vineri, 05.03.2021
Informaţia unei descinderi a DIICOT la sediul dezvoltatorilor imobiliari din Iaşi a început să circule în mediile lor încă de acum o lună, susţin surse judiciare. Astfel, mulţi dintre cei la casele cărora au fost efectuate percheziţii au avut timp să distrugă posibile probe. Cele mai mari emoţii ale unor dezvoltatori din Iaşi sunt legate în prezent de ce s-ar fi putut ridica de la Dragoş Spiridon, despre care surse din piaţă ne-au precizat că ar fi adunat în timp nenumărate documente din domeniul urbanistic. Spiridon este nepotul unei funcţionare de la Primăria Iaşi care, întâmplător, preia chiar documente specifice urbanismului. Atât de des se plimba acesta prin Primărie încât, în primă fază, anchetatorii au crezut că e angajat al Primăriei. “Nu am lucrat niciodată la Primărie”, e singurul răspuns al lui Spiridon, oferit ieri “Ziarului de Iaşi”. El a motivat că, fiind investigat în cauză, nu are voie să dea declaraţii. Acuzat de trafic de influenţă şi aderare la un grup infracţional organizat, Spiridon e amic bun inclusiv cu Cordunenii, alături de care apare într-o fotografie obţinută de ziar.
Un calculator ce ar fi fost ridicat de anchetatori de la Dragoş Spiridon (FOTO JOS) provoacă insomnii de câteva zile mai multor dezvoltatori imobiliari din oraş. În vârstă de 40 de ani, Spiridon a fost în ultimii ani o prezenţă obişnuită pe holurile din Primăria Iaşi, numele său fiind cunoscut de cei din breasla constructorilor. În ancheta DIICOT, Spiridon a fost plasat sub control judiciar în dosarul în care afaceristul Cristin Zămosteanu a fost arestat, însă legăturile cu patronul M.Chim sunt, încă, neclare.
Despre Dragoş Spiridon, surse judiciare spun că este un personaj care aranja lucruri în domeniul urbanistic. Mai mult, el este descris ca un ieşean “privilegiat”, care avea tot timpul uşa deschisă inclusiv la birourile unor şefi din palatul Roznovanu. Tânărul, care locuieşte în cartierul Frumoasa, este nepotul unei funcţionare din cadrul Primăriei Iaşi.
Funcţionara are ca atribuţii, printre altele, inclusiv înregistrarea documentelor din domeniul urbanistic. Pe 28 iulie, în ziua descinderilor, Spiridon a fost audiat şi el la DIICOT, fiind plasat sub control judiciar la finalul interogatoriului. În dimineaţa aceleiaşi zile, anchetatorii ar fi ridicat probe şi de la casa lui Spiridon. Surse din mediul dezvoltatorilor ne-au precizat că asta a stârnit panică în anumite cercuri, deoarece Spiridon ar fi obişnuit să păstreze în format electronic acte pe care le-a obţinut, de-a lungul timpului, în numele unor dezvoltatori.
Contactat de ziar, Dragoş Spiridon a negat, ieri, că a lucrat vreodată la Primăria Iaşi. Cel mai probabil, confuzia procurorilor a survenit din cauza deselor vizite pe care Spiridon le făcea la sediul Primăriei. În dialogul de ieri cu reporterul nostru, Spiridon a refuzat să ofere declaraţii oficiale, motivând că stadiul anchetei nu îi permite acest lucru. Potrivit unor surse judiciare, el este acuzat că ar fi comis faptele în perioada iulie 2019- iulie 2020.
Pe lângă prieteniile pe care le are cu anumiţi funcţionari, Dragoş Spiridon (FOTO DREAPTA) e o figură cunoscută şi în lumea interlopă. “Ziarul de Iaşi” a obţinut o fotografie în care acesta apare alături de membri ai clanului Corduneanu, printre care Vasile Călin (FOTO JOS-Tricou inchis la culoare), un interlop care, în trecut, a mai fost suspectat de afaceri imobiliare suspecte. În aceeaşi fotografie, mândru, cu paharul în mână, apare şi arhitectul Marian Jan Chiriţa (FOTO SUS-Camasa alba).
Cine a “turnat”?
Dincolo de investigaţia ce îl vizează pe Cristin Zămosteanu şi pe unii dintre angajaţii săi, DIICOT caută în prezent probe şi cu privire la alte infracţiuni ce ar fi putut fi comise, în ultimii ani, în domeniul urbanistic. Potrivit unor surse, în cadrul anchetei au fost efectuate inclusiv interceptări telefonice. Aceleaşi surse ne-au precizat că unii dintre cei vizaţi de descinderile de pe 28 iulie au apucat să scape de probe incriminatorii. E cert la acest moment că o persoană din rândul oamenilor legii – cel mai probabil din Poliţie – a “turnat” despre anchetă, însă nu e clar cine a fost “cârtiţa”.
