
Fiscul si Casa de Insolventa Moldova se ciondanesc pe ce a mai ramas din combinatul Terom. Miza este una mare – 110 miliarde de lei vechi (11 milioane de lei noi) – bani rezultati din vinzarea ultimelor bunuri. Ambele institutii se acuza reciproc in fata judecatorilor de interese ascunse legate de aceasta suma fabuloasa. Finantele iesene acuza lichidatorul Terom-ului ca n-a impartit suma respectiva institutiilor care aveau de recuperat bani de la fabrica si ca a tinut-o in banca pentru a face dobinda. "S-a prejudiciat bugetul consolidat al statului prin lipsa de folosinta a 11 milioane de lei", spun cei de la Finante in cererea facuta judecatorilor. In replica, lichidatorul sustine ca Fiscul are interese ascunse in acest proces. "La Finante urmeaza sa se schimbe conducerea si, pina in aprilie, vor continua sa ma hartuiasca. Ei au facut contestatii peste contestatii. Au un alt lichidator pe care vor sa-l aduca in locul nostru", dezvaluie secretul conducerea Casei de Insolventa Moldova.
In dosarul de la Tribunalul Iasi, Directia Generala a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi aduce acuze grave lichidatorului SC Terom SA, Casa de Insolventa Moldova SPRL. Reprezentantii DGFPJ contesta planul de distribuire a fondurilor obtinute din lichidarea Terom-ului. Mai exact, sefii Fiscului vor ca suma de 11 milioane de lei incasata de Casa de Insolventa Moldova sa fie distribuita creditorilor, nu sa fie tinuta in banca pentru "a face pui".
In urma cu mai bine de un an, lichidatorul a reusit sa vinda dupa mai multe licitatii ultimele active ale Terom SA, obtinind peste 40 de milioane de lei. Potrivit reprezentantilor Fiscului iesean, lichidatorul nu a dat toti banii catre creditori, ci a pastrat suma de 11 milioane de lei, pe care a depus-o intr-un cont la BRD. Astfel, conducerea DGFPJ doreste ca judecatorii sa oblige lichidatorul sa imparta suma respectiva celor care au de recuperat bani de pe urma Terom, dar si dobinda pe care ar incasa-o de la banca, de 10,5% pe an.
"Lichidatorul judiciar a fost in pasivitate vreme de un an. Nu au fost valorificate bunurile ramase, s-a prejudiciat bugetul consolidat al statului prin lipsa de folosinta a 11 milioane de lei, suma obtinuta prin lichidare voluntara, nu prin faliment. Cerem instantei sa constate nelegalitatea masurii de distribuire partiala a sumei propuse si sa puna in vedere lichidatorului sa achite toti banii. Mai mult, lichidatorul nu a precizat care e cuantumul sumelor obtinute din valorificarea activelor si soldul dispus distribuirii. Vrem sa stim de ce Casa de Insolventa Moldova nu a distribuit timp de un an acea suma", a precizat in cererea depusa la dosar Anton Dobos, directorul executiv al DGFPJ.
Marioara Apetrei: "Probabil ca din cauza ca «nu am cazut la pace» cu ei"
De cealalta parte, reprezentantii Casei de Insolventa Moldova s-au aparat, precizind ca suma respectiva a fost pastrata in depozite bancare tocmai pentru a inmulti banii care le vor reveni creditorilor. "Sumele obtinute din lichidare au fost pastrate in depozite bancare la termen in vederea maximizarii averii debitoarei (SC Terom SA – n.r.). Astfel, putem colecta sume considerabile din dobinzile bancare care vor fi distribuite catre creditori", a mentionat lichidatorul.
Totusi, conducerea Fiscului nu este de acord cu aceste afirmatii. "Lichidatorul e foarte evaziv in ce priveste sumele obtinute din valorificarea activelor si dobinzile obtinute de pe urma pastrarii lor in banca", a precizat reprezentantul DGFPJ.
In plus, finantistii sint de parere ca suma incasata de lichidator pina acum drept comision, de opt milioane de lei, este una exagerat de mare. Astfel, in urma presiunilor facute de catre Fisc, lichidatorul a cedat, renuntind la planul initial de distribuire a fondurilor si retragindu-l de pe masa judecatorilor sindici. Totusi, Marioara Apetrei, asociat coordonator al Casei de Insolventa Moldova, crede ca toate presiunile vin din cauza unor interese ascunse ale conducerii Fiscului iesean.
"La Finante urmeaza sa se schimbe conducerea si, pina in aprilie, vor continua sa ma hartuiasca. Ei au facut contestatii peste contestatii. Au un alt lichidator, din Piatra Neamt, pe care vor sa-l aduca in locul nostru – Restructurare si Lichidare Active IPURL. Au facut sute de actiuni in instante impotriva noastra. Acesta e un mod de a lucra. Isi justifica salariile in functie de cite actiuni in instanta au facut. Conteaza ca muta hirtii. De un an fac actiuni in instante. Nu ma surprinde nimic la ei. La ultimele intruniri programate nici nu s-au prezentat. Noi nu taiem si spinzuram de capul nostru, exista un Comitet al Creditorilor, exista un judecator sindic. Plus ca aici nu e vorba despre un SRL de la tara, a fost ditamai societatea comerciala. Eu oricum nu am o imagine buna in Fiscul iesean din cauza atitudinii mele. Mi s-a spus in fata acest lucru. Probabil ca din cauza ca «nu am cazut la pace» cu ei niciodata. Oricum, nu-mi fac probleme in privinta lor", a precizat Marioara Apetrei.
Aceasta practica, a depunerii unor bani in banca pentru a spori sumele recuperate de creditori, este una obisnuita, spune Ioana Moisescu, presedinta filialei judetene a Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa (UNPIR). "Aceasta este o procedura legala. Nu este incriminata de nici o lege din Romania. In plus, este practicata de majoritatea lichidatorilor, tocmai in ideea de a mari sumele ce vor fi recuperate de catre creditori", a precizat Ioana Moisescu.
Publicitate și alte recomandări video