anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 27.09.2020

Un omagiu adus academicianului Ilie Matei, la 50 de ani de la moartea sa

GALERIE
Ilie Matei
  • Ilie Matei
- +

Academicianul Ilie Matei va fi omagiat azi la Muzeul „Poni - Cernătescu“. Manifestarea este organizată de către Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu“ din cadrul Comple­xului Muzeal Naţional „Moldova“ Iaşi, aceasta urmând să aibă loc de la ora 12.00. Evenimentele sunt organizate în parteneriat cu Arhivele Naţionale ale României - Serviciul Judeţean Iaşi, Colegiul Tehnic de Electronică şi Telecomunicaţii „Gheorghe Mârzescu“ Iaşi şi Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă“ Iaşi, fiind consacrate comemorării a 50 de ani de la moartea reputatului profesor chimist Ilie Matei. 

Evenimentul cultural se numără printre alte manifestări omagiale dedicate marilor personalităţi care au făcut cinste ştiinţei şi tehnicii româneşti. Academicianul Ilie Matei a fost un dascăl eminent şi este considerat un cercetător remarcabil, care s-a distins în special prin cercetările întreprinse în domeniul chimiei organice, atât la Facultatea de Ştiinţe din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“, cât şi la Şcoala Politehnică „Gheorghe Asachi“, instituţii unde a lucrat peste 30 de ani. Programul evenimentului de azi va include evocarea personalităţii profesorului chimist Ilie Matei, prezentată de prof.dr.habil. Mihail Lucian Bîrsă de la Facultatea de Chimie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ Iaşi, dar şi un recitalul de muzică clasică susţinut la violoncel de Clara Sofia Lupaşcu de la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă“ Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spinoasa problemă a jucătorului U21

Nicolae GRECU

Spinoasa problemă a jucătorului U21

FRF trebuie să schimbe urgent modificarea de acum doi ani pentru a se evita situaţiile tragicomice din Liga I

Filmuletul zilei

opinii

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Eugen MUNTEANU

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Suntem în campanie electorală. Ni se solicită, cu aparentă deferenţă, votul! Pe cei care ne cer votul îi invit la mai multă decenţă, sau chiar la oarecare smerenie, adică umilinţă.

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

pr. Constantin STURZU

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

Ne întrebăm adesea: până în ce punct suntem datori să facem ascultare? Limitele ascultării de orice fel de autoritate, bisericească sau lumească, sunt păcatul şi apostazia (lepădarea de credinţă). Este extrem de important să avem aceste repere mai ales astăzi, când suntem chemaţi să evităm două extreme. 

Vocea de înger

Alex VASILIU

Vocea de înger

Ar fi interesant de cercetat destinele unor muzicieni marcate de cel mai sensibil, mai dificil, mai înşelător, mai frumos instrument - vocea. Un instrument ce nu îţi promite întotdeauna succesul imediat, pe viaţă, chiar dacă ai talent uriaş, exersezi în fiecare zi cât este nevoie şi norocul e de partea ta în clipa/ clipele esenţiale. Un instrument prevăzut încă din faza „proiectării” cu senzorul ce dezvăluie exact configuraţia psihică, arhitectura umană a interpretului. Elena Moşuc este un caz plin de învăţăminte.

pulspulspuls

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Băbăeţi băă, oare de unde a scos dârvarul ăsta deştept Grămadă (zis şi Moş Vilă), încă dipotat de Iaşi vreo două-trei luni în trupa marinerului, tot felul de specimene ciudate de pus pe liste, că-ţi vine să-ţi pui mâinile-n cap, nu alta, când vezi atâta tupeu ghiolbănesc şi nesimţire crasă? 

Caricatura zilei

Buletin

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.