu i s-a reproşat nu numai că nu s-a bătut pentru sport, ci şi că e subordonatul lui Alexe. Lorin Urcaciu nu a răspuns ieri pentru a comenta spusele lui Gavril.

Şi CS Politehnica a reacţionat, directorul Vasile Manole anunţând că a depus o contestaţie, pentru că dosarul i-a fost respins ca urmare a unei prevederi care nu exista în ghidul dat de CJ! Necăjit a fost şi directorul CSM Iaşi, Ciprian Ursu. Acesta nu a vrut să fie foarte vocal însă, mai ales că a anunţat că va depune proiecte la Consiliul Judeţean şi pe viitor. “Îmi pare rău că nu au prevalat rezultatele sportive, ale clubului nostru fiind cele mai bune. Dosarul nostru a fost respins pentru că nu am prezentat un document legat de sediul nostru, un document pe care l-am solicitat de mai mult timp de la Primărie, dar care nu a ajuns încă la noi” a punctat Ursu.

Solicitată de Ziarul de Iaşi, poziţia Consiliului Judeţean faţă de acest subiect a fost indicată a fi cea a lui Alexe, exprimată într-o şedinţă a consiliului. Atunci, şeful CJ a anunţat că vor urma discuţii cu cei care “nu au pregătit bine dosarele” şi că “nu există dosar în regulă care să nu ia finanţare”.

Mai trebuie precizat că deşi ieri a expirat termenul de depunere a contestaţiilor, CS Politehnica nu ştia ziua în care va primi răspuns la solicitare! 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cioloş a văzut prea mult la filme

Cosmin PAȘCA

Cioloş a văzut prea mult la filme

Sunt cel mult trei scenarii posibile. 1. REPER devine o unealtă a USL, asumată ca atare printr-o politică transparentă de alianţe, prin care se dizolvă treptat relevanţa USR. Adică ne întoarcem la un fel de FSN, adică, ani pierduţi. 2. După alegerile din 2024, dacă nu accede în Parlament, REPER devine un forum de dezbateri şi se pierde în anonimat. Adică un fel de GDS, adică, ani pierduţi. 3. După alegerile din 2024, dacă intră în Parlament, REPER devine în mod natural un aliat al USR, se propune chiar de o fuziune. Adică un fel de PLUS, adică, ani pierduţi.

opinii

Expatriaţii

Codrin Liviu CUȚITARU

Expatriaţii

Hemon este un prozator de mare forţă care, pe lângă indiscutabilul talent literar, deţine şi un bagaj cultural, psiho-emoţional mai corect spus, excepţional. Privit în sine, acesta se dovedeşte capabil, de unul singur, mai ales în condiţiile vieţii autorului într-o civilizaţie străină, să deschidă calea către capodoperă.

Despre contagiunea financiară

Alin ANDRIEȘ

Despre contagiunea financiară

După criza financiară globală, înţelegerea fenomenului de contagiune la nivelul instituţiilor financiare a devenit o prioritate pentru factorii de decizie în vederea creşterii stabilităţii financiare, cu scopul de a reduce efectele crizelor financiare viitoare sau chiar de a le preveni. 

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

pulspulspuls

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

Deşi am văzut că mai toată lumea în sutane din târg cam mimează nepăsarea vizavi de declaraţiile şefului Cejeului bucovinean Flutur referitoare la crearea unei mitropolii a Bucovinei, adicătelea cum ar veni la Iaşi să rămânem doar cu cea a Moldovei, în realitate auzim pe căi neoficiale că agitaţia este maximă, iar acele declaraţii chiar au creat îngrijorare la Palatul Metropolitan din Iaşi. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.