anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 02.10.2022

Un paznic prea zelos. Va ajunge la puşcărie pentru că a fost excesiv de prudent

GALERIE
condamnare, paznic
 • condamnare, paznic
- +

Un paznic zelos va ajunge în puşcărie după ce aproape a omorât un om în bătaie. În primă instanţă, paznicul primise o pedeapsă cu suspendare, dar magistraţii Curţii de Apel au apreciat că ar fi mult prea blândă. Victima nu făcuse altceva decât să-i strige paznicului să deschidă poarta.

 

„Gravitatea leziunilor, lovirea persoanei vătămate în mod repetat chiar şi când era căzută la pământ şi actele de violenţă nu mai aveau vreo justificare, fără ca persoana vătămată să fi agresat în vreun fel pe inculpat sunt împrejurări care prefigurează că inculpatul a acţionat în mod necontrolat, extrem de agresiv, lovind fără să îi pese de posibilitatea producerii decesului persoanei vătămate, rezultat faţă de care a acţionat cu indiferenţă”, au concluzionat judecătorii.

Incidentul s-a petrecut pe 9 noiembrie 2019, când F.G. s-a întâlnit într-un bar din Prisăcani cu fratele unui fermier din zonă. Acesta l-a rugat să meargă cu el la fermă pentru a lua un cal pe care trebuia să-l dea altui sătean, prezent şi el. Seara târziu, cei trei au ajuns cu căruţa la fermă. Fratele fermierului şi însoţitorul său au coborât din căruţă şi l-au strigat pe paznic, Mihai Măirean, să le deschide poarta. F.G. a dus căruţa în dreptul unei alte porţi, aşteptând să vină paznicul cu calul. Abia ce a întors căruţa în faţa porţii însă, din curtea fermei a ieşit Măirean, cu un par în mână, întrebându-l ce caută acolo. Speriat de apariţie, F.G. nu a răspuns, ci a dat să fugă, dar s-a împiedicat şi a căzut. Măirean a profitat de ocazie şi a început să-l lovească pe F.G. cu parul, până când acesta a reuşit să se urce în căruţă. O nouă lovitură de par a lovit lada căruţei, iar calul s-a speriat şi a pornit în galop spre sat. Cei doi însoţitori ai lui F.G. s-au uitat la întreaga scenă fără a interveni în vreun fel. A doua zi, F.G. a fost dus de un consătean la dispensar, iar de acolo a fost trimis imediat la Iaşi, unde a ajuns în şoc hemoragic, fiind operat de urgenţă.

Mihai Măirean a fost trimis în judecată pentru tentativă la omor, dar magistraţii Tribunalului au decis schimbarea încadrării juridice, apreciind că inculpatul nu urmărise să-şi ucidă victima. Ca urmare, Măirean a fost condamnat pentru vătămare corporală, la 3 ani de închisoare, dar cu suspendare, ca şi la plata a 8.000 de euro ca daune morale şi a cheltuielilor de spitalizare în sumă de 13.600 lei.

Atât inculpatul, cât şi procurorii au declarat apel împotriva sentinţei. Măirean a cerut schimbarea încadrării juridice în lovire sau alte violenţe, pentru care pedeapsa poate fi o simplă amendă penală, ca şi acordarea de circumstanţe atenuante. Pe parcursul procesului, apărarea a solicitat chiar achitarea lui Măirean, argumentând că leziunile care îi puseseră viaţa în pericol lui F.G. fuseseră provocate de căderea acestuia, nu de loviturile de par. De cealaltă parte, procurorii au insistat pe încadrarea iniţială, de tentativă la omor, cerând o pedeapsă cu executarea în regim de detenţie. Magistraţii Curţii de Apel au respins apelul lui Măirean, apreciindu-l ca nefondat. „Violenţa cu care a acţionat inculpatul doar pentru că persoana vătămată se afla la poarta fermei şi solicita să deschidă porţile este nejustificată şi mult disproporţionată cu o eventuală stare de temere care, în lipsa oricărui act provocator din partea persoanei vătămate, respectiv lipsa unui act de violenţă sau o actiune ilicită gravă, nu poate atrage nici măcar scuza provocării”, au precizat judecătorii. Aceştia au adăugat că, chiar luând în considerare argumentul apărării, F.G. căzuse pentru că fusese lovit cu parul, deci factorul decisiv fusese tot comportamentul lui Măirean. Acesta a fost condamnat la 5 ani de închisoare, cu executarea în regim de detenţie. Sentinţa Curţii de Apel este definitivă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tradiţionalul sacrificiu al Cupei României

Nicolae GRECU

Tradiţionalul sacrificiu al Cupei României

Dacă nu va fi câştigat, şi încă concludent, meciul cu Minaur, o echipă slăbuţă şi obosită, care a făcut turul României de dragul Cupei, ar fi adevărata ruşine pentru fotbalul ieşean.

opinii

Seimeni (XVI). Școala (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Școala (4)

Reluând evocarea satului natal, autorul încearcă să reînvie prin cuvinte primii ani de școală.

Paranoia autorităţii

arh. Ionel OANCEA

Paranoia autorităţii

Dintotdeauna comunităţile şi-au impus reguli de convieţuire. Într-un sat tradiţional românesc funcţionau cu rigoare, chiar dacă nu erau scrise şi nu exista un aparat administrativ pentru impunerea lor. Oamenii se considerau egali în faţa lui Dumnezeu, prin urmare casele erau aproape identice, realizate după acelaşi proiect ancestral cu minore influenţe alogene contemporane construirii.

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

pulspulspuls

City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

Chiar aşa stimaţi telespectatori, iată câteva ipostaze de la o abordare revoluţionară a felului în care se pot face afaceri. În prima fotografie, city managerul Petru Movilă lucrează în timpul somnului la o întâlnire de tip conferinţă a pompierilor ieşeni. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.