Un pas important în ajutorul celor care vor să își instaleze panouri foto-voltaice
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial (P)

Un pas important în ajutorul celor care vor să își instaleze panouri foto-voltaice

GALERIE
toma
  • toma
- +

Aceștia au un cadru legal prin care devin Prosumatori ( sunt în același timp producători de energie electrică și consumatori ) prin Legea Nr 220/2018. În curând, vor putea să-și monteze contoare inteligente și să compenseze energia produsă cu cea consumată din rețea. Și încă un plus, s-a pus în dezbatere publică Ghidul de finanțare în limita valorii de 20.000 lei.

Conform definiției din lege prosumatorul este “clientul final care deține instalații de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă și care poate stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție închis, cu condiția ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activități să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară”.

Este un pas important, zic eu, spre modernizarea acestui domeniu destul de ignorat, cel al energiei regenerabile. Și este totodată o recunoaștere a potențialului unui model de afacere extrem de bine dezvoltat în țări din vestul Europei, aceea a micilor producători casnici de energie. Lucrurile însă nu au fost chiar atât de simple până să ajungem aici. Sunt membru în Comisia de energie din Senatul României și știu care sunt problemele cu care se confruntă domeniul energiei regenerabile.

Pentru persoanele fizice care doresc să își monteze panouri fotovoltaice acasă, uneori costurile pot fi prea mari. Tocmai de aceea statul român îi va sprijini, oferind contravaloarea a 90% din preţul instalaţiei, în limita a 20.000 de lei. Toți cei interesați pot consulta “Ghidul de finanțare a Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională”, document lansat în dezbatere publică de Ministerul Mediului. Ghidul specifică ce anume se finanțează de către autoritate și cum anume trebuie să procedeze toți cei care doresc să vândă energia electrică produsă în exces.

Legea a fost adoptată, dar până să se ajungă aici, au existat momente când se părea că ea nu va deveni vreodată realitate. Și asta pentru că s-a lucrat în doi timpi: încet și foarte încet. Din ce cauză? N-aș putea să vă spun. Poate că instituțiile implicate n-au comunicat suficient sau eficient.
Din acest motiv am decis, împreună cu colegii mei, convocarea la comisie a tuturor instituțiilor responsabile de reușita acestei inițiative legislative. Ne-am propus să ajutăm factorii implicați să comunice suficient și eficient. Astfel încât, acest proiect să fie deblocat mai repede și să nu mai existe întârzieri în elaborarea normelor de aplicare a legii și în elaborarea ghidului de finanțare.

Și ce să  vezi? Ședința a fost de bun augur. Instituțiile s-au trezit din amorțeală, au început să comunice, iar lucrurile s-au pus în mișcare. Ghidul e disponibil acum spre consultare, iar ANRE va elabora în curând normele de aplicare a legii.

Deci, se poate!

Iașiul are mulți profesioniști, mulți oameni pregătiți în acest domeniu. O parte dintre aceștia m-au ajutat să înțeleg și să contribui la îmbunătățirea legislației. Colaborarea va continua în mod cert. În primul rând, pentru că această lege trebuie să devină funcțională cât mai repede cu putință. La urma urmei, ea vine în sprijinul oamenilor și al mediului.

Sunt convins că Iașiul va avea multe gospodării din județul Iași care vor beneficia de acest cadru legal!

 

Vasile TOMA
Senator Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ultimul val

Cătălin ONOFREI

Ultimul val

Câţi oameni au înţelepciunea de a se îndoi de lucrurile în care cred cu atâta tărie?

Filmuletul zilei

opinii

Tokyo – motivul nostalgiei

Victor BEJAN

Tokyo – motivul nostalgiei

Trăgând cu ochiul, prin televizor, către Jocurile Olimpice de la Tokyo, nu se poate să nu mă ducă memoria și la lumea sportului nostru bahluian „oropsât”, vorba lui Creangă.

Măştile lui Adrian Marino (II)

Florin CÎNTIC

Măştile lui Adrian Marino (II)

În preambulul centenarului de la naştere (5 septembrie) aş cere îngăduinţa ca să amorsez dezbaterea reluând acest text, în trei părţi, scris în 2015, la un deceniu de la moartea cărturarului. E o discuţie care se cuvine făcută fără patimă, dar şi fără parti pris-uri, pentru a descrie şi devoala măştile succesive care se întrevăd sub chipul sever, aulic, al ieşeanului apostat.

...Şi parfumul de tei în Copou

Radu PĂRPĂUȚĂ

...Şi parfumul de tei în Copou

Se întâlneau în jurul Universităţii. Se plimbau, ţinându-se de mână, pe dealul Copoului şi pe străzile din jur: până la Biblioteca Eminescu şi luând-o apoi câteva sute de metri spre Păcurari, până-n parcul Copou spre liceul Negruzzi sau prin încrengătura de uliţe repezi din sus de liceu, pe partea cealaltă până ieşeau în Sărărie - în acest din urmă loc chiar nu-i întâlnea nimeni cunoscut. Când se întâlneau cu vreun profesor de-al lor, le era ruşine şi îşi desprindeau repede mâinile, deşi - îşi dădeau seama - profesorul sau profesoara zâmbeau când îi vedeau. Lui i s-a părut că a văzut o dată un fel de înduioşare în ochii unei profesoare la vederea lor.

pulspulspuls

Iaca secretul dosarului surpriză care a adus un vice nou la Roznovanu!

PULS

Iaca secretul dosarului surpriză care a adus un vice nou la Roznovanu!

Vă povesteam ieri aicea la rubricuţă, stimaţi telespectatori, despre cum s-a făcut şi s-a dres încât noul vice dat afară din USR, junele Ciorăpel, avea deja dosarul făcut, la cheie, ca să conteste în instanţă decizia partidului de a-l exclude, contestaţie fără de care omul ar fi rămas fără mandat şi, evident, ciuciu vice dup’aia. 

Caricatura zilei

Propunere de nou sport olimpic

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.