Un ochi pe dos, dar mai nou pe față

De veghe în lanul de cultură

luni, 06 iulie 2020, 12:04
3 MIN
 Un ochi pe dos, dar mai nou pe față

Atunci când și BBC, și Forbes declară că împletitul a devenit din nou o activitate la modă, am decis să îi cred pe cuvânt. Am suspectat din prima că de vină ar fi situația carantinei, dar am fost surprinsă că există și alți vinovați, printre care Harry Styles, Tik Tok și ceva numit „împletit extrem“.

Nu vreau să dau vina pe profesoara mea de educație tehnologică din clasa a cincea, dar am să o fac. În primul rând, nu înțeleg de ce fetele erau cu împletitul, iar băieții cu fotbalul în curte. Dar în al doilea rând, de ce ne-a dat de înțeles că împletitul este bun doar pentru a face șosete grosiere și fulare urâte. De ce nu a menționat că se poate face, de exemplu, o mandală sau un ursuleț sau decorațiuni pentru pomul de Crăciun.

A trebuit să fiu pusă în fața faptului împlinit, când am început să primesc de la prietene fotografii cu jucăriile împletite de ele. Da, jucării: puiuți, dinozauri, monstruleți și ursuleți. A trebuit să întreb de câteva ori dacă sigur sunt reale, până ce mi s-a făcut rușine că nu știu lucruri elementare.

La scurt timp, BBC a confirmat, și tot ce confirmă BBC este oficial: andrelele sunt din nou cool. Pentru clarificare, folosesc același cuvânt pentru „împletit“ și „croșetat“ la fel cum cineva ar folosi, de exemplu, același cuvânt pentru „merlot“ și „cabernet“, pentru simplul fapt că nu are suficiente cunoștințe despre vinuri încât să le deosebească. Tot ce ține de andrele a revenit la modă.

Printre vinovați de situație se află și Harry Styles, fost solist la formația One Direction, care se tot afișează cu o jachetă împletită colorată. În rândul canalelor de socializare ale fanilor săi, a devenit virală încercarea de a împleti o haină asemănătoare, fără eticheta de 1.250 lire. Compania producătoare a sesizat momentul și a lansat public tiparele jachetei și un ghid pentru împletitul jachetei pas-cu-pas.

BBC mai scrie că împletitul a reușit să scape de imaginea sa îmbătrânită datorită unui trend care a devenit cunoscut sub numele de „împletit extrem“. La fel ca un sport extrem, împletitul a îmbră­țișat provocări din ce în ce mai complicate. Nu se mai rezumă la „un ochi pe față, doi pe dos”, ci a devenit o modalitate de expresie artistică sofisticată: rochii alcătuite din flori împletite, pulovere cu elemente 3D împletite sau articole de îmbrăcăminte realizate în stil cubist. Atunci când sunt postate pe social media, cu la fel de multă mândrie ca o fotografie de la mare, un prânz care arată delicios sau un selfie studiat, aces­te fotografii cu împletituri generează și ele invidie și dorință de a prelua modelul.

La toate cele de mai sus a contribuit, cum altfel, pandemia. Ră­mași acasă, cu mijloace financiare mai reduse și fără posibilitatea fizică de a cumpăra haine din magazine, oamenii s-au întors spre ocupații tradiționale: croitul și împletitul. În timp ce unii și-au găsit un sens în a realiza jucării împletite pentru copiii din spitale, alții au folosit activitatea ca pe o modalitate de terapie. Datorită structurii sale repetitive, împletitul este are efect de relaxare. În plus, este dovedit în a îmbună­tăți concentrarea, a fi de ajutor în depresie, a reduce riscul de de­men­ță și a-i aju­ta pe oameni să relaționeze cu cei din jur.

Îmi cer scuze, deci, pentru acel moment din clasa a cincea în care m-am plâns că trebuie să învățăm această activitate „depășită“. Acum mi-aș dori să știu și eu să fac măcar un bob de orez.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii