anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 19.08.2022

Un omagiu adus academicianului Ilie Matei, la 50 de ani de la moartea sa

GALERIE
Ilie Matei
 • Ilie Matei
- +

Academicianul Ilie Matei va fi omagiat azi la Muzeul „Poni - Cernătescu“. Manifestarea este organizată de către Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu“ din cadrul Comple­xului Muzeal Naţional „Moldova“ Iaşi, aceasta urmând să aibă loc de la ora 12.00. Evenimentele sunt organizate în parteneriat cu Arhivele Naţionale ale României - Serviciul Judeţean Iaşi, Colegiul Tehnic de Electronică şi Telecomunicaţii „Gheorghe Mârzescu“ Iaşi şi Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă“ Iaşi, fiind consacrate comemorării a 50 de ani de la moartea reputatului profesor chimist Ilie Matei. 

Evenimentul cultural se numără printre alte manifestări omagiale dedicate marilor personalităţi care au făcut cinste ştiinţei şi tehnicii româneşti. Academicianul Ilie Matei a fost un dascăl eminent şi este considerat un cercetător remarcabil, care s-a distins în special prin cercetările întreprinse în domeniul chimiei organice, atât la Facultatea de Ştiinţe din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“, cât şi la Şcoala Politehnică „Gheorghe Asachi“, instituţii unde a lucrat peste 30 de ani. Programul evenimentului de azi va include evocarea personalităţii profesorului chimist Ilie Matei, prezentată de prof.dr.habil. Mihail Lucian Bîrsă de la Facultatea de Chimie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ Iaşi, dar şi un recitalul de muzică clasică susţinut la violoncel de Clara Sofia Lupaşcu de la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă“ Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul și-a trimis famiglia în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.