Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un pelerinaj al coincidenţelor? (II)

GALERIE
pr Constantin Sturzu
  • pr Constantin Sturzu
- +

Anul acesta, pe 24 februarie, s-a declanşat aşa-zisa „operaţiune specială”, cea care a însângerat atât de mult pământul Ucrainei. 

Cu un an înainte, mai exact pe 25 februarie 2021, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române lua decizia ca anul următor (adică 2022) să fie Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului” şi „Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama şi Paisie de la Neamţ”. Alegerea Sfântului Paisie a fost una firească, având în vedere impactul lucrării sale duhovniceşti în Ortodoxia românească. Dar, iarăşi coincidenţă?!, Sfântul Paisie Velicovschi este un ucrainean originar din Poltava, şcolit la Kiev, care a trăit cea mai mare parte a vieţii sale pe pământ românesc şi care a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Rusă cu prilejul împlinirii unui mileniu de la încreştinarea ruşilor, adică în anul 1988! Un om care a adunat, în jurul său călugări proveniţi din peste 20 de ţări europene. Iată, aşadar, o lucrare (şi profetică) a Bisericii, care îndeamnă popoarele să ia aminte la modelul sfinţilor şi să caute unitatea întru Dumnezeu, singura de nezdruncinat.

***

S-a vorbit despre un „pelerinaj al recordurilor”. Fapt care, în sine, nu înseamnă nimic, dacă nu există şi un impact real, duhovnicesc, la nivelul fiecărui suflet de pelerin. Totuşi, nu putem să nu constatăm că s-a consemnat acest aflux record de pelerini sau de credincioşi participanţi la Sfânta Liturghie de pe 14 octombrie chiar în perioada în care românul dovedeşte tot mai multă lehamite când vine vorba despre manifestaţii publice de orice natură. În genere, românul este acuzat de neimplicare civică, de pasivitate sau de lipsă de reacţie la provocările deloc mici ale acestei perioade. De data aceasta poate că e vorba despre altceva, despre o atitudine care poate să... coincidă cu o strategie străveche.

Cu secole în urmă, boierii din sfatul ţării îi reproşau Voievodului Neagoe Basarab, într-un moment extrem de critic: „Măria Ta, ţara nu se conduce cu «Doamne, miluieşte!»„. Însă, Dumnezeu a lucrat în acea noapte de 21 septembrie 1520 şi nu a mai avut loc plănuita invazie a turcilor (a se vedea articolul scris de Sergiu Ciocârlan, «Când o ţară se conduce cu „Doamne, miluieşte!”», publicat în „Ziarul Lumina”, ediţia din 10 octombrie 2021). Poate că şi pelerinii de azi – şi alţii asemenea lor – au reţinut îndemnul Sfântului Neagoe Basarab: „Rugaţi-vă mai mult şi postiţi, fiindcă Singurul care ne poate izbăvi de urgie este Dumnezeu”. Vremurile ce vor veni ne vor lămuri şi despre aceasta.

***

Coincidenţă sau nu, cei care, an de an, sunt preocupaţi până la obsesie de banii donaţi de pelerini sunt taman aceia care nu donează nimic. La un reportaj al unei televiziuni locale, în care se relata despre pomelnicele lăsate de pelerini, un domn cu iniţialele B.V. comentează la postarea de pe Facebook a ştirii: „Sunt curios în care verset din Scriptură Cristos ia mită!”.

Evident, pelerinii nu dau „mită” şi nici nu fac din donaţia lor comerţ cu Dumnezeu. Harul nu se poate cumpăra. Dar subiectul e interesant, pentru că ceea ce vrea să ne spună B.V., de fapt, e că Mântuitorul, în timpul vieţii Sale pe pământ, n-ar fi primit nici un fel de ban, nimic material. Se vede că domnia sa nu cunoaşte exact Scriptura pe care o invocă. Iată cum sună începutul capitolului 8 din Evanghelia după Luca: „Şi după aceea Iisus umbla prin cetăţi şi prin sate, propovăduind şi binevestind Împărăţia lui Dumnezeu, şi cei doisprezece erau cu El; şi unele femei care fuseseră vindecate de duhuri rele şi de boli: Maria, numită Magdalena, din care ieşiseră şapte demoni, şi Ioana, femeia lui Huza, un iconom al lui Irod, şi Suzana şi multe altele care le slujeau din avutul lor” (Luca 8, 1-3). „Le slujeau din avutul lor” – căci şi ucenicii aveau nevoie de mâncare şi altele de firească trebuinţă.

Iuda Iscarioteanul era chiar un fel de „casier” al ucenicilor adunaţi în jurul lui Hristos. Despre el ne spunea Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan că „era fur şi, având punga, lua din ce se punea în ea” (Ioan 12, 6). Ca să nu mai pomenim despre cum arătau comunităţile creştine la începuturi: „Şi nimeni nu era între ei lipsit, fiindcă toţi câţi aveau ţarini sau case le vindeau şi aduceau preţul celor vândute, şi-l puneau la picioarele apostolilor. Şi se împărţea fiecăruia după cum avea cineva trebuinţă” (Faptele Apostolilor 4, 34-35). Aşadar, o încredinţare totală a bunurilor materiale către Biserică, cu desăvârşită nădejde în purtarea de grijă a lui Dumnezeu.

Evanghelia este cea care inspiră, aşadar, şi pe donatorii de azi. Cei care vor – căci nu se cere nimănui nimic! – lasă şi un dar împreună cu pomelnicul, iar donaţia lor este folosită, ulterior, tot spre folosul oamenilor, a celor mai nevoiaşi, în special.

***

În fiecare an, ca o „tradiţională coincidenţă”, florile de la baldachinul Sfintei Parascheva s-au asortat perfect cu veşmintele Cuvioasei – deşi niciodată iconarii, părinţii de la Catedrală şi specialiştii florari de la Bucureşti nu au discutat înainte aceste detalii.

Anul acesta, florile au fost în culori pastel cu roz, alb şi cu un contrast fin de albastru, bleu. Iar când, ca ultim amănunt, s-a aşezat icoana Sfinţilor Parascheva şi Paisie la baldachin – s-a observat cum veşmintele celor doi sfinţi cuprindeau tocmai… cele patru culori mai sus amintite!

***

Voi ce alte „coincidenţe” aţi sesizat? M-aş bucura să mi le semnalaţi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri