Un proces ce pune în pericol un amplu proiect european: cui aparţine Grădiniţa Miroslava?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 04.12.2021

Un proces ce pune în pericol un amplu proiect european: cui aparţine Grădiniţa Miroslava?

GALERIE
gradinita_Miroslava
  • gradinita_Miroslava
- +

Lichidatorul fostei SC Agricola SA (IAS Miroslava) a dat în judecată primăria, pretânzînd că grădiniţa din localitate a fost a societăţii. Primăria are în lucru un amplu proiect european de reabilitare a unităţii.

Grădiniţa din Miroslava a ajuns în centrul bătăliei dintre lichidatorul fostei SC Agricola SA şi primăria din localitate. Lichidatorul a cerut în instanţă anularea hotărârilor Consiliului Local în baza cărora grădiniţa şi terenul din jur au fost incluse în domeniul public al comunei, considerând că acestea îi aparţin de drept.

În ultimii ani, grădiniţa a fost inclusă într-un proiect cu finanţare europeană vizând extinderea sa şi înfiinţarea unei creşe. Şi autorizaţia de construire aferentă proiectului a fost atacată.

Reprezentanţii SC Agricola Miroslava susţin că societatea aflată în lichidare este proprietara tereanului pe care este amplasată grădiniţa, în baza unei sentinţe civile din 1999.

În domeniul public s-ar afla doar imobilul care adăposteşte grădiniţa, trecut în domeniul public un an mai târziu. În lipsa unui titlu de proprietate valabil, hotărârile CL de atestare a domeniului public incluzând terenul de 4.476 mp aferent ar fi ilegale, mai ales că societatea nu-şi dăduse acordul.

În replică, reprezentanţii Primăriei Miroslava au precizat că imobilul care adăposteşte acum grădiniţa a fost predat în 2000 de Fondul Proprietăţii de Stat către Inspectoratul Şcolar Judeţean, care la rându-i l-a predat comunei.

În analiza cazului, magistraţii Tribunalului au apelat la vechea lege a învăţământului, din 1995, care stătuse la baza protocolului încheiat în 2000.

Legea stabilea trecerea în patrimoniul Ministerului Educaţiei, fără plată, a tuturor imobilelor destinate învăţământului construite din fondurile fostelor întreprinderi de stat, cum era şi cazul Agricola SA, fosta Întreprindere Agricolă de Stat Miroslava.

„Instanţa reţine că termenul de «imobil» folosit în protocolul din 22.02.2000 reprezintă atât construcţia în care îşi desfăşoară activitatea grădiniţa, cât şi terenul aferent acestei construcţii”, au spus judecătorii.

Magistraţii au constatat existenţa unor nereguli în procedura de adoptare a hotărârilor CL Miroslava referitoare la domeniul public, dar nu le-au considerat esenţiale în speţă. Aceasta, întrucât simpla adoptare a unor hotărâri nu generează niciun drept de proprietate. Acesta apare doar după emiterea hotărârii de Guvern care să confirme domeniul public.

Or, aceasta încă nu a fost emisă. Solicitarea SC Agricola Miroslava a fost respinsă de Tribunal, decizie care a fost atacată cu recurs în faţa Curţii de Apel. Aceasta a amânat ieri pentru mâine luarea unei decizii finale.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ar fi prea frumos

Nicolae GRECU

Ar fi prea frumos

În noul format al Cupei Davis, extrem de ofertant, echipa României are o mică şansă de a participa la masa bogaţilor.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Autorul continuă seria distincţiilor între editarea ştiinţifică a textelor vechi şi diortosirea periodică a cărţilor întrebuinţate în serviciul liturgic.

O zi cu Părintele Florescu

pr. Constantin STURZU

O zi cu Părintele Florescu

Un eveniment editorial: publicarea volumului "Lumea ca o zi de vineri. Din jurnalul unui preot misionar" (Editura Doxologia, Iaşi, 2021). Nu e puţin lucru să publici azi o carte cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei şi cu un cuvânt înainte entuziast al lui Andrei Pleşu, care constată că în paginile lucrării se împleteşte "cu atâta naturaleţe cateheza cu libertatea spirituală, cu surpriza (nearogantă) a interpretării, cu experienţa de viaţă şi, când e cazul, cu umorul" (p. 10). Dar, când este vorba de Părintele Ioan-Florin Florescu, pe mine - din 1997, de când l-am cunoscut - nu mă mai miră nimic. În sensul bun, curat. Precum sunt "uimirea şi cutremurul" (p. 55), cele care ne ţin vii în Biserică.

Altfel

arh. Ionel OANCEA

Altfel

Am reiterat în acest spaţiu povestea proiectelor publice de amploare pentru a releva complexitatea lor. Marele proiect de reabilitare a centrului istoric din Oradea a durat peste cincisprezece ani. Pentru ca un asemenea proiect public să aibă sorţi de izbândă este necesară punerea la punct în detaliu a mecanismelor economice, juridice şi tehnice. Ele înseamnă, între multe altele, negocieri dificile între partenerii implicaţi direct în proiect, dar şi acceptarea lui de comunitate.

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.