Un nou vot ratat pentru buget. Încăpăţânarea lui Chirica şi ultimatumul USR blocheaza administraţia. Cui daţi dreptate?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 23.06.2021

Contre politice dure între PNL, USR+ şi PSD

Un nou vot ratat pentru buget. Încăpăţânarea lui Chirica şi ultimatumul USR blocheaza administraţia. Cui daţi dreptate?

GALERIE
sedinta cl iasi
  • sedinta cl iasi
- +

Nici USR+ şi nici PSD nu au votat proiectul susţinut de PSD. Reprezentanţii USR+ afirmă că propunerile lor nu au fost adoptate. PSD consideră că celelalte două partide trebuie să-şi asume guvernarea, dar se declară deschis la discuţii pentru deblocarea crizei.

Criza politică locală riscă să paralizeze funcţionarea administraţiei publice locale. Plenul Consiliului Local (CL) a respins ieri, a doua oară, bugetul municipiului. Votul a fost identic precum cel de la sfârşitul lunii aprilie: un singur vot a lipsit pentru aprobarea proiectului. Primarul Mihai Chirica şi liberalii susţin că Iaşul este blocat. De cealaltă parte, USRPLUS invocă mai multe condiţii pentru aprobarea bugetului, care să stea la baza unei colaborări politice locale. PSD îşi asumă un rol de opoziţie, dar nu exclude o intrare la guvernarea locală. Cert este că, până când (cel puţin) două dintre cele trei partide nu se vor înţelege, Iaşul nu va avea buget în 2021. O nouă încercare va fi mâine după-amiază. Până la aprobarea noului buget, Primăria funcţionează pe „avarie“: poate efectua doar cheltuieli limitate şi are la dispoziţie doar veniturile din taxe şi impozite locale.

Mihai Chirica: „Salariile şi funcţionarea oraşului sunt blocate“

Şedinţa de plen s-a desfăşurat pe parcursul a cinci ore, dar, încă de la începutul reuniunii, erau create premisele respingerii proiectului: în diverse intervenţii, consilieri ai USRPLUS şi PSD nu au dat vreun semn că au în plan aprobarea proiectului. Reprezentanţii USRPLUS au invocat faptul că nu au primit răspuns cu privire la condiţiile exprimate public (organizarea de concursuri pentru city manager, director de digitalizare şi arhitect-şef; adoptarea unor măsuri de transparentizare, un audit financiar şi un audit de resurse umane la Primărie).

„Noi am impus şapte condiţii foarte clare. Niciuna dintre aceste condiţii nu a fost asumată public. De asemenea, amendamentele noastre pentru proiectele mari nu au fost susţinute“, a motivat liderul de grup al consilierilor USRPLUS, Ana Raluca Roşu, votul de abţinere. În schimb, liberalii au spus că au susţinut acele amendamente care „au avut un temei legal“.

Despre celelalte condiţii, primarul a susţinut că sunt îndeplinite: concursul pentru arhitect şef a fost organizat (postul e acum suspendat), pentru director de digitalizare este publicat, iar cel pentru city manager este strict în sarcina edilului.

În ceea ce priveşte măsurile de transparentizare, primarul a precizat că acestea nu sunt clar definite de USRPLUS şi a mai spus că pe site-ul Primăriei există informaţii publicate, conform legii, privind cheltuirea banului public. În cazul misiunilor de audit, acestea fuseseră adoptate prin intermediul a două amendamente.

„Începând cu data de 28 aprilie, nu s-a mai putut face niciun transfer dinspre bugetul statului. Consecinţa directă este următoarea: toate salariile la profesorii din învăţământul preuniversitar privat sunt blocate în acest moment. Sunt blocate toate salariile pentru cei aproximativ 5.000 de lucrători care lucrează în sectorul public (...) şi, sigur, celelalte resurse necesare pentru furnizarea utilităţilor bunei funcţionări a întregului oraş“, a comentat primarul consecinţele neaprobării bugetului local.

Edilul-şef al Iaşului a anunţat o nouă  şedinţă de plen pentru a doua parte a zilei de miercuri. La rândul lor, consilierii social-democraţi îşi asumă un rol de opoziţie, dar, în acelaşi timp, nu exclud intrarea în actul guvernamental local.

„Iaşul este blocat de mai bine de 6 luni. Invităm PNL şi USRPLUS să-şi asume guvernarea locală (...) Dacă nu reuşiţi să găsiţi o cale de dialog astfel încât să guvernaţi acest oraş, PSD este deschis şi invită atât PNL, cât şi USR la discuţii pentru a asigura o majoritate în sensul deblocării situaţiei“, a comentat liderul de grup al PSD, Bogdan Balanişcu.

În CL, 11 consilieri sunt ai PNL, 9 ai USRPLUS, 5 ai PSD şi 2 ai PMP. Pentru aprobarea bugetului sunt necesare 14 voturi, dar numai PNL şi PMP au votat în favoarea proiectului (13 voturi). În ceea ce priveşte posibilele alianţe între două dintre cele trei partide, lucrurile sunt complicate: liderii centrali ai PNL nu agreează o colaborare PNL-PSD la Iaşi, în timp ce liderii locali ai USRPLUS vor alianţă cu PNL, dar fără primarul Mihai Chirica.

Situaţii hilare la votul pe amendamente

La şedinţa de ieri, PNL şi PSD au avut fiecare câte un amendament, iar ambele au fost aprobate. Surpriza a fost că un vot favorabil a venit şi din partea USRPLUS, deşi, la şedinţa precedentă, consilierii acestui partid s-au abţinut la toate propunerile celorlalte partide.

Pe finalul şedinţei, liberalii au mai scos din joben două propuneri (studiu pentru trenul metropolitan şi o alocare pentru sectorul cultural) care, de asemenea, au primit girul tuturor consilierilor. În schimb, în cea mai mare parte a şedinţei, discuţiile s-au axat pe cele circa 40 de amendamente ale USRPLUS. Desfăşurarea acţiunii a fost similară cu cea de la sfârşitul lunii aprilie, când bugetul a fost respins prima dată: circa jumătate dintre propuneri au fost acceptate, altele au fost respinse, în timp ce unele au fost retrase de iniţiatori. Liberalii au reproşat consilierilor USRPLUS că unele amendamente nu sunt formulate corect, nu au sursă de finanţare clar definită sau că nu ar avea temei legal, aspecte infirmate de reprezentanţii USR.

O situaţie atipică a fost în cazul votului pe instituirea unui fond pentru bugetare participativă (proiecte propuse de cetăţeni şi finanţate de Primărie): USRPLUS a propus 10 milioane lei, iar executivul, prin vocea primarului, a replicat că pot fi alocaţi doar 2 milioane lei (lipsă de resurse). Iniţial, s-a supus la vot amendamentul cu 10 milioane lei: USRPLUS şi PSD au dat undă verde, iar propunerea a fost aprobată. Ulterior, primarul le-a cerut consilierilor USR să completeze amendamentul cu sursa exactă de finanţare, altfel nu ar fi existat temei legal de aprobare. De cealaltă parte, reprezentanţii USR au susţinut că resursele trebuie identificate de primar. În discuţii a intervenit PSD: liderul de grup Bogdan Balanişcu a solicitat un punct de vedere clar din partea executivului, iar faptul că cele 8 milioane lei nu puteau fi asigurate suplimentar i-a determinat pe social-democraţii să voteze imediat un amendament propus de liberali: diminuarea sumei de la 10 milioane lei la 2 milioane lei pentru respectivul fond.

Un alt amendament propus de USRPLUS, privind creşterea sumei destinate digitalizării instituţiei, a fost respins, deşi avea suportul PSD, întrucât nu toţi consilierii USR erau în sală la momentul votului. De cealaltă parte, liberalii nu au votat acel amendament pe motiv că există deja sume suficiente alocate pentru acest domeniu. Chiar dacă în plen au fost aprobate peste 20 de amendamente, cele mai multe de la USR, acestea nu vor produce vreun efect atât timp cât proiectul de buget nu a fost votat în integralitatea lui.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vocile Europei

Lucian DÎRDALA

Vocile Europei

Pentru ca proiectul CVE să nu eşueze în irelevanţă, toate vocile Europei, inclusiv cele care displac establishment-ului de la Bruxelles, trebuie să se poată face auzite.

Filmuletul zilei

opinii

Uitarea vinovată: Pogromul de la Iaşi (I)

Florin CÎNTIC

Uitarea vinovată: Pogromul de la Iaşi (I)

Ca ieşean, simt nevoia acum, la opt decenii de la acele evenimente tragice, să meditez la ce înseamnă rana istorică a pogromului pentru memoria noastră. Cu îngăduinţa cititorilor mei, voi relua, în trei episoade, cele câteva lucruri pe care am găsit de cuviinţă să le scriu în anii din urmă, tot aici, pe acest subiect greu de epuizat.

Domnul Savaste

Radu PĂRPĂUȚĂ

Domnul Savaste

Lumea asta formată din oameni - era convins domnul Savaste - e singurul lucru care nu se poate lăsa în urmă. Ea este ceea ce ne ajunge întotdeauna. Voia să spună realitatea, nu lumea, - înţelegeam eu. Şi - mai zicea domnul Savaste - toată lumea e bună sau rea după împrejurări. „Bunioară, eu: beau şi fac urât, altădată beau şi sunt ca pâinea caldă - mă ştiu toţi copiii din cartier. De la BPR (aşa zicea el la Bodega Podu Roş) şi până acasă am juma de kilometru - la toţi le dau bomboane. Anume îmi ies dracii înainte, că ştiu că eu cumpăr bomboane pentru ei. Na!”

Muzică de toate felurile?

Alex VASILIU

Muzică de toate felurile?

Iată o întrebare ce îşi merită răspunsul ambivalent: da şi nu. 

pulspulspuls

Întrebarea dimineţii: au fost sau n-au fost mascaţii la ficiorul premarelui niţos?

Întrebarea dimineţii: au fost sau n-au fost mascaţii la ficiorul premarelui niţos?

Fierbe piaţa politichiei liberale de câteva zile încoa’, stimaţi telespectatori, toţi întrebându-se dacă e adevărat au ba ceea ce se tot aude din ce în ce mai insistent şi mai cu detalii picante: au fost au ba zilele trecute mascaţii de la Ţaigheria din Copou acasă la ficiorul premarelui Niţos, cel la care ar fi ajuns felia cea mai groasă din caşcavalul afacerii schimbului de terenuri în care e băgat şi Peni Hill de la Iaşi? 

Caricatura zilei

Tort imobiliar

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.