În dosarul 138D/D/2020, trei persoane sunt arestate pentru mai multe fapte economice, dar şi pentru constituire a unui grup infracţional. Este vorba de milionarul Cristin Zămosteanu, de fosta inspectoare de la ANAF Aura Pârvu şi de Ovidiu Creţu, angajat la o firmă de-a lui Zămosteanu.
Toţi cei trei arestaţi au negat faptele, însă îşi vor putea susţine nevinovăţia în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Iaşi abia săptămâna viitoare, când va fi judecată contestaţia formulată împotriva măsurii arestului. Alte 11 persoane fizice şi una juridică sunt inculpate în dosar, pe lângă cei trei arestaţi. Printre inculpaţi se află şi Cristinel Bolobiţă şi George Istrate, doi dezvoltatori imobiliari, ultimul fiind acuzat de distribuire de droguri de mare risc.
Cuvinte cheie: + turnator, Politie, Dragoş Spiridon, calculator, Cristin Zămosteanu
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
VIDEO&FOTO: Accident în Copou. O șoferiță dintr-un BMW nu a acordat prioritate
Skoda Auto va desfiinţa 2% din locurile de muncă administrative din Cehia
Încă o comună din Iași este în scenariul roșu. Sunt șase în total
Instanța discută vineri cererea DNA de a i se interzice Elenei Udrea să plece din țară
De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?
EXCLUSIV: Blocul groazei din Copou a fost vândut pentru 530.000 de euro
Un tânăr a leşinat la volan şi a lovit două maşini în Nicolina. Zile de coşmar!
Un individ fără şcoală a dat un tun statului de 1,5 milioane de euro
Piaţa actelor false din Republica Moldova: de la 100 de euro la 1.500
Încă un tânăr cu dosar penal din cauză că a ieşit cu maşina prin oraş
Viaţa mitropolitului Iosif Naniescu, descusută într-un volum publicat la Editura UAIC
Beatrice Rancea află azi dacă va putea pleca sau nu din Iaşi
Bătăuşii care l-au atacat pe primarul din Roşcani rămân o lună în arest
Arabii care au fabricat spirtul ucigaş încearcă marea cu degetul
Un concurs la Primărie ce seamănă cu Afacerea Skoda! Pas înapoi după controlul ANFP
VIDEO: Nici la futsal nu ne descurcăm prea bine! Bosnia ne-a învins acasă
Ministrul Educaţiei susţine că în învăţământ s-a atins borna de 100.000 de persoane vaccinate
Panică în Grecia! Un cutremur de 5,8 pe scara Richter a zguduit centrul ţării
Italia amână alegerile locale şi regionale din cauza pandemiei de COVID-19
Raport global: Obezitatea este un factor major de risc în decesele COVID-19
VIDEO: Conducerea liberală a Prefecturii şi-a reînnoit jurământul faţă de locuitorii judeţului
Pfizer mută o parte din operaţiunile de la Zaventem-Belgia în România
36 de pensionari au dat MInisterul Finanţelor în judecată cerând majorarea pensiilor
Preşedintele Ciprian Paraschiv spune că nu ştie dacă Andrei Cristea mai e antrenor la Poli Iaşi
Italia a blocat în premieră exportul de vaccinuri AstraZeneca către Australia
Traian Berbeceanu pleacă de la Prefectura Capitalei după patru luni
Iașul, pe locul al nouălea în țară după numărul de cazuri noi de COVID
Tot mai multe cazuri noi de COVID în fiecare zi. Azi, 4.271 infectări și 98 decese
Cine va asigura interimatul la Opera din Iași după suspendarea managerului Rancea
Concurs anulat și control la Primăria Iași. Un post de director ar fi fost cu „dedicație”
Știți ce se folosea înainte de inventarea radierei? Sau de ce avea un capăt albastru?
CADO lansează concursul pentru ONG-urile care vor monitoriza segregarea din educație
Cele trei căi prin care ancheta privind violențele din 10 august 2018 poate reîncepe
Cheltuielile de personal, care urmau să scadă, au crescut în ianuarie cu 687 milioane lei
Sporuri crescute de 600 de ori la Agenția de stat care îți caută de lucru
Radu POPESCU„Ajutorul” rusesc |
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Alexandru CĂLINESCUDe la un martie la altul |
George PLEȘUNevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi |
Nicolae CREŢUOdiseea, „la feminin”? |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.