anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Un pic de istorie atletică

GALERIE
warholm
 • warholm
- +

 

Bianca Ghelber a punctat la Jocurile Olimpice după13 ani de secetă. Record mondial fabulos la 400 m garduri, realizat de Karsten Warholm, în timp ce prăjinistul Armand Duplantis a fost la un sfârc şi o rotulă de o asemenea performanţă


 

 

Puţini îi acordau atletei Bianca Florentina Perie-Ghelber, o aruncătoare de ciocan cândva mare speranţă, dar de care nu s-a mai auzit mare lucru din 2014. Obţinând o calificare olimpică muncită în acest an, Bianca a reuşit să prindă finala, cu al şaptelea timp al calificărilor (71,72 m) a dovedit o constanţă remarcabilă (70,15 m, 74,18 m– record personal – 70, 32 m, 71, 78 m) şi s-a clasat, finalmente pe locul VI. Poate că nu are strălucirea unei medalii, dar performanţa atletei romaşcane de 31 de ani, are rezonanţe istorice. Au trecut 13 ani bătuţi pe muche de când România, n-a mai PUNCTAT în clasamentul atletic la JO (locuri I-VIII). Exact de când Constantina Diţă-Tomescu a devenit campioană la maraton. Proba a revenit polonezei Anita Wlodarczyk, marea favorită, cu 78,48 m, urmată de chinezoaica Wang Zhen (77,03 m) şi o altă poloneză, Malwina Kopron (75,49 m). Mai multe speranţe se puneau în aruncătorul de greutate, Rareş Toader. Foarte talentat, dar fără experienţă, de-abia ieşit după o suspendare pentru doping nemeritată (după unii), Rareş a aruncat odată 19,81 şi apoi 19,41, departe de aruncările peste 21 m cu care ne obişnuite.

Ziua atletică de ieri a fost marcată şi de nişte performanţe excepţionale. Norvegianul Karsten Warholm, care a furat fără ruşine proba de 400 m garduri de la americani, s-a bătut cu americanul Rai Benjamin, până cu 50 metri înainte de finiş, când vicecampionul mondial părea să-l ajungă, dar Karsten a prins încă un iureş şi rezultatul a fost un execepţional record mondial . El a devenit primul alergător care a coborât sub 46 de secunde (45,94 s) în această probă, la o lună după ce doborât, în 46 ,70 s, precedentul record vechi de 29 ani al americanului Kevin Young (46,78 s) la JO de la Barcelona, în 1992! Însuşi ecartul de 78 de secunde între recordurile lui Warholm pare uriaş pentru o probă de „sprint prelungit”. Este de remarcat şi că Benjamin a depăşit copios vechiul record (46,17!) iar brazilianul Alison dos Santos a fost pe-aproape (46,72),

La prăjină, n-a lipsit prea mult să asistăm la un alt record, realizat de omul momentului, suedezul Armand „Mondo”Deplantis. După o luptă aprigă cu americanul Chris Nilsen, „Mondo” a rămas singur cu 6,02 m, după care a cerut 6,19 m, pentru record mondial. La prima încercare a trecut perfect, dar a atins ştacheta imperceptibil cu pieptul (suficient ca s-o doboare), la a doua a ratat iar la a treia a a atins tot aşa de finuţ cu genunchiul. Fostul campion olimpic Thiago Braz (Brazilia) a obţinut bronzul.

În rest, la lungime, germana Malaika Mihambo (campioană mondială şi europeană) a reuşit la ultima încercare să-i sufle aurul, legendarei americane Brittney Reese (campioană în 2012), sărind exact 7 metri, cu trei centimetri mai mult decât Brittney şi nigerianca Ese Brume. La 800 m, într-o finală a tinereţii s-a impus americanca Athing Mu, urmată de britanica Keeley Hodgkinson, timpii fiind, parcă, din „glorioşii ani” '80 (1:55, 21 / 1:55,88) greu de obţinut chiar şi de controversata Semenya. În fine, jamaicana Elaine Thompson-Herah, a realizat o „minune” accesibilă doar lui Usain Bolt: dubla 100 /200 m la două Jocuri consecutive. Şi asta în condiţiile în care, între cele două Olimpiade n-a făcut mare brânză. Elaine, cu 21,53 s în finala de 200m, a fost urmată de namibiana Christine Mboma (21,81) şi de americanca Gabby Thomas (21,87s). În timp ce Shelly-Ann Fraser-Pryce (mai puţin specialistă în 200 m) s-a mulţumit cu locul IV.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.