anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Un prieten al rectorului Toader, pus șef muzeu UAIC în pofida recomandărilor istoricilor

GALERIE
muzeul uaic
  • muzeul uaic
- +

Alegerea i-a mirat pe specialiştii în Istorie de la universitate

Arheologul conf.dr. Neculai Bolohan, de la Facultatea de Istorie a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, a câştigat concursul pentru ocuparea postului de director al Muzeului Universităţii, însă concursul nu a fost unul lipsit de contradicţii. Muzeul UAIC, unul dintre singurele existente în ţară, a fost gândit şi creat în urmă cu zece ani, când cea mai veche universitate din ţară a celebrat 150 de ani de la înfiinţare. Muzeul a fost condus în trecut şi de către Bogdan Maleon, profesor specializat în istorie, fostul director al Bibliotecii Centrale Universitare, care a murit în decembrie 2017, şi de Ionuţ Nistor, conferenţiar specializat în istorie. Acesta din urmă a trebuit înlocuit, după alegerile din UAIC, fiindcă a devenit director al Departamentului de Istorie din cadrul facultăţii cu acelaşi nume.

Din informaţiile "Ziarului de Iaşi", în locul acestuia, reprezentanţii facultăţii l-au propus pe Adrian Viţălaru, lector universitar doctor, care de altfel a fost şi celălalt candidat înscris la concurs. Avantajele acestuia ar fi fost specializarea lui pe istoria generală şi implicarea în diverse proiecte de istorie a universităţii, în contextul în care Muzeul universităţii vizează proiecte din mai multe ramuri ale istoriei, în timp ce conf.dr. Neculai Bolohan este specializat doar în Arheologie, în muzeu existând o expoziţie permanentă a Muzeului de la Cucuteni. "Este greu de concurat în interiorul universităţii la unele lucruri ce par stabilite de la început. Viţălaru a fost recomandat de către fostul director, Nistor, cu care a lucrat împreună pe mai multe proiecte şi exista continuitate, în timp ce Bolohan a devenit un apropiat al rectorului în urma lucrărilor la Casa Universitarilor, unde au fost descoperite unele vestigii din secolul al XVII-lea şi au discutat de mai multe ori pe subiect. Cu siguranţă nu a intervenit Toader în alegere, dar, la cum merg lucrurile în universitate, e suficient ca cei din comisia de concurs să ştie pe cine ar prefera el. Aşa se iau, din păcate, unele decizii", au declarat surse din Consiliul de Administraţie al UAIC. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alegeri americane (I)

Alexandru LĂZESCU

Alegeri americane (I)

Actualele alegeri din Statele Unite nu sunt în principal o competiţie între doi candidaţi, ci între două viziuni radical diferite privind tipul de societate din America

Filmuletul zilei

opinii

Câte ceva despre enigmele alegerilor prezidenţiale din SUA

Nichita DANILOV

Câte ceva despre enigmele alegerilor prezidenţiale din SUA

Mergeam cu autobuzul 42 CUG – Copou, pe traseul ce cuprinde Bazarul, dealul Cetăţuia, cartierul Frumoasa, Manta Roşie, Pasarela Bucium, Bulevardul Socola, Bulevardul Tudor Vladimirescu, Elena Doamnă, Tg. Cucu, Bulevardul Independenţei, Casa Studenţilor, Universitatea, Supermagazinul Copou, Rondul de la Agronomie şi înapoi. Făcusem de câteva ori traseul, stând pe scaun şi privind pe geam.

Scrisoarea tovarăşului Călugăr

Michael ASTNER

Scrisoarea tovarăşului Călugăr

Prin ianuarie 1974, tata a primit o scrisoare oficială de mulţumire de la maiorul în rezervă Ioan Călugăr, comandantul Centrului de Pregătire Militară a Tineretului pentru Apărarea Patriei de pe lîngă Întreprinderea de Confecţii „Steaua Roşie“ Sibiu. Iat-o:

Cu cât mai rău, cu atât mai bine. WATWCT

Dana ȚABREA

Cu cât mai rău, cu atât mai bine. WATWCT

Nu îmi mai permit în actualul context pandemic să vă îndemn să fiţi buni. Pentru că mă uit în jur şi observ că oamenii buni au cam dispărut. Sau – dacă au dispărut – nu au fost niciodată acolo. Însă nu voi înceta să vă călăuzesc privirea spre frumos, iar astfel poate măcar cineva se va descoperi vreodată pe sine, într-o relaţie reală cu celălalt.

pulspulspuls

Cine şi ce primeşte la partidoiul ieşean

Cine şi ce primeşte la partidoiul ieşean

Ok, ştim că azi e sâmbătă şi, aşa cum v-am obişnuit, încercăm pe cât putem să nu vă plictisim şi în uichend cu subiecte din politichia cea sulfuroasă de Bahlui, dar iacătă că azi nu prea avem ce face şi, cum bătălia pentru liste la partidoiul ieşean mai are un pic şi iese în stradă, la bulivar, am zic că musai să vă spunem şi domniilor voastre două vorbe.

Caricatura zilei

Bun simt auto

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.