Un porc desenat acum 45.000 de ani în Indonezia, cel mai vechi exemplu de artă rupestră
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 16.05.2021

Un porc desenat acum 45.000 de ani în Indonezia, cel mai vechi exemplu de artă rupestră

GALERIE
porc indonezia
  • porc indonezia
- +

O pictură ce reprezintă un porc din insula indoneziană Sulawesi ar putea fi cel mai timpuriu exemplu de artă rupestră şi, cu siguranţă, cea mai veche reprezentare a unui animal, se arată într-un studiu publicat în ScienceAdvances. În zonă au mai fost scoase la iveală picturi mai vechi de 40.000 de ani şi cercetătorii se aşteaptă la noi descoperiri interesante.

Descoperirile ţin aprinsă dezbaterea despre cum şi unde au început oamenii să creeze opere de artă mai complicate şi tot mai mulţi resping perspectiva în care Europa era indicată ca fiind locul unde oamenii de acum peste 30.000 de ani au creat prima oară desene extrem de sofisticate.

Reprezentarea a fost descoperită în decembrie 2017 de arheologi indonezieni într-o peşteră dintr-o regiune din Sulawesi unde este foarte greu de ajuns, iar în sezonul ploios este imposibil, din cauză că multe zone sunt complet inundate. Analizele au arătat că reprezentarea are cel puţin 45.500 de ani vechime.

Oamenii acelor vremuri au pictat o specie de porc ce mai există şi astfel, Sus celebensis, iar peştera se numeşte Leang Tedongnge şi se găseşte la 60 km de cel mai mare oraş al regiunii, Makassar (1,5 milioane locuitori).

Oamenii acelor locuri au desenat doar acea specie de porc pe pereţii peşterilor, acest animal fiind prezent în 80% dintre picturile rupestre din regiune ce au fost descoperite în ultimele şapte decenii în grotele karstice. În pictura de acum sunt mai mulţi porci, însă doar subiectul principal se vede clar.

Adam Brumm, autor principal al studiului şi arheolog la Griffith University din Australia, este de părere că oamenii acelor vremuri au înfăţişat trofee de vânătoare „Sunt porci mici, foarte, foarte mici, dar aceşti artişti antici i-au portretizat cu o grăsime atât de strălucitoare, ceea ce mă face să îmi imaginez că avea legătură cu interesul lor de a ucide cei mai mari şi mai graşi porci pe care i-au putut găsi, porci care le furnizau oamenilor cea mai mare cantitate de carne şi de proteine ​​”, spune el.

Pentru a găsi vârsta reprezentării, cercetătorii s-au bazat pe datarea cu uraniu radioactiv, substanţă care se formează în mod natural în calcar. Cum nu s-au găsit şi rămăşiţe umane, nu se ştie cine sunt cei care au creat aceste desene sofisticate.

Până în 2014 paleontologii credeau că cele mai vechi exemple de artă sofisticată datau de acum aproximativ 36.0000 de ani din peşterile Chauvet (Franţa) şi Altamira (Spania) cu celebrii bizoni, însă apoi au fost anunţate datele din Sulawesi care indicau vârste de peste 39.000 de ani, şi nu 12.000 de ani, cum se credea până atunci.

SURSA: hotnews.ro

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.