anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 14.08.2022

Un precedent juridic periculos la Iași. Secretarul primarului penal scapă basma curată

GALERIE
primar-siretel
 • primar-siretel
- +

Aidoma colegei sale de la Tg. Frumos, Gheorghiță Liviu Vasilică a refuzat să trimită un referat la Prefectura Iași, formalitate prin care șeful lui, fostul primar liberal al comunei Sirețel condamnat la închisoare cu suspendare, își pierdea mandatul. Judecați amândoi sub acuzația de abuz în serviciu, secretara de la Tg. Frumos a primit doi ani de închisoare, iar secretarul de la Sirețel a fost achitat.

Gheorghiță Liviu Vasilică, secretar al Primăriei Sirețel în mandatul fostului primar Gheorghe Ancuța, nașul lui, a scăpat de acuzația de abuz în serviciu. Curtea de Apel a menținut, miercuri, sentința de achitare dată cu doi ani în urmă de Judecătoria Pașcani.

Vasilică era acuzat de abuz în serviciu după ce a refuzat să întocmească un banal – dar necesar – referat, în baza căruia prefectul să emită ordinul de încetare înainte de termen a mandatului primarului Ancuța. În 2017, primarul a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, acuzație de care tocmai a fost iertat finul lui.

Ancuța ar fi trebuit să-și piardă mandatul, dar, la fel ca omologul lui de la Tg. Frumos, a fost apărat de secretarul primăriei, încheindu-și mandatul fără nicio emoție. Însă, în vreme ce Felicia Spulber, de la Tg. Frumos, s-a ales cu cazierul pătat de cei doi ani cu suspendare pentru abuz în serviciu, Gheorghiță Vasilică, de la Sirețel, a fost achitat. De menționat că Spulber trimisese un document Instituției Prefectului, doar că nu l-a intitulat „Referat”.

Deciziile instanței de la Pașcani afișate pe Portalul Instanțelor de Judecată pentru cei doi foști secretari sunt identice: achitare. La Vasilică, Judecătoria Pașcani a adăugat din oficiu un supliment, sesizând Curtea Constituțională pentru o prevedere din Statutul aleșilor locali.

La CCR, Vasilică a susținut că orice acțiune pe care ar fi întreprins-o, suplimentar la ceea ce a arătat parchetul, ar fi fost în afara legislației în vigoare și a limitelor legii. Sub președinția Monei Pivniceru, Curtea a respins în unanimitate pe 27 ianuarie 2022 excepția ridicată de instanța judecătorească de la Pașcani, iar decizia a fost publicată pe 5 mai în Monitorul Oficial.

CITESTE SI: Sentința ce invită la nerespectarea legii. Mascarada pusă în scenă de finul fostului primar

Două luni mai târziu, Curtea de Apel Iași a respins ca nefondat apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Pașcani împotriva sentinței de achitare date de prima instanță.

Însă Gheorghiță Vasilică nu a scăpat de tot. Jongleriile la care a recurs nașul său, primarul, prin care ba a fost, ba n-a fost secretar al comunei Sirețel, au ajuns în atenția Agenției Naționale de Integritate. După ce a demisionat din funcție ca să-l salveze pe primar (iar postul de secretar al comunei a rămas vacant), Vasilică a dat concurs la Agenția Națională a Funcționarilor Publici pentru același post, concurs pe care l-a câștigat fără probleme.

CITESTE SI: Culmea întârzierii în ”Republica Ancuța”: bugetul pe anul în curs, adoptat în septembrie

Dar nici așa nu și-a ocupat postul în termenul stabilit de lege, preferând să rămână simplu angajat într-unul din birourile Primăriei Sirețel. Însă când noul primar a scos la concurs postul de secretar general al comunei, Vasilică l-a revendicat ca fiind al lui. Inspectorii Agenției Naționale de Integritate l-au luat ca din oală, declarându-l incompatibil pe motiv că în perioada 23 aprilie 2019 - 18 martie 2021 a exercitat simultan cu funcţia publică de secretar al comunei Sireţel şi funcţia de casier în cadrul aceleiaşi primării.

Vasilică a contestat decizia ANI, proces care se află acum pe rolul aceleiași Curți de Apel Iași, dar nu la Secția penală, ci la cea de contencios administrativ și fiscal (civilă).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.