Un pas înainte - cu privirea clară, neumbrită de resentimente
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Un pas înainte - cu privirea clară, neumbrită de resentimente

GALERIE
Nu-ti-feri-privirea-logo-un
  • Nu-ti-feri-privirea-logo-un
- +

În anii 90, în România se aflau jumătate dintre copiii infectați cu HIV din Europa. Prof. Dr. Carmen Dorobăț este președintele Centrului Regional HIV/SIDA din Iași și își aduce aminte zbuciumul ce a venit odată cu acest moment critic - cum de nu am știut, cum de nu am suspectat nimic, ce vom face, cum vom trata pacienții, cum îi putem salva astfel încât sa le oferim o viață normala, cum vom putea să stăpânim propagarea infecției. În ultimii 30 de ani s-a scris o istorie, una ce cuprinde destine de pacienți, de familii, de medici și de adevăr medical, în egală măsură.

Care era în anii 90 situația cazurilor de HIV apărute în România? Cum percepeți situația actuală în România, după 30 de ani?

Prof. Dr. Carmen Dorobăț: În perioada în care numărul pacienților seropozitivi a atins cote alarmante, eram un tânăr medic infecționist. În acea nebuloasă, au început să facă pionerat în cunoașterea și stăpânirea a ceea ce avea să fie “fenomenul infecției HIV” în România, nume cunoscute ale lumii medicale – Prof. Păun Ludovic (București), Prof. Dumitru Ștefan (Iași), Prof. Luca Vasile (Iași). Un grup de lucru a fost format la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Matei Balș” din București, iar la inițiativa Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel a fost realizat sistemul fluid de lucru în această arie de patologie infecțioasă ce preocupă întreg globul. În acest sistem ne-am implicat și noi, cei care conducem în teritoriu secțiile de boli infecțioase. În prezent, în țară există 11 Centre Regionale ce se află în permanentă comunicare cu Unitatea Centrală de Supraveghere și Dispensarizare a Infecției cu HIV a Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Matei Balș”. Iași se află pe locul doi ca număr de pacienți, după București. În toate centrele asigurăm un management interdisciplinar al pacienților seropozitivi, oferindu-le inclusiv suport psihologic permanent cu ajutorul unor psihologi dedicați. Avem terapii în țară de ultimă generație, susținute prin program național. Munca în echipă, conlucrarea cu organizațiile de pacienți ne face pe noi – doctori și pacienți – să avem încredere în viitor.

Cât de puternică este legătura medic - pacient pe care o crează această boală?

Prof. Dr. Carmen Dorobăț: Legătura medic – pacient este pe viață. Când i-am descoperit erau doar niște copii, acum sunt adulți, mulți dintre ei parinți de copii sănătoși. Desigur, au fost inerente momentele de neputință în fața bolii. În prezent, deși mai rar, încă există astfel de clipe. Satisfacția vine în momentul în care reușești, ca medic, să-i ștergi disperarea momentului în care află că are această boală. Odată cu începerea tratamentului este esențial să îi dai încrederea că o să ducă o viață normală – pentru că dacă tratamentul prescris de medic este luat corect, există o speranță de viață apropiată de cea a unui individ neinfectat.

Care sunt schimbările pe care le-ați resimțit de-a lungul timpului în controlul infecției HIV în România – cât de mult s-a schimbat managementul bolii?

Prof. Dr. Carmen Dorobăț: Managementul actual al bolii se bazează pe o strategie unitară la nivelul țării. Aplicăm dispensarizarea continuă, ca în orice boală cronică, astfel încât, la momentul potrivit, să putem recurge la o altă formulă terapeutică, una care să asigure nu numai supraviețuirea, dar și confortul social al pacientului.

Care sunt perspectivele persoanelor care trăiesc cu HIV astăzi în ceea ce privește calitatea vieții?

Prof. Dr. Carmen Dorobăț: În prezent, cu ajutorul psihologul si cu al organizațiilor de pacienți, noi, medicii care îi îngrijim pe pacienții seropozitivi, putem spune că reușim să îi integrăm bine social. Îi susținem astfel încât să poată munci conform pregătirii lor și să-și întemeieze familii, însă toate acestea sub directa supraveghere a medicului.  

Ce procent de pacienți raportează un grad ridicat de stigmatizare resimțit – pacienții dumneavoastră se confruntă cu acest lucru?

