anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 11.07.2020

Un polonez la Universitate

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Nu se întâmplă prea des ca ieşenii interesaţi de politica internaţională să aibă ocazia întâlnirii cu un fost sau actual lider politic influent pe plan mondial. Ultima dată când am avut parte de aşa ceva - sper să nu nedreptăţesc pe cineva - a fost în mai 2013, cu ocazia conferinţei lordului David Trimble, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, fost prim-ministru (first-minister) al guvernului nord-irlandez şi unul dintre principalii artizani ai acordului de pace din această provincie.

Iată că vineri, 20 mai (ora 10), în Aula Magna a Universităţii „Al. I. Cuza”, îl vom putea asculta pe Radek Sikorski, fost ministru de externe al Poloniei şi unul dintre artizanii Parteneriatului Estic, o voce extrem de respectată în politica europeană. D-l Sikorski vine la Iaşi în calitate de keynote speaker la cea de-a cincea ediţie a EURINT, conferinţă internaţională organizată de Centrul de Studii Europene de la UAIC. (Fiind membru asociat al echipei de la Centru, prefer să nu vorbesc eu despre anvergura acestei manifestări, dar îi invit pe toţi cei interesaţi să consulte programul, disponibil pe pagina de web a instituţiei.) Tema conferinţei este „Parteneriatul Estic sub presiune: e nevoie de o regândire?”, un subiect care merită atenţie. Nu voi insista aici pe această temă - fără a-mi aroga competenţe în domeniu, am tratat-o uneori în comentariile din această pagină. Cred că avem de a face cu una dintre crizele importante cu care se confruntă astăzi UE, alături de cea a migranţilor, de perspectiva ieşirii Regatului Unit şi, desigur, de problemele persistente din zona euro.

Astăzi, însă, mă limitez să recomand celor interesaţi de politica internaţională să vină în Aulă pentru a-l asculta pe d-l Sikorski. Şi revin la exemplul David Trimble: ştiam câte ceva despre dosarul nord-irlandez şi despre riscurile politice (şi nu doar politice) pe care şi le-a asumat, implicându-se în procesul de pace; totuşi, cred că înţeleg ceva mai bine situaţia după ce l-am auzit vorbind. Mass media ne oferă, astăzi, multe oportunităţi de contact mediat cu liderii politici sau de opinie, iar în ultima vreme a devenit posibil chiar contactul direct, sfidând distanţele. Cred, totuşi, că nimic nu se compară cu senzaţia că „eşti acolo”. 

Cred că venirea lui la Iaşi şi alocuţiunea de vineri vor contribui la maturizarea dezbaterilor pe teme europene, în oraşul nostru. Ele există: zona academică, mediul non-guvernamental, instituţiile publice se deschid tot mai mult spre teme de acest gen. Exigenţele sunt, totuşi, mai mari - vorbim de un oraş care trebuie să-şi confirme ambiţiile de a rămâne în prima linie şi la acest capitol. Pe termen mediu şi lung, vom reuşi dacă aceste preocupări vor fi împărtăşite de societatea civilă, iar relaţia UE cu Republica Moldova şi Ucraina ar trebui să fie cu atât mai interesantă, dată fiind poziţia noastră geografică. Mă aştept, spre exemplu, ca alocuţiunea d-lui Sikorski să includă observaţia că suntem unul dintre marile oraşe de frontieră din UE şi că ar trebui să reflectăm asupra modului în care am putea valorifica mai bine această poziţie.

Politicienii de tip Radek Sikorski merită urmăriţi cu atenţie şi pentru că noi, în România, am devenit foarte sceptici faţă de competenţa conducătorilor şi reprezentanţilor noştri. Fostului ministru polonez i se pot face destule reproşuri, ca politician - şi adversarii săi l-au supus unui baraj continuu - dar nimeni nu l-a putut acuza de lipsă de profesionalism în gestionarea politicii externe şi europene a ţării sale. Ne amintim că numele său a fost luat în calcul pentru funcţia de Înalt Reprezentant UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, dar scenariul nu s-a concretizat deoarece Polonia a obţinut o funcţie şi mai prestigioasă, aceea de preşedinte al Consiliului European. D-l Sikorski merită respectat şi pentru modul în care a reuşit să-şi armonizeze opţiunea atlantistă cu eforturile de întărire a identităţii UE în politica externă, în special faţă de vecinii estici - e mult mai greu în realitate decât pe hârtie.

Sunt convins că d-l Sikorski va rămâne în centrul scenei politice europene, indiferent dacă va mai deţine funcţii oficiale în ţara sa ori la nivel comunitar. O cercetare mai atentă a background-ului său intelectual şi politic ar fi, de altfel, interesantă pentru toţi cei care deplâng faptul că România nu are (încă) personalităţi de o asemenea anvergură.     

Lucian Dîrdală este politolog şi lector universitar doctor în cadrul Universităţii "Mihail Kogălniceanu” 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Binele propriu şi răul altora

Nicolae GRECU

Binele propriu şi răul altora

La fel ca predecesoarea sa de acum 46 de ani, Politehnica actuală nu vrea degringolada unei glorii de altădată, ci propria-i salvare.

Filmuletul zilei

opinii

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (II)

Eugen MUNTEANU

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (II)

Autorul continuă relatarea, începută în episodul trecut, a unui eveniment istoric unic, la care a avut şansa să participe, ca martor: luarea cu asalt, de către manifestanţi, a sediului central al Securităţii din fosta Germanie comunistă (RDG).

Atunci pustnicul a luat binecuvântare de la proxenet

pr. Constantin STURZU

Atunci pustnicul a luat binecuvântare de la proxenet

Poate un creştin, în lume fiind, să ajungă la măsura sfinţeniei? Desigur, nimic nu-l împiedică. Mărturie ne sunt sinaxarele şi nu numai. Dar cineva care trăieşte în păcate grele poate săvârşi fapte comparabile cu cele ale unui pustnic care trăieşte în rugăciune şi în asceză aspră? Greu de închipuit aşa ceva. 

Nostalgii

Alexandru CĂLINESCU

Nostalgii

Toată zona - cartierul se numeşte La Goutte d Or - e de altfel multietnică. E aglomeraţie şi pe trotuare, şi pe stradă. Când ajung la Barbès autobuzele se târâie, se produc ambuteiaje îngrozitoare, rişti - dacă mergi la Gara de Nord - să pierzi trenul. Întreg cartierul rămâne o enclavă, musulmană şi africană, în plin Paris. O enclavă care avea, în Tati, un punct de reper...

pulspulspuls

Cum s-a votat la partidoi, în spatele uşii încuiate!

Cum s-a votat la partidoi, în spatele uşii încuiate!

Pentru că ieri am rămas restanţi în ce priveşte votul din forul de conducere al filialei în privinţa desemnării noului candidat la premărie, în persoana madamei cu Camelii, haideţi să vă amărâm olecuţă sâmbăta de dimineaţă cu chestiuni sălcii ale politichiei. 

Caricatura zilei

Probleme între frați

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.