anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Un personaj detestabil

GALERIE
alexandru calinescu
  • alexandru calinescu
- +

Ieşind dăunezi în oraş, ce-mi văd ochii? Pe panourile de afişaj electoral, fotografiile candidaţilor PSD la primărie şi la preşedinţia Consiliului judeţean sunt însoţite de fotografia Gabrielei Firea, cu menţiunea „Primarul Bucureştiului sprijină PSD Iaşi!”. O astfel de alăturare e o dovadă de slugărnicie de partid şi ar trebui - în mod normal - să fie nu un sprijin, ci un handicap.

Aşa cum era lesne de anticipat, cea mai dură bătălie la alegerile locale se dă la Bucureşti. În alte oraşe mari din ţară, chiar dacă nu se exclud surprizele, favoriţii se cunosc. Bucureştiul e o miză mare: e capitală, dispune - împreună cu sectoarele - de un buget enorm, câştigarea primăriei are, în plus,o valoare simbolică. Mă despart de acei comentatori care spun că, de fapt, Ciolacu nu ar dori victoria lui Firea, deoarece în acest caz ar fi ameninţată poziţia lui de lider al partidului. Nici vorbă. Dimpotrivă, o înfrângere a actualului primar ar fi o lovitură puternică pentru PSD şi asta explică de ce pesediştii fac acum scut în jurul lui Firea. Intrarea în competiţie a lui Nicuşor Dan, desemnat candidat unic al dreptei, părea să diminueze şansele fostei animatoare de la Antene. Dar nici Firea, nici PSD nu acceptă gândul că vor pierde Bucureştiul. Ea se agaţă cu disperare de scaunul de primar şi e gata - după cum vedem - să calce peste cadavre ca să-şi atingă scopul.

Aleasă în 2016 în condiţiile unui absenteism masiv, Firea este unul dintre cele mai toxice, mai lipsite de scrupule şi mai periculoase personaje din viaţa publică românească. Rar asemenea combinaţie între ipocrizie, agresivitate, mahalagism, spoială de cultură, arivism maladiv, capacitate diabolică de a juca teatru şi de a-i minţi pe oameni în faţă. Şi-a început campania de mai multă vreme, o continuă nestingherită, deşi încalcă nişte reguli elementare. A inventat diferite evenimente, pentru a fi văzută la TV şi a arăta cât este de implicată în viaţa oraşului, a inaugurat Muzeul copilului, a făcut cetăţeni de onoare ai Bucureştiului câteva duzini de medici (printre care şi nişte coronasceptici), s-a filmat dansând cu Pandele, soţii s-au fotografiat, în sala de clasă, la deschiderea anului şcolar împreună cu copiii. La acest ultim punct a dat-o în bară pentru că soţii Pandele încălcau dispoziţiile care interziceau intrarea în şcoală a părinţilor. A urmat, cu binecuvântarea poliţiei din Voluntari, un şir de minciuni care se contraziceau una pe alta (e specialitatea casei). De multe săptămâni, televiziunile dau în neştire clipul cu clădirile din capitală consolidate şi restaurate - graţie Primăriei Bucureşti - precum şi acela cu podurile care unesc cartierele: e un Bucureşti de carte poştală, aseptic, cu tineri care râd, se ţin de mână, se îmbrăţişează fericiţi. Au intrat cu această ocazie mulţi bani în conturile televiziunilor şi, vai, cu siguranţă foarte mulţi în conturile lui Digi24. Şi Dan Tudorache, primarul de la sectorul 1, a avut o contribuţie însemnată la prosperitatea canalelor de ştiri, cu acel clip ce prezenta un superb spital, la standarde europene, al cărui singur cusur era că există doar pe hârtie. Pe scurt, am asistat şi asistăm la un dezmăţ publicitar ce ar putea stârni invidia chiar şi a chinezilor de la Huawei. Să adăugăm şi aplombul cu care face promisiuni imposibil de realizat, cum ar fi efectuarea a sute de mii de teste pentru noul coronavirus.

Dacă aceasta este faţa „luminoasă” a Gabrielei Firea, care îi poate induce în eroare pe mulţi, nu mai puţin relevantă este şi cealaltă faţă (şi ea, în mod cert, cu succes la un anumit public), faţa politicianului agresiv, ţâfnos, neezitând să-şi atace violent adversarii şi să le arunce insultele cele mai grave. O vedem nu o dată dezlănţuindu-se pe Facebook, la TV, o vedem şi când conduce şedinţele Consiliului general, secondată de personajul sinistru numit Aurelian Bădulescu. O mostră concludentă a ce poate Firea în această ipostază a fost reacţia abjectă în momentul finalizării construcţiei spitalului ridicat din donaţii. Iar când i se aduc obiecţii şi critici, dacă nu găseşte replici otrăvite, atunci se victimizează, pozând în femeia fragilă hăitută de nişte masculi feroce. Concluzii interesante tragem şi atunci când observăm cu cine se însoţeşte, în lupta pentru putere, Gabriela Firea. Propunerile pentru Consiliul general sunt de tot râsul, dar au ţinte precise: Iordănescu - Steaua, adică Armata; Dinu - Dinamo, adică Securitatea, Mitică Dragomir - Miliţia, adică Poliţia, iar probabil că în cazul lui Petre Roman ţinta principală este vârsta a treia. Mai facem un pas către absurd când constatăm că vectorii ei de campanie sunt Dana Budeanu, o persoană cu evidente probleme de natură psihică, o videochatistă şi încă o duduie al căror nume îmi scapă, care au devenit contestatare profesioniste şi fac legea la Antena3 şi RTV.

Desigur că toate astea n-ar fi fost posibile fără sprijinul neprecupeţit al televiziunilor aservite. După ce a văzut că, totuşi, Nicuşor Dan rămâne - chiar dacă avansul se micşorează - favoritul sondajelor, Firea a scos în luptă artileria grea: înregistrări pirat, acuzaţii aberante, insinuări parşive. Se vede aici şi ticăloşia personajului, şi setea lui bolnăvicioasă de putere. Să fie bucureştenii atât de uşor manipulabili? Să se lase iarăşi înşelaţi de această propagandă ieftină şi de aceste trucuri securistice?

Şi, ca să fie tacâmul complet, ieşind dăunezi în oraş, ce-mi văd ochii? Pe panourile de afişaj electoral, fotografiile candidaţilor PSD la primărie şi la preşedinţia Consiliului judeţean sunt însoţite de fotografia Gabrielei Firea, cu menţiunea „Primarul Bucureştiului sprijină PSD Iaşi!”. O astfel de alăturare e o dovadă de slugărnicie de partid şi ar trebui - în mod normal - să fie nu un sprijin, ci un handicap.

Alexandru Călinescu este profesor universitar doctor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Nicolae GRECU

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Eugen MUNTEANU

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Agresive şi insidioase, subprodusele culturale pe care le numim, cu un termen generic, manele ne dau măsura răspândirii îngrijorătoare a ţigănirii unei mari părţi a publicului românesc.

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

pr. Constantin STURZU

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

Archaeus

Alex VASILIU

Archaeus

Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.