Prof. Dr. Carmen Dorobăț: Prin discuțiile aduse în spațiul public în ultimii ani, prin înțelegerea evoluției bolii atât de noi, medicii, cât și de pacienți, putem spune că această stigmatizare s-a redus. Continuăm să intervenim, atunci când este cazul, pentru o mai bună înțelegere a acestui fenomen. Această boală este o infecție cronică, are căi de transmitere cunoscute, deci știm să o prevenim. Ca urmare, situarea unei persoane infectate cu HIV/SIDA pe un loc corespunzător în societate esteca și în cazul altor afecțiuni cronice – diabet, hipertensiune arterială.  

Care credeți că sunt soluțiile pentru a reduce în continuare stigma asociată cu HIV în România?

Prof. Dr. Carmen Dorobăț: Bazându-mă pe experiența anilor în calitate de medic și având cunoștințele medicale necesare, consider că, printr-un efort comun, trebuie să facem societatea să înțeleagă că destinul de a avea o astfel de infecție poate fi mult îmbunătățit. Iar acest lucru se poate realiza prin înțelegerea fenomenului, prin acceptarea cu bună credință și amintindu-ne constant de iubirea pe care trebuie să o afișăm pentru cei de lângă noi, despre care toți am învățat.

Mesaj pentru cititori

Prof. Dr. Carmen Dorobăț: „Nu-ți feri privirea” înseamnă un îndemn pentru noi toți – medici, familii, întreaga societate – de a face loc în tumultul vieții în care trăim unui moment în care să înțelegem moral și social această boală, modul de transmitere și de evoluție al acestei infecții în condițiile acestor terapii moderne. Astfel, vom face un pas înainte, “cu privirea” clară, neumbrită de resentimente, într-o epocă a încrederii și înțelegerii între toți semenii acestei societăți. Una pe care ne-o dorim cu toții.

Acest interviu face parte din campania “Nu-ți feri privirea”, o inițiativă GSK România cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva HIV, pentru a sublinia importanța crucială a solidarității umane în lupta împotriva bolii. Integrarea socială a pacienților HIV/SIDA este o componentă esențială a tratării cu succes a bolii. Campania “Nu-ți feri privirea” folosește simbolul unei legături umane fundamentale – contactul vizual – ca metaforă pentru nevoia de a empatiza cu pacienții ce luptă împotriva bolii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spiritul critic se află în moarte clinică

Alexandru LĂZESCU

Spiritul critic se află în moarte clinică

Scepticismul, spiritul critic sunt în pragul extincţiei într-un peisaj în care conformismul, alinierea cuminte la abordările predominante ale momentului sunt în ascensiune rapidă.

Filmuletul zilei

opinii

Iaşul marilor Uniri în viziunea lui Victor Bejan

Nichita DANILOV

Iaşul marilor Uniri în viziunea lui Victor Bejan

Având o astfel de istorie în spate, cartea-album este document îmbibat cu dragoste faţă de Iaşi şi România, un imn închinat istorie dulcelui Târg, menit să echilibreze, prin atmosfera şi sentimentele pe care le degajă, acele atitudini şi acele cărţi ce privesc istoria noastră dintr-un unghi din ce în ce mai derizoriu.

Efecte şi reacţii

Dana ȚABREA

Efecte şi reacţii

Nu numai că „Jocul de-a măcelul” de Eugen Ionescu pare să anticipe reacţiile oamenilor pe timp de pandemie, dar cei de la Teatrul Studenţesc Thespis au avut inspirata idee de a realiza un spectacol. Până la urmă, e spectacolul vieţilor noastre de aproape un an de zile. Cine şi-ar fi imaginat că o viaţă comună, normală, aşa cum am avut până la izbucnirea pandemiei de Covid ar putea fi dezideratul vremurilor pe care le traversăm?

2+2=4 pastile media

Michael ASTNER

2+2=4 pastile media

Orice şedere a mea la ţară înseamnă şi un fel de cură mediatică de detelevizare, în sensul că timp de două-trei săptămâni ori chiar timp de două luni nu mă uit la televizor. Desigur, mă mai „dau” pe net, da. Dar în principiu legătura mea cu ţara se face prin intermediul radioului. Care radio merge non-stop cât îs în casă (inclusiv noaptea, când dorm), iar asta invariabil pe RRA. În principiu, pot s-o spun, sunt mulţumit de mixul oferit dintre ştiri şi muzică etc.

pulspulspuls

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Câteva informaţii pe azi şi despre noii aleşi ai ieşenilor mai puţin cunoscuţi publicului în ce priveşte viaţa lor privată. 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.