Un pas important în ajutorul celor care vor să își instaleze panouri foto-voltaice
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 07.03.2021

Advertorial (P)

Un pas important în ajutorul celor care vor să își instaleze panouri foto-voltaice

GALERIE
toma
  • toma
- +

Aceștia au un cadru legal prin care devin Prosumatori ( sunt în același timp producători de energie electrică și consumatori ) prin Legea Nr 220/2018. În curând, vor putea să-și monteze contoare inteligente și să compenseze energia produsă cu cea consumată din rețea. Și încă un plus, s-a pus în dezbatere publică Ghidul de finanțare în limita valorii de 20.000 lei.

Conform definiției din lege prosumatorul este “clientul final care deține instalații de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă și care poate stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție închis, cu condiția ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activități să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară”.

Este un pas important, zic eu, spre modernizarea acestui domeniu destul de ignorat, cel al energiei regenerabile. Și este totodată o recunoaștere a potențialului unui model de afacere extrem de bine dezvoltat în țări din vestul Europei, aceea a micilor producători casnici de energie. Lucrurile însă nu au fost chiar atât de simple până să ajungem aici. Sunt membru în Comisia de energie din Senatul României și știu care sunt problemele cu care se confruntă domeniul energiei regenerabile.

Pentru persoanele fizice care doresc să își monteze panouri fotovoltaice acasă, uneori costurile pot fi prea mari. Tocmai de aceea statul român îi va sprijini, oferind contravaloarea a 90% din preţul instalaţiei, în limita a 20.000 de lei. Toți cei interesați pot consulta “Ghidul de finanțare a Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională”, document lansat în dezbatere publică de Ministerul Mediului. Ghidul specifică ce anume se finanțează de către autoritate și cum anume trebuie să procedeze toți cei care doresc să vândă energia electrică produsă în exces.

Legea a fost adoptată, dar până să se ajungă aici, au existat momente când se părea că ea nu va deveni vreodată realitate. Și asta pentru că s-a lucrat în doi timpi: încet și foarte încet. Din ce cauză? N-aș putea să vă spun. Poate că instituțiile implicate n-au comunicat suficient sau eficient.
Din acest motiv am decis, împreună cu colegii mei, convocarea la comisie a tuturor instituțiilor responsabile de reușita acestei inițiative legislative. Ne-am propus să ajutăm factorii implicați să comunice suficient și eficient. Astfel încât, acest proiect să fie deblocat mai repede și să nu mai existe întârzieri în elaborarea normelor de aplicare a legii și în elaborarea ghidului de finanțare.

Și ce să  vezi? Ședința a fost de bun augur. Instituțiile s-au trezit din amorțeală, au început să comunice, iar lucrurile s-au pus în mișcare. Ghidul e disponibil acum spre consultare, iar ANRE va elabora în curând normele de aplicare a legii.

Deci, se poate!

Iașiul are mulți profesioniști, mulți oameni pregătiți în acest domeniu. O parte dintre aceștia m-au ajutat să înțeleg și să contribui la îmbunătățirea legislației. Colaborarea va continua în mod cert. În primul rând, pentru că această lege trebuie să devină funcțională cât mai repede cu putință. La urma urmei, ea vine în sprijinul oamenilor și al mediului.

Sunt convins că Iașiul va avea multe gospodării din județul Iași care vor beneficia de acest cadru legal!

 

Vasile TOMA
Senator Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.