Un obiect antic considerat cea mai veche hartă a stelelor va fi expus la British Museum
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 04.12.2021

Un obiect antic considerat cea mai veche hartă a stelelor va fi expus la British Museum

GALERIE
The celestial disk from Nebra
  • The celestial disk from Nebra
- +

Discul ceresc de la Nebra, obiect antic cu diametrul de circa 30 de centimetri considerat cea mai veche hartă a stelelor din lume, va fi expus în 2022 la British Museum, potrivit BBC.

Este considerat că artefactul are o vechime de 3.600 de ani, fiind datat Epoca Bronzului. După ce a fost descoperit în 1999, lângă oraşul german Nebra, au apărut şi cercetători care au contestat datarea, susţinând, mai recent, că ar fi parte din Epoca Fierului. Discul aparţine Muzeului de Preistorie din Halle şi a fost inclus în lista UNESCO a documentelor istorice importante. Muzeul a respins afirmaţii ca fiind nefondate şi a spus că cercetătorii respectivi au ignorat alte analize publicate pe această temă.

Cu o patină albastru-verzuie, pe disc sunt reprezentate, în simboluri aurii, Soarele, Luna, stele şi alte fenomene cosmice. Între 17 februarie şi 17 iulie, el va fi împrumutat British Museum şi va fi prima dată în 15 ani când părăseşte Germania. British Museum a anunţat că va fi parte din expoziţia „The World Of Stonehenge”.

Nu este cunoscut scopul iniţial al construcţiei Stonhenge în anul 2.500 î.e.n., însă monoliţii sunt orientaţi mişcărilor Soarelui. Soarele şi solstiţiile sunt reprezentate şi pe discul de la Nebra, iar experţii consideră că astrul era esenţial credinţei în nordul Europei în Epoca Bronzului.

Discul a fost descoperit cu ajutorul unui detector de metale în apropiere de oraşul Nebra, alături de săbii, topoare şi alte obiecte datate în Epoca Bronzului. El a fost găsit de doi vânători de comori, iar poliţia germană l-a recuperat în urma unei operaţiuni.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ar fi prea frumos

Nicolae GRECU

Ar fi prea frumos

În noul format al Cupei Davis, extrem de ofertant, echipa României are o mică şansă de a participa la masa bogaţilor.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Autorul continuă seria distincţiilor între editarea ştiinţifică a textelor vechi şi diortosirea periodică a cărţilor întrebuinţate în serviciul liturgic.

O zi cu Părintele Florescu

pr. Constantin STURZU

O zi cu Părintele Florescu

Un eveniment editorial: publicarea volumului "Lumea ca o zi de vineri. Din jurnalul unui preot misionar" (Editura Doxologia, Iaşi, 2021). Nu e puţin lucru să publici azi o carte cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei şi cu un cuvânt înainte entuziast al lui Andrei Pleşu, care constată că în paginile lucrării se împleteşte "cu atâta naturaleţe cateheza cu libertatea spirituală, cu surpriza (nearogantă) a interpretării, cu experienţa de viaţă şi, când e cazul, cu umorul" (p. 10). Dar, când este vorba de Părintele Ioan-Florin Florescu, pe mine - din 1997, de când l-am cunoscut - nu mă mai miră nimic. În sensul bun, curat. Precum sunt "uimirea şi cutremurul" (p. 55), cele care ne ţin vii în Biserică.

Altfel

arh. Ionel OANCEA

Altfel

Am reiterat în acest spaţiu povestea proiectelor publice de amploare pentru a releva complexitatea lor. Marele proiect de reabilitare a centrului istoric din Oradea a durat peste cincisprezece ani. Pentru ca un asemenea proiect public să aibă sorţi de izbândă este necesară punerea la punct în detaliu a mecanismelor economice, juridice şi tehnice. Ele înseamnă, între multe altele, negocieri dificile între partenerii implicaţi direct în proiect, dar şi acceptarea lui de comunitate.

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.