anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 01.07.2022

Un oficial al ambasadei SUA a vorbit la TUIAȘI despre programul Work&Travel

GALERIE
intalnire_vice-consul_cu_studentii_tuiasi
 • intalnire_vice-consul_cu_studentii_tuiasi
- +

Oficialii universităţii şi studenţii de aici au expus problemele cu care se confruntă în acest program. Anul trecut, de la UTI au participat la acest program de muncă şi schimb cultural 421 de studenţi.

Reprezentanţii Universităţii Teh­nice şi o parte dintre studenţi au purtat o discuţie cu  vice-consulul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bu­cureşti, Anne Redalen Fraser,  în care s-au dezbătut aspecte legate de modalitatea în care se derulează programul Work&Travel destinat stu­denţilor. Astfel, cele două părţi au vorbit despre protecţia studenţilor care apelează la acest program, despre cadrul legal în care funcţionează programul, dar şi care sunt implicaţiile asupra instituţiei de învăţământ şi a studenţilor universităţii.

Discuţiile au avut loc alaltăieri, vice-consulul întâlnin­du-se mai întâi, într-un cadru restrâns, cu rectorul Dan Caşcaval, cu preşedintele Senatului TUIAȘI Doru Pănescu, dar şi cu pro­rectorul responsabil cu relaţiile internaţionale Irina Lungu.

La această întâlnire restrânsă au fost puse în discuţie modalităţile prin care programul de tip Work&Travel să coincidă cu cel al universităţii, în aşa fel încât să nu fie perturbată desfăşurarea cursurilor sau examenelor.

„I-am mulţumit doamnei vice-consul pentru vizită, pentru această discuţie avută înainte de a participa la întâlnirea Consiliului de Administraţie. Am apreciat faptul că aceste programe sunt foarte bune şi că prin ele studenţii câştigă experienţă: văd un alt sistem de muncă, o altă mentalitate, iar mulţi dintre ei, când se întorc, au idei de mici afaceri, chiar dacă nu neapărat în domeniul în care sunt acum studenţi“, a declarat prof.univ.dr.ing. Dan Caşcaval.

Reprezentaţii Universităţii Tehnice au specificat fapul că, având posibilitatea de a merge în SUA de pe 15 iunie şi să se întoarcă în România în momentul în care expiră viza, la finalul lui octombrie, studenţii care pleacă sunt în situaţia de a pierde sesiunea din vară şi a reexaminării din toamnă. Totodată, din această cauză aceştia nu vor putea face nici practica de două săptămâni din timpul verii. Pentru a preîntâmpina aceste probleme, TUIAŞI a creat module de practică în timpul anului universitar.

„Am convenit că stundenţii trebuie să se întoarcă înainte de sesiunea de restanţe în România, să fie aici în jur de 15 septembrie, ca eventual să poată compensa dacă nu au participat la ultimele examene şi să îşi rezolve până pe 1 octombrie şi eventualele pierderi pe care le mai au, eventual chiar şi din componenta de practică“, a explicat preşedintele Senatului.

Vice-consulul s-a întâlnit şi cu aproximativ 70 de studenţi, cărora le-a prezentat avantajele programului Work&Travel, dar şi modalităţile de înscriere, explicându-le metodologia de obţinere a vizei.

„Sunt eligibili studenţii integralişti, inclusiv cei care sunt în ani terminali, cu condiţia să fie înscrişi, tot în România, la un program de master sau de doctorat. Programul include şi un schimb cultural, dar veţi avea şi o slujbă plătită. Cum sunteţi tineri şi mulţi dintre voi nu sunteţi căsătoriţi, nu aveţi copii, educaţia este legătura puternică pe care o aveţi cu România şi pe care o evaluăm în acordarea vizei“, le-a transmis Anne Redalen Fraser stu­denţilor.

Studenţii au prezentat vice-consulului unele probleme legate de cheltuielile suplimentare pe care sunt obligaţi să le achite către firmele partenere, sau faptul că se favorizează anumite zboruri şi anumiţi operatori, primind promisiunea că problemele semnalate vor fi prezentate la Am­basadă.

Anul trecut au participat la programul Work&Travel 421 de studenţi de la TUIAŞI, 110 fiind de la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii. România este a doua ţară din lume ca număr de participanţi la acest program, prima fiind Jamaica.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Mistica secretului

Alexandru CĂLINESCU

Mistica secretului

Ne îndreptăm oare către un regim autoritar, în care renasc vechi frustrări şi obsesii? (...) Din luările de poziţie pe care le-am urmărit în aceste zile, reiese că situaţia actuală a Arhivelor ridică serioase semne de întrebare. Se perpetuează o anomalie: Arhivele sunt în subordinea Ministerului de Interne, ceea ce ne trimite din nou la isteria „secretului de stat”. Ar fi o regretabilă reîntoarcere în timp.

Arte şi meserii

Neculai SEGHEDIN

Arte şi meserii

Acum mai mulţi ani, după ce se înfiinţaseră universităţi şi filiale ale acestora pe la fiecare colţ de stradă, de ziceai că riscăm să ajungem o naţie de superintelectuali, de se speriase însuşi Comitetul Nobel de avalanşa de potenţiale premii ce urmau să poposească pe plaiurile mioritice, s-a ajuns la concluzia că, totuşi, cineva trebuie să mai muncească şi cu mâinile, pentru că, vorba lui Creangă, … dac-ar fi să iasă toţi învăţaţi […], n-ar mai avea cine să ne tragă ciubotele. 

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Radu POPESCU

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Perseverenţa cu care Dodon, socialiştii moldoveni şi partenerii lor politici de la Kremlin apelează doar la dezinformări pentru a-şi argumenta părerile reflectă un fenomen aflat la graniţa dintre patologie şi puţinătate intelectuală, rezultatele ultimelor alegeri prezidenţiale şi parlamentare din Republica Moldova arătând că oamenii - obişnuindu-se nu doar cu acelaşi tip de păcăleală, dar şi cu aceiaşi propagatori ai mesajelor false - nu mai pot fi duşi de nas ca pe vremuri. 

pulspulspuls

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Demisia şi ancheta procurorilor DNA privindu-l pe ministrul pesedist al agriculturii, junele oltean de partid şi de stat Chesnoiu, om al sistemului, cică ar fi creat unele speranţe în anumite zone ale politichiei din mai multe judeţe, printre care şi la Iaşi, auzim. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.