anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Un preot, invitatul surpriză al Conferinţelor ştiinţifice „Moştenirea lui Asachi”

GALERIE
afis
 • afis
- +

Conferinţa de luni va dezbate despre „Credinţă şi raţiune. Cazul Galileo Galilei”.

Profesorul şi preotul Wilhelm Dancă este invitatul de la noua ediţie a Conferinţelor ştiinţifice „Moştenirea lui Asachi”, conferinţă care va dezbate despre „Credinţă şi raţiune. Cazul Galileo Galilei”. Evenimentul, găzduit de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, este organizată în parteneriat cu acad. Bogdan Simionescu, urmând să aibă loc luni, de la ora 16, cei interesaţi având ocazia să participe la discuţii pe platforma Zoom.

Wilhelm Dancă, invitatul special de la această ediţie, are strânse legături cu Iaşul, fiind absolvent al Institutului Teologic Romano-Catolic din Iaşi, pe care l-a condus în calitate de rector în intervalul 2001 - 2011. În prezent, acesta este decan al Facultăţii de Teologie Romano-Catolică de la Universitatea din Bucureşti şi predă la Facultatea de Filosofie de la aceeaşi universitate. Wilhelm Dancă este director regional al Council for Research in Values and Philosophy, Washington DC, SUA, cât şi preşedinte al Societăţii Internaţionale Toma de Aquino, secţia română, Bucureşti.

„Voi prezenta la începutul conferinţei câteva date biografice din viaţa lui Galileo Galilei, oprindu-mă la suspiciunile, criticile şi acuzaţiile care i s-au adus şi la cele două procese în urma cărora a fost forţat să susţină că respinge modelul copernican. În partea a doua voi vorbi despre caracterul complex al «cazului Galilei», prezentând pe scurt raportul dintre Biserică şi oamenii de ştiinţă la începutul secolului al XVII-lea, caracteristicile metodei ştiinţifice şi argumentele eronate ale lui Galilei, precum şi modul în care vedea Galilei raportul dintre credinţă şi raţiune”, a precizat profesorul Wilhelm Dancă.

În cadrul întâlnirii se va vorbi şi despre concluziile principale ale comisiei pontificale pentru studierea confruntării dintre Biserică şi Galilei, dar şi despre actualitatea contribuţiei lui Galilei la dialogul dintre credinţă şi raţiune. Linkul de acces la conferinţă va fi publicat pe site-ul Politehnicii ieşene.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.