anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 09.08.2020

Un oficial BNR susţine că banca centrală a luat în calcul reducerea graduală a dobânzilor

GALERIE
scadere dobanzi
  • scadere dobanzi
- +

Scenariul de bază al Băncii Naţionale a României presupune reducerea graduală, treptată, a dobânzilor, fără a destabiliza cursul, a explicat Cristian Popa, CFA, Membru al Consiliului de Administraţie al BNR în cadrul celei de-a treia ediţii a dezbaterilor "Pulsul Pieţei Financiare" organizate de Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România.

"Banca Naţională a României acţionează pentru asigurarea stabilităţii preţurilor şi a stabilităţii financiare, iar cursul valutar este perceput de către români ca un indicator de stabilitate financiară, de aici, atenţia specială pe care i-o acordăm. În opinia mea, scenariul de bază la care ne uităm este reducerea graduală, treptată, a dobânzilor, fără a destabiliza cursul. De regulă, o reducere a dobânzii este urmată aproape imediat de o depreciere a monedei, alte state, în care euro este mai puţin folosit, nu au probleme în a-şi deprecia moneda, la noi însă chiar şi o depreciere de 1 ban constituie "breaking news", astfel că banca centrală este nevoită să cântărească cu mare atenţie orice decizie de reducere a dobânzii", a declarat Cristian Popa.

El a menţionat că este importantă şi economisirea internă, în moneda locală, pe care BNR nu vrea să o descurajeze, economia reală dar şi Guvernul îşi bazează finanţarea pe depozitele bancare constituite de populaţie şi companii.

"Cântărim bine orice decizie luăm, nu vrem să luăm decizii pripite, de aici şi gradualitatea măsurilor. Cu toate acestea, şi fără implicaţii negative asupra cursului sau economisirii, Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât reducerea în două rânduri a dobânzilor, scăzând rata dobânzii de politică monetară de la 2,5% la 1,75% şi îngustând coridorul, pe cale de consecinţă rata ROBOR a coborât de la 2,8% la 1,9%, deci costul de finanţare pentru economia reală s-a redus destul de consistent", a afirmat Cristian Popa.

La rândul său, Daniela Şerban, preşedinte şi co-fondator ARIR, a declarată că pentru a păstra încrederea investitorilor şi a încuraja investiţiile inclusiv în piaţa de capital este importantă păstrarea echilibrelor macroeconomice. "Cele trei mari agenţii se uită la România atent, cu probabilitate de a reduce rating-ul, ceea ce ar însemna că o parte dintre investitori nu vor mai putea investi în datorii suverane româneşti. Totul va depinde de planurile fiscale de viitor şi temperarea cheltuielilor de pensii şi salarii. Orientarea programului de guvernare lansat recent către investiţii va permite relansarea economică. Este important să punem accent pe stimularea şi dezvoltarea capitalului şi a competitivităţii companiilor româneşti şi pe investiţii în domenii-cheie de infrastructură", a spus Daniela Şerban.

Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) este o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit care a fost înfiinţată cu scopul de oferi emitenţilor actuali şi potenţiali o platformă pentru dezvoltarea profesioniştilor în relaţia cu investitorii (IR) şi pentru a contribui la implementarea celor mai bune practici în comunicarea cu investitorii şi în guvernanţă corporativă. A fost înfiinţată în Noiembrie 2018 şi are ca membri companii listate, companii cu potenţial de a deveni companii listate, administratori de fonduri, profesionişti în relaţia cu investitorii, precum şi consultanţi. Membrii fondatori sunt Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ALRO, Electromagnetica, Franklin Templeton Management - suc. Bucureşti, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Teraplast, Transelectrica, Daniela Şerban, Cosmin Răduţă şi Tony Romani, în timp ce Electrica, OMV Petrom, Antibiotice, Idea Bank, BRK Financial Group, Banca Transilvania şi Transgaz s-au alăturat ca membri asociaţi, INNOVA Project Consulting şi ENVISIA ca membri afiliaţi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un sezon de ducă-se pe pustii

Nicolae GRECU

Un sezon de ducă-se pe pustii

Bine că ne-a mers: bine că a câştigat CFR campionatul după un meci tranşat fără comentarii, bine că a promovat cine trebuie, bine că lobby-ul, uneori deşănţat, pentru salvarea lui Dinamo, a dus la soluţia solomonică destinată a linişti pe toată lumea. Şi bine că a scăpat şi Iaşul de coşmar.

Filmuletul zilei

opinii

Remanenţe protocroniste în înţelegerea unor momente importante din istoria creştinismului românesc (IV)*

Eugen MUNTEANU

Remanenţe protocroniste în înţelegerea unor momente importante din istoria creştinismului românesc (IV)*

Se argumentează în continuare necesitatea de a face distincţie între declararea de către Sfântul Sinod a Sfântului Andrei drept patron al României şi realitatea istorică a faptului că „cel dintâi chemat” dintre apostolii lui Iisus Hristos a predicat în Scythia (Dobrogea actuală), cu mai multe secole înainte ca poporul român să se fi format ca atare.

Greyhound - un film pe care-l aşteptam de la Tom Hanks (II)

pr. Constantin STURZU

Greyhound - un film pe care-l aşteptam de la Tom Hanks (II)

În această a doua parte a articolului vom sonda alte câteva elemente ale filmului ce au corespondent în viaţa duhovnicească. Convoiul de nave care pleacă din Statele Unite spre Marea Britanie trece prin trei zone. 

O călătorie ratată

Alexandru CĂLINESCU

O călătorie ratată

Frumoase sunt, în schimb, ilustraţiile, cărţi poştale aflate în colecţia autorului. Altfel, încercarea lui Radu Mârza de a ne fi ghid într-o călătorie care se anunţa promiţătoare este un eşec. Am dus-o până la capăt din obligaţie profesională: mărturisesc însă că am fost tentat să cobor la prima staţie.

pulspulspuls

Hopaa: cine-i musiu?

Hopaa: cine-i musiu?

Pe personagiul din prim plan, din ce am văzut, au avut grijă colegii noştri să vi-l prezinte: figurează în dosarul imobiliarilor de la DIICOT ca omul ce făcea legătura dintre imobiliari şi cei cu ştampila din premărie. 

Caricatura zilei

Frecția

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.