Un premiu prestigios

vineri, 17 mai 2024, 03:00
3 MIN
 Un premiu prestigios

Meritul revine, în primul rând, ziarului, care a înțeles că bunul său renume are de câștigat de pe urma unui gest cultural generos și bine fundamentat. O instituție media de prestigiu a făcut ca și Premiul Național pentru Proză să devină o instituție.

Când, în 2004, se acordau primele premii ale Ziarului de Iași, Premiul Național pentru Proză și Premiul pentru debut, mă întreb cine s-a gândit atunci că ele vor avea o asemenea longevitate și că vor căpăta o importanță crescândă, ajungând să fie printre premiile cele mai râvnite. Meritul revine, în primul rând, ziarului, care a înțeles că bunul său renume are de câștigat de pe urma unui gest cultural generos și bine fundamentat. O instituție media de prestigiu a făcut ca și Premiul Național pentru Proză să devină o instituție. Dacă parcurgem lista laureaților, regăsim nume de primă mărime: Gabriela Adameșteanu, Ovidiu Nimigean, Mircea Cărtărescu, Ioan T.Morar, Petru Cimpoeșu, Ion Iovan, Radu Pavel Gheo, Lucian Dan Teodorovici, Matei Vișniec, Dan Lungu, Cătălin Pavel, Răzvan Petrescu, Ioana Nicolae, Ioana Pârvulescu, Florin Lăzărescu, Bogdan-Alexandru Stănescu (lista nu e completă) și, acum, Simona Antonescu. La debut au fost premiate îndeosebi lucrări de teorie literară, istoriografie, filozofie, autorii lor, de la Gabriela Gavril la Corneliu Bâlbă și de la Bogdan Crețu sau Antonio Patraș la George Bondor, ilustrându-se ulterior printr-o frumoasă carieră universitară. Prestigiul premiului a crescut în așa măsură încât mulți scriitori trec, în notițele lor bibliografice, faptul că au fost nominalizați, chiar dacă laurii au revenit altcuiva.

Suntem, colegul și prietenul Codrin Liviu Cuțitaru și cu mine, cei mai vechi membri ai juriului, încă de la înființarea premiului. Ceilalți trei membri, Bogdan Crețu, Antonio Patraș și Doris Mironescu, au venit ceva mai târziu dar au de pe acum o anume vechime. Am mai explicat, cu alte prilejuri, procedura pe care o respectăm de fiecare dată, o procedură transparentă și care se dorește să fie cât mai obiectivă cu putință. Juriul face o primă selecție, sunt reținute zece cărți, apoi o a doua selecție, rămân în competiție cinci cărți, după care este desemnat, prin vot secret, câștigătorul. Cum cărțile reținute sunt de foarte bun nivel, sarcina juriului nu este deloc ușoară. S-a întâmplat, de câteva ori, ca un volum să fie premiat cu „scorul” de trei la doi. Ne întrebăm după aceea, firește, dacă alegerea a fost judicioasă, dacă nu cumva cartea cealaltă, cea care a întrunit două voturi, merita mai mult. Sunt, acestea, lucruri cât se poate de normale. Nu țin minte ca opțiunile noastre să fi fost vreodată contestate după cum scriitorii pe care i-am premiat au arătat, prin activitatea lor literară ulterioară, că intuisem corect valoarea sau, în unele cazuri, potențialul creator.

Cea mai proaspătă laureată este Simona Antonescu cu romanul Chiajna din Casa Mușatinilor. Autoarea scrie romane istorice, fapt care o singularizează de la bun început. Un admirabil roman istoric este și Chiajna din Casa Mușatinilor, reconstituind o perioadă agitată din Evul Mediu românesc și propunând un personaj memorabil, o femeie puternică, inteligentă și curajoasă, care izbutește să facă față adversităților. Bazată pe o documentare riguroasă, cartea se citește cu o plăcere și un interes nicicând dezmințite. Are, indiscutabil, toate ingredientele unui best-seller. Festivitatea de premiere a avut loc miercuri și trebuie spus numaidecât că Aula Universității „Al.I.Cuza” era plină, în public aflându-se numeroși tineri. Și ce poate fi mai reconfortant decât o sală plină ochi atunci când se înmânează premiile Ziarului de Iași?

E încă o confirmare a importanței acestui demers și un argument că el trebuie continuat.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii