Un porc desenat acum 45.000 de ani în Indonezia, cel mai vechi exemplu de artă rupestră
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 23.01.2021

Un porc desenat acum 45.000 de ani în Indonezia, cel mai vechi exemplu de artă rupestră

GALERIE
porc indonezia
  • porc indonezia
- +

O pictură ce reprezintă un porc din insula indoneziană Sulawesi ar putea fi cel mai timpuriu exemplu de artă rupestră şi, cu siguranţă, cea mai veche reprezentare a unui animal, se arată într-un studiu publicat în ScienceAdvances. În zonă au mai fost scoase la iveală picturi mai vechi de 40.000 de ani şi cercetătorii se aşteaptă la noi descoperiri interesante.

Descoperirile ţin aprinsă dezbaterea despre cum şi unde au început oamenii să creeze opere de artă mai complicate şi tot mai mulţi resping perspectiva în care Europa era indicată ca fiind locul unde oamenii de acum peste 30.000 de ani au creat prima oară desene extrem de sofisticate.

Reprezentarea a fost descoperită în decembrie 2017 de arheologi indonezieni într-o peşteră dintr-o regiune din Sulawesi unde este foarte greu de ajuns, iar în sezonul ploios este imposibil, din cauză că multe zone sunt complet inundate. Analizele au arătat că reprezentarea are cel puţin 45.500 de ani vechime.

Oamenii acelor vremuri au pictat o specie de porc ce mai există şi astfel, Sus celebensis, iar peştera se numeşte Leang Tedongnge şi se găseşte la 60 km de cel mai mare oraş al regiunii, Makassar (1,5 milioane locuitori).

Oamenii acelor locuri au desenat doar acea specie de porc pe pereţii peşterilor, acest animal fiind prezent în 80% dintre picturile rupestre din regiune ce au fost descoperite în ultimele şapte decenii în grotele karstice. În pictura de acum sunt mai mulţi porci, însă doar subiectul principal se vede clar.

Adam Brumm, autor principal al studiului şi arheolog la Griffith University din Australia, este de părere că oamenii acelor vremuri au înfăţişat trofee de vânătoare „Sunt porci mici, foarte, foarte mici, dar aceşti artişti antici i-au portretizat cu o grăsime atât de strălucitoare, ceea ce mă face să îmi imaginez că avea legătură cu interesul lor de a ucide cei mai mari şi mai graşi porci pe care i-au putut găsi, porci care le furnizau oamenilor cea mai mare cantitate de carne şi de proteine ​​”, spune el.

Pentru a găsi vârsta reprezentării, cercetătorii s-au bazat pe datarea cu uraniu radioactiv, substanţă care se formează în mod natural în calcar. Cum nu s-au găsit şi rămăşiţe umane, nu se ştie cine sunt cei care au creat aceste desene sofisticate.

Până în 2014 paleontologii credeau că cele mai vechi exemple de artă sofisticată datau de acum aproximativ 36.0000 de ani din peşterile Chauvet (Franţa) şi Altamira (Spania) cu celebrii bizoni, însă apoi au fost anunţate datele din Sulawesi care indicau vârste de peste 39.000 de ani, şi nu 12.000 de ani, cum se credea până atunci.

SURSA: hotnews.ro

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce model alegem?

Nicolae GRECU

Ce model alegem?

În speranţa că sportul românesc va redeveni el însuşi un model în Europa, înclinăm spre Slovenia.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Sunt evidenţiate în continuare accentele antiamericane şi antioccidentale din discursul public al reputatului om de ştiinţă.

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

pr. Constantin STURZU

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

În contextul primei trimiteri a ucenicilor la propovăduire, Domnul le spune, între altele: "Iată, Eu vă trimit pe voi ca pe nişte oi în mijlocul lupilor; fiţi, dar, înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii" (Matei 10, 16). Imaginea unei oi aflate în mijlocul lupilor stârneşte frisoane, mai ales printre credincioşii îngrijoraţi de mersul actual al lumii. Însă mesajul e mai degrabă sursa unei mari nădejdi. Căci nu ne cere Mântuitorul să acţionăm precum "lupii" - grupaţi în haite, agresivi, sălbatici -, ci să cultivăm ascultarea şi blândeţea specifice "turmei celei cuvântătoare".

O poveste sordidă

Alexandru CĂLINESCU

O poveste sordidă

Dezvăluirea a fost făcută prin intermediul unor cărţi, literatura, substituindu-se actului de justiţie, având aşadar - teoretic cel puţin - şi o funcţie terapeutică. Ceea ce nu-i absolvă pe cei care, din inconştienţă, din spirit de castă ori din dorinţa de a provoca au tolerat sau chiar au încurajat tot felul de aberaţii.

pulspulspuls

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Câteva informaţii pe azi şi despre noii aleşi ai ieşenilor mai puţin cunoscuţi publicului în ce priveşte viaţa lor privată. 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.