Un prim pas pentru realizarea centurii de Est, care va ocoli Iașul de la Schitu Duca la Ungheni
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Un prim pas pentru realizarea centurii de Est, care va ocoli Iașul de la Schitu Duca la Ungheni

GALERIE
centura est, iasi
  • centura est, iasi
- +

CNAIR a anunţat ieri că studiul de fezabilitate pentru varianta ocolitoare va fi achitat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. Este estimată o valoare de 5,1 milioane lei

 

Ideea construirii unei variante ocolitoare Est a Iaşului începe să prindă contur. Autorităţile centrale au anunţat ieri că studiile tehnice aferente acestui proiect vor fi finanţate cu fonduri europene. În acest sens, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a depus o cerere de finanţare în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM). În principiu, varianta Est a centurii face legătura dintre DN24 (dinspre Vaslui) cu traseul autostrăzii A8 (centura nord a Iaşului). Proiectul a fost resuscitat anul trecut de societatea civilă, iar, între timp, unul dintre activiştii care au susţinut ideea a fost numit pe o funcţie-cheie în Ministerul Transporturilor (MT). În perioada următoare, va fi lansată şi licitaţia pentru întocmirea documentaţiilor tehnice, în condiţiile în care şi actualul ministru, Cătălin Drulă, şi-a arătat susţinerea pentru acest proiect, într-o vizită recentă la Iaşi.

Care este traseul centurii Est?

Varianta ocolitoare Est a Iaşului este un drum de 29 km: 5 km se suprapun cu un drum naţional, iar 24 km reprezintă drum nou. Alte lucrări din cadrul proiectului constau în realizarea a 5 noduri rutiere (cu A8, drumuri naţionale şi judeţene de pe traseu), amenajarea a unui debleu sau tunel (1,5 km) şi a trei poduri (peste calea ferată şi, respectiv, peste două râuri). Valoarea estimată pentru construirea centurii Est ajunge la cel puţin 65 milioane euro. Actualul traseu propus – care va suferi probabil modificări în urma realizării documentaţiilor tehnice – tranzitează comune precum Schitu Duca, Comarna, Ţuţora şi Ungheni, ocolind, în principal, localităţile Poieni, Schitu Duca, Stânca, Osoi, Chicerea, Tomeşti şi, nu în ultimul rând, Iaşi.

FOTO:Prin ce localități ar urma să treaca centura de Est a Iașului

„Principalele obiective ale proiectului constau în eliminarea blocajelor de trafic la intrarea/ieşirea din localitate, alături de creşterea vitezei de deplasare (în afara localităţilor), şi realizarea conectării cu drumul TransRegio Vaslui – Iaşi, Autostrada A8 Iaşi -Ungheni şi reţeaua rutieră naţională asigurând conectivitatea la reţeaua principală de transport”, se arată într-un comunicat de ieri al CNAIR. Potrivit autorităţii centrale, valoarea estimată pentru întocmirea studiului de prefezabilitate şi cel de fezabilitate ajunge la 5,1 milioane lei. Documentaţiile tehnice ar urma să fie gata în 19 luni de la semnarea unui contract în acest sens, dar nu mai târziu de decembrie 2023 – termenul limită pentru cheltuirea banilor din cadrul POIM. „Un avantaj al variantei Iaşi – Est este că, prin acest proiect, se scoate total traficul greu din municipiul Iaşi dinspre sud (via Bucium) şi est (via Tomeşti)”, a declarat recent Adrian Covăsnianu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, fost membru al Asociaţiei „Moldova vrea autostradă” şi unul dintre principalii susţinători ai proiectului.

Potrivit acestuia, în urma realizării documentaţiilor tehnice, traseul centurii Est poate suferi modificări locale, dar ideea generală este ca acest drum să ocolească localităţile enumerate mai sus. Proiectul variantei Est este susţinut şi de autorităţile locale şi judeţene: în primăvara acestui an, într-un punct de vedere comun, Primăria, Consiliul Judeţean şi Prefectura au solicitat MT să schimbe traseul centurii de trafic greu a Iaşului (acea porţiune care se suprapunea cu bld. Poitiers şi Trei Fântâni), în ideea realizării variantei Est. Proiectul este inclus pe lista de rezervă din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), dar acest lucru nu asigură acces la finanţare pentru lucrările de execuţie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fraţii de cruce strâmbă

Cătălin ONOFREI

Fraţii de cruce strâmbă

Cum ar arăta un stat condus de nişte microbişti ce-şi fac cruce în timp ce înjură?

Filmuletul zilei

opinii

Dacii liberi

Briscan ZARA

Dacii liberi

Precum oamenii din Neanderthal, peste doar 50 de ani se va pomeni despre românii din spaţiul carpato-danubiano-pontic ca despre o naţie dispărută care a locuit câteva sute de ani pe aceste meleaguri. Pandemia de coronavirus va fi ca o linie roşie de hotar în istorie văzută ca punct final de eliminare a lor.

Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

Ciprian IFTIMOAEI

Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

Oficiul de statistică al UE, Eurostat, a diseminat recent indicatorul AROPE care arată că România este cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, cu 35,8% din populaţie în risc de sărăcie sau excluziune socială, în anul 2020. 

Un geniu

Nichita DANILOV

Un geniu

Aici ar trebui să depună jurământul atât preşedintele, cât şi tot guvernul României, a spus el. Da, aici, în fosta închisoare de la Sighet, unde se mai aud scâncetele şi urletele foştilor deţinuţi politici care au fost supuşi la privaţiuni şi chinuri inimaginabile, tocmai ca să avem acum o temelie pentru a ne clădi noua democraţie şi noua societate...

pulspulspuls

Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

Pentru că, iată, Cioloş tocmai a depus ieri lista şi programul guvernului său în parlament, unde în următoarele zile se va decide prin vot dacă merge echipa asta înainte au ba, şi pentru că avem un ieşean pe acea listă, am zis că musai să-l chestionăm olecuţă pe amicul Archibald Tănase despre subiect, în calitatea lui onorabilă de om cu doftorat în sforăraie politică. 

Caricatura zilei

Certificate

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.