Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un oficial al ambasadei SUA a vorbit la TUIAȘI despre programul Work&Travel

GALERIE
intalnire_vice-consul_cu_studentii_tuiasi
  • intalnire_vice-consul_cu_studentii_tuiasi
- +

Oficialii universităţii şi studenţii de aici au expus problemele cu care se confruntă în acest program. Anul trecut, de la UTI au participat la acest program de muncă şi schimb cultural 421 de studenţi.

Reprezentanţii Universităţii Teh­nice şi o parte dintre studenţi au purtat o discuţie cu  vice-consulul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bu­cureşti, Anne Redalen Fraser,  în care s-au dezbătut aspecte legate de modalitatea în care se derulează programul Work&Travel destinat stu­denţilor. Astfel, cele două părţi au vorbit despre protecţia studenţilor care apelează la acest program, despre cadrul legal în care funcţionează programul, dar şi care sunt implicaţiile asupra instituţiei de învăţământ şi a studenţilor universităţii.

Discuţiile au avut loc alaltăieri, vice-consulul întâlnin­du-se mai întâi, într-un cadru restrâns, cu rectorul Dan Caşcaval, cu preşedintele Senatului TUIAȘI Doru Pănescu, dar şi cu pro­rectorul responsabil cu relaţiile internaţionale Irina Lungu.

La această întâlnire restrânsă au fost puse în discuţie modalităţile prin care programul de tip Work&Travel să coincidă cu cel al universităţii, în aşa fel încât să nu fie perturbată desfăşurarea cursurilor sau examenelor.

„I-am mulţumit doamnei vice-consul pentru vizită, pentru această discuţie avută înainte de a participa la întâlnirea Consiliului de Administraţie. Am apreciat faptul că aceste programe sunt foarte bune şi că prin ele studenţii câştigă experienţă: văd un alt sistem de muncă, o altă mentalitate, iar mulţi dintre ei, când se întorc, au idei de mici afaceri, chiar dacă nu neapărat în domeniul în care sunt acum studenţi“, a declarat prof.univ.dr.ing. Dan Caşcaval.

Reprezentaţii Universităţii Tehnice au specificat fapul că, având posibilitatea de a merge în SUA de pe 15 iunie şi să se întoarcă în România în momentul în care expiră viza, la finalul lui octombrie, studenţii care pleacă sunt în situaţia de a pierde sesiunea din vară şi a reexaminării din toamnă. Totodată, din această cauză aceştia nu vor putea face nici practica de două săptămâni din timpul verii. Pentru a preîntâmpina aceste probleme, TUIAŞI a creat module de practică în timpul anului universitar.

„Am convenit că stundenţii trebuie să se întoarcă înainte de sesiunea de restanţe în România, să fie aici în jur de 15 septembrie, ca eventual să poată compensa dacă nu au participat la ultimele examene şi să îşi rezolve până pe 1 octombrie şi eventualele pierderi pe care le mai au, eventual chiar şi din componenta de practică“, a explicat preşedintele Senatului.

Vice-consulul s-a întâlnit şi cu aproximativ 70 de studenţi, cărora le-a prezentat avantajele programului Work&Travel, dar şi modalităţile de înscriere, explicându-le metodologia de obţinere a vizei.

„Sunt eligibili studenţii integralişti, inclusiv cei care sunt în ani terminali, cu condiţia să fie înscrişi, tot în România, la un program de master sau de doctorat. Programul include şi un schimb cultural, dar veţi avea şi o slujbă plătită. Cum sunteţi tineri şi mulţi dintre voi nu sunteţi căsătoriţi, nu aveţi copii, educaţia este legătura puternică pe care o aveţi cu România şi pe care o evaluăm în acordarea vizei“, le-a transmis Anne Redalen Fraser stu­denţilor.

Studenţii au prezentat vice-consulului unele probleme legate de cheltuielile suplimentare pe care sunt obligaţi să le achite către firmele partenere, sau faptul că se favorizează anumite zboruri şi anumiţi operatori, primind promisiunea că problemele semnalate vor fi prezentate la Am­basadă.

Anul trecut au participat la programul Work&Travel 421 de studenţi de la TUIAŞI, 110 fiind de la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii. România este a doua ţară din lume ca număr de participanţi la acest program, prima fiind Jamaica.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri