anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 07.08.2020

Un pas mic pentru autostradă. Modificare legii naşte discuţii

GALERIE
autostrada-traseu-targmures-ungheni-sursa-Ziarul-de-Iasi
  • autostrada-traseu-targmures-ungheni-sursa-Ziarul-de-Iasi
- +

Cei de la Împreună pentru Moldova au criticat modificarea Legii Autostrăzii Unirii înainte să se încheie termenul de consultare publică . Legea nu are niciun termen pentru finalizarea proiectului, deşi barierele de mediu au căzut.

Liderii partidului Împreună pentru Moldova s-au arătat nemulţumiţi că perioada consultării publice pentru modificarea Legii Autostrăzii Unirii a fost scurtată brusc. Ionel Apostol şi Cătălin Urtoi au mers la Bucureşti, la începutul săptămânii, doar ca să afle că Ordonanţa de Urgenţă 105/ 25 iunie 2020 este deja în vigoare.

Este vorba de documentul despre care am relatat zilele trecute, a cărui menire este să adauge două prevederi legii menţionate. Prima prevede că A8 include cele două tronsoane, Tg. Mureş-Tg. Neamţ şi Tg. Neamţ-Iaşi-Ungheni, şi podul peste Prut.

A doua adăugire scoate temporar sau definitiv din circuitul agricol şi silvic un segment de aproximativ 20 km în zona tronsonului montan Ditrău-Tg. Neamţ şi podul de peste Prut, inclusiv zona aferentă punctului de trecere a frontierei.

Proiectul podului s-a izbit în ultimul deceniu de statutul de arie protejată al albiei Prutului, statut care acoperă aproape întreg parcursul râului din judeţele Iaşi şi Vaslui.

Cei doi lideri de la Împreună pentru Moldova ar fi vrut să adauge termene finale pentru realizarea celor trei obiective, respectiv 31 decembrie 2028 pentru tronsonul Tg. Mureş-Tg. Neamţ şi 31 decembrie 2026 pentru segmentul Tg. Neamţ-Iaşi-Ungheni şi pentru pod.

În prezent, Legea 291/2018, a autostrăzii A8, are un singur termen, şi acela încălcat de autorităţile centrale de la Bucureşti. Articolul 4 al actului normativ prevede că „Ministerul Transporturilor va demara, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, procedurile necesare pentru realizarea obiectivului de investiţii Autostrada Unirii“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dar la Primărie când se ajunge?

Ionuț BENEA

Dar la Primărie când se ajunge?

Arestarea lui Cristin Zămosteanu este doar vârful unui iceberg pe care procurorii trebuie să-l arate la adevărata sa dimensiune.

Filmuletul zilei

opinii

O călătorie ratată

Alexandru CĂLINESCU

O călătorie ratată

Frumoase sunt, în schimb, ilustraţiile, cărţi poştale aflate în colecţia autorului. Altfel, încercarea lui Radu Mârza de a ne fi ghid într-o călătorie care se anunţa promiţătoare este un eşec. Am dus-o până la capăt din obligaţie profesională: mărturisesc însă că am fost tentat să cobor la prima staţie.

Inventica

Neculai SEGHEDIN

Inventica

În anul 1983 eram în Munţii Orăştiei, la Sarmisegetuza Ulpia Traiana. Am intrat în magazinul sătesc, care era „cu de toate”, unde am găsit o carte care m-a fascinat de cum am deschis-o: „Inventica” de Pierre Verone, Editura Albatros, Colecţia Lyceum. Să cumperi cărţi atunci când urci pe munte cu rucsacul în spate, recunosc, nu atestă o inteligenţă prea grozavă, ba dimpotrivă, mai ales atunci când nu eşti chiar o forţă a naturii...

Geopolitrucuri

Nicolae CREŢU

Geopolitrucuri

Aproape că nu e zi care să treacă fără vreo ştire, comentarii şi dezbateri (o vocabulă, aceasta din urmă, mai puţin compromisă decât mulţimea de „talk-show”-uri în care nu numai că nu se dezbate nimic, dar domneşte o „armonie” adormitoare, între eternii lor „abonaţi”, mereu aceiaşi şi tare temători de polemos) gata să citeze ierarhii, rating-uri pe scala cărora România (deci noi, românii) se situează foarte jos. 

pulspulspuls

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Caricatura zilei

Guma

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.