Un parlamentar rus amenință din nou cu folosirea armelor nucleare

duminică, 23 iunie 2024, 16:57
1 MIN
 Un parlamentar rus amenință din nou cu folosirea armelor nucleare

Moscova ar putea schimba doctrina privind momentul utilizării armelor sale nucleare, dacă ameninţările împotriva Rusiei cresc, a declarat duminică Andrei Kartapolov, şeful comisiei de apărare a Camerei inferioare a Rusiei, citat de agenţia de presă RIA, transmite Reuters.

Comentariile generalului în rezervă urmează avertismentelor recente ale preşedintelui Vladimir Putin că Moscova îşi poate schimba doctrina nucleară, care stabileşte condiţiile în care ar putea fi folosite astfel de arme.

”Dacă vedem că provocările şi ameninţările cresc, înseamnă că putem corecta ceva în (doctrină) în ceea ce priveşte momentul utilizării armelor nucleare şi decizia de a recurge la această utilizare.  Dar, desigur, este prea devreme să vorbim despre detalii acum”, a Kartapolov.

Doctrina nucleară a Rusiei din 2020 stabileşte când preşedintele său ar lua în considerare utilizarea unei arme nucleare: în linii mari ca răspuns la un atac care foloseşte arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă, sau arme convenţionale ”când însăşi existenţa statului este pusă în pericol”.

Putin a mai spus, de asemenea, că Rusia ar putea testa o armă nucleară, dacă este necesar, deşi nu a văzut că este nevoie să facă acest lucru în prezent.

Amplificarea retoricii referitoare la armele nucleare vine în momentul în care atât diplomaţii ruşi, cât şi cei americani spun că războiul Rusiei în Ucraina, lansat în 2022, se află în cea mai periculoasă fază de până acum.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii