Într-o premieră mondială, un grup de cercetători din Australia a descoperit un tip nou de celule despre care afirmă că ar putea îmbunătăţi în viitor repararea şi generarea ţesuturilor umane.
Citește integral ediția nr. 27 a Ziarului de Sănătate
Într-un studiu publicat luna trecută, cercetătorii de la Institutul de Sănătate şi Cercetare Medicală din statul Australia de Sud (SAHMRI) au descoperit anumite celule care pot să se transforme în două tipuri cunoscute deja de celule: celule endoteliale, care formează vasele de sânge, şi celule macrofage, care sunt responsabile cu repararea şi apărarea ţesuturilor.
Denumite progenitoare EndoMac, noile celule au fost descoperite în stratul exterior al aortei la şoareci adulţi.
Potrivit echipei australiene, existenţa unor celule cu funcţii similare a fost descrisă în teoria ştiinţifică de peste un secol, însă ele nu au putut fi identificate niciodată până acum. Descoperirea reprezintă rezultatul unor cercetări care au durat nouă ani.
Cercetătorii australieni au descoperit că aceste celule sunt activate de leziuni sau de o circulaţie sangvină deficitară, moment în care ele se înmulțesc rapid pentru a ajuta la procesul de vindecare.
Studiile aflate încă în desfăşurare sugerează că celulele EndoMac ar putea fi folosite pentru a stimula vindecarea în cazul unor afecţiuni precum diabetul, o boală pe durata căreia organismul întâmpină dificultăţi atunci când încearcă să se repare în mod corespunzător.
Dr. Sanuri Liyange din cadrul echipei de cercetare și colegii săi au izolat celulele de la șoareci, le-au cultivat și le-au observat cum formează colonii. Aceste colonii au fost testate pe modele de șoareci diabetici, demonstrând îmbunătățiri remarcabile ale rănilor care în mod normal nu s-ar fi vindecat.
Când au transplantat aceste celule progenitoare în răni diabetice, s-a observat o îmbunătăţire considerabilă a vindecării în câteva zile.
„În teorie, acest lucru ar putea schimba regulile jocului pentru pacienţii care suferă de răni cronice”, a declarat dr. Sanuri Liyanage.
Potrivit cercetătorilor australieni, descoperirea reprezintă o evoluţie promiţătoare pentru crearea unor tratamente mai eficiente care să sprijine capacitatea organismului de a se vindeca şi de a-şi menţine funcţiile de-a lungul timpului.
Echipa de cercetare lucrează în prezent la studii similare care implică celule cutanate și musculare, rezultatele urmând să fie prezentate în următoarele 12 luni. De asemenea, ei studiază celulele în țesutul uman și pentru alte afecțiuni.
Descoperirile au fost publicate în revista Nature Communications.
Publicitate și alte recomandări video