Un preot sicilian asasinat de mafie a fost beatificat
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 25.11.2020

Un preot sicilian asasinat de mafie a fost beatificat

GALERIE
don Pino1
  • don Pino1
- +
Un preot sicilian asasinat de mafie şi cunoscut pentru lupta sa curajoasă a fost beatificat, în cadrul unei ceremonii la Palermo, în prezenţa a zeci de mii de persoane, relatează AFP.

 

Cardinalul emerit de Palermo, monseniorul Salvatore De Giorgi, l-a reprezentat pe Papa Francisc la ceremonie, în prezenţa a 40 de episcopi şi 750 de preoţi. Acesta este un eveniment simbolic pentru ţară, la care au participat ministrul de Interne, Angelino Alfano, şi cel al Justiţiei, Anna-Maria Cancellieri. "Beatificarea lui Don Puglisi reprezintă darul lui Dumnezeu cel mai aşteptat de toată Sicilia şi nu numai. La 20 de ani de la asasinarea sa, Don Puglisi vorbeşte în continuare. El vorbeşte mai puternic", a afirmat fostul arhiepiscop de Palermo în Osservatore Romano. Dar fratele victimei, Gaetano, a afirmat într-o carte recent: "aş fi preferat să îl văd în viaţă decât beatificat". "Biserica îl beatifică astăzi, dar când a avut nevoie de ajutor, nimeni nu era acolo". Centrul comunitar creat de Puglisi este în continuare ţinta atacurilor. Luna trecută, zona în care urmează să fie înălţată o biserică în onoarea sa a fost incendiată.  La 14 ani de la deschiderea cauzei de beatificare, Benedict al XVI-lea a autorizat în 2012 promulgarea unui decret privind "martiriul" lui Don Puglisi, ucis de "ura faţă de credinţă". În cazul "martirului", nu a fost cerut niciun miracol pentru beatificare, contrar prevederilor din alte cazuri. Beatificarea poate fi urmată apoi de o canonizare. "Don Pino", foarte popular în rândul tinerilor pentru limbajul său direct, a fost ucis la 15 septembrie 1993, în ziua în care împlinea 56 de ani, cu un glonţ în ceafă, de către unul dintre ucigaşi, Salvatore Grigoli. "Vă voi aştepta", ar fi declarat el, cu zâmbetul pe faţă, înainte de a muri în pragul casei sale. Puglisi era destetat de liderii mafioţi din Brancaccio pentru activitatea sa de prevenţie în rândul tinerilor, pe care încerca să îi îndepărteze de formele de dependenţă - precum drogurile - care îi conduceau la mafie. Asasinarea sa a avut loc în timp ce ţara era şocată de atentatele care se soldaseră, cu un an înainte, cu moartea judecătorilor Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Condiţia sincerităţii

Lucian DÎRDALA

Condiţia sincerităţii

Problema este că noi avem alegeri acum, iar campania electorală ar trebui să fie intervalul în care să-i întrebăm pe politicieni cum vor proceda mai încolo. Dacă vrem să ameliorăm funcţionarea sistemului nostru politic, sinceritatea este una dintre condiţiile fundamentale.

Filmuletul zilei

opinii

Memoria Moldovei reloaded (II)

Florin CÎNTIC

Memoria Moldovei reloaded (II)

Dincolo de festivism şi artificii, se cuvine să vedem victoria de la Chişinău a Maiei Sandu printr-o lentilă de Realpolitik, dacă vrem să ne folosească la ceva. Iar arhivele oferă nu numai argumente identitare şi istorice, dar şi sugestii de bună guvernare.

De ce mă ocup cu literatura?

Radu PĂRPĂUȚĂ

De ce mă ocup cu literatura?

Într-un articol pe care l-am publicat cu ani în urmă în „Ziarul de Iaşi” scriam despre profesiunea mea de credinţă ca scriitor. În articolul „Scrisul” vorbeam despre faptul că scrierea literaturii îţi mănâncă toată viaţa. Scrisul şi gândul la scris îţi ocupă tot timpul, te devorează, nu te lasă ziua, îţi omoară nopţile, te chinuie în tren, în taxi, în parc şi vai! la serviciu, peste tot, clipă de clipă, zi de zi. 

Ca-n vis...

Nicolae TURTUREANU

Ca-n vis...

Ieri, o zi în care „m-am simţit”, adică n-am fost aşa nesimţit, ca-n altele. Dar proiectele matinale s-au zburătăcit. Mai întâi, am cedat insistenţelor (de câteva zile) ale „ăstora”, de-a-mi instala un nou program pe computer. La naiba, acum toate-s puse altfel, iar eu umblu ca un elefănţel printre porţelanuri... Şi nu pricep mai nimic. 

pulspulspuls

Unde dai şi unde crapă, după un of exprimat la ceas de seară

Unde dai şi unde crapă, după un of exprimat la ceas de seară

Una scurtă pe azi tot din zona Ţaigherimii, stimaţi participanţi la trafic, dacă tot i-am avut în vizor în ultimele zile pe aceşti băieţi isteţi. 

Caricatura zilei

Licitație

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.