anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 01.04.2023

Un poliţist a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru uciderea unor civili

GALERIE
Goran Stanisic
  • Goran Stanisic
- +

Un fost poliţist sârb a fost condamnat marţi la Pristina la 20 de ani de închisoare pentru că a participat la execuţia a 13 civili albanezi în timpul războiului, o condamnare rară, în contextul în care Belgradul încă nu a recunoscut independenţa fostei sale provincii, notează AFP. Într-un comunicat, curtea a precizat că asasinatele, precum şi expulzarea unor civili albanezi kosovari au fost comise în aprilie 1999 în satele Sllovi şi Terbovc, în centrul Kosovo.

Condamnatul, identificat de presa kosovară drept Goran Stanisic, făcea parte din forţa de rezervă a Ministerului sârb de Interne şi cu acest titlu a participat la "atacuri sistematice şi pe scară largă" împotriva populaţiei albaneze din satele respective. Martorii supravieţuitori, în majoritate femei, au spus că el a făcut parte din grupuri de poliţişti sârbi şi paramilitari care le-au pus bărbaţii cu spatele la zid în curtea lor înainte de a-i executa în faţa familiei.

De asemenea, membrii acestor unităţi au expulzat sute de civili albanezi din cele două sate. Interesatul, care locuia în Sllovi şi s-a mutat în Serbia după război, a fost arestat în iulie 2019 încercând să treacă frontiera în cealaltă direcţie. El neagă că a comis aceste crime şi poate face apel la hotărârea care nu este definitivă.

Potrivit grupărilor kosovare pentru drepturile omului, atacul forţelor sârbe împotriva Sllovi şi Terbovc a făcut în total 45 de morţi şi 11 răniţi, în timp ce aproximativ 100 de case albaneze au fost incendiate.

Războiul din perioada 1998-1999 dintre separatiştii kosovari şi forţele sârbe a făcut 13.000 de morţi, majoritatea albanezi. Conflictul s-a încheiat cu o campanie de bombardamente ale NATO care a constrâns Belgradul să îşi retragă trupele. În 2008, Kosovo şi-a declarat independenţa care încă nu este recunoscută de Serbia.

Acest tip de condamnare este foarte rar în Kosovo, care nu întreţine relaţii diplomatice cu Serbia. Orice cooperare între Pristina şi Belgrad pentru extrădarea suspecţilor dintr-o parte în alta este imposibilă. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.