anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Un proces de 4 milioane de euro băgate în linii de tramvai la Iași

GALERIE
linii_tramvai_Iasi
 • linii_tramvai_Iasi
- +

Suma reprezintă corecţii financiare pentru două proiecte pe bani europeni derulate la Iaşi de Primărie n procesul se judecă la Bucureşti n

 

Soarta a 4 milioane euro, fonduri europene transformate în asfalt şi linii de tramvai, va fi decisă la Bucureşti. Municipalitatea a cerut în instanţă anularea unei corecţii financiare aplicate de Ministerul Dezvoltării la două proiecte derulate în perioada administraţiei Nichita. Curtea de Apel ieşeană a analizat dosarul, dar a apreciat că de caz trebuie să se ocupe instanţa omonimă din Capitală.

Printre proiectele implementate la Iaşi în primul exerciţiu financiar de după aderarea la Uniunea Europeană s-au numărat şi cele referitoare la dezvoltarea reţelei rutiere în zona culturală, istorică şi turistică a municipiului, respectiv dezvoltarea şi reabilitarea arterei funcţionale sud. Primul viza reabilitarea şinei de tramvai şi a 16 străzi şi bulevarde din zona Copou şi centrală. Al doilea viza reabilitarea pasajului Nicolina şi refacerea reţelei stradale din zona sudică a oraşului. Valoarea totală a celor două proiecte s-a ridicat la 178,8 milioane lei. Un control al Oficiului European de Luptă Antifraudă a dus la emiterea de către Ministerul Dezvoltării a unei decizii prin care municipalitatea era obligată la returnarea unei sume de 19,35 milioane lei, din care 13,16 milioane lei urmau a fi returnaţi bugetului UE. Decizia a fost emisă în noiembrie 2020 şi a fost contestată de Primărie. La rându-i, contestaţia a fost respinsă în octombrie anul trecut, ceea ce a determinat municipalitatea să se adreseze instanţei.

Raport OLAF: dublă finanţare

Raportul OLAF menţiona printre nereguli faptul că unele străzi incluse în primul proiect făcuseră parte din lista arterelor aprobate spre reabilitare prin creditul Dexia, contractat de Primărie în 2006. Prin urmare, se putea considera că acestea ar fi beneficiat de o dublă finanţare a serviciilor de proiectare şi a celor de execuţie a lucrărilor. O a doua problemă ar fi fost faptul că în fişa de date aferente reabilitării liniei de tramvai a fost impusă o soluţie tehnică folosită de un singur producător, ceea ce ar fi împiedicat participarea mai multor firme la licitaţie. În faţa judecătorilor, reprezentanţii municipalităţii au precizat că niciuna dintre acuze nu ar fi fost fondată. Astfel, documentaţiile întocmite pentru străzile incluse în lista Dexia fuseseră refăcute în totalitate, pentru a corespunde criteriilor programului european de finanţare, neputându-se astfel vorbi de o dublă finanţare. În privinţa celei de-a doua nereguli, nu s-ar fi produs nicio favorizare a unui anume firme. „Autoritatea de management a apreciat greşit că impunerea în cadrul fişei de date a achiziţiei în cadrul proiectului a soluţiei tehnice A-TBB-TS-1000, care este folosită doar de un producător, a fost de natură a restricţiona participarea altor operatori economici, în lipsa precizării unei soluţii tehnice echivalente, în condiţiile în care modul de prezentare a propunerii tehnice impus de autoritatea contractantă permitea şi impunea precizarea modului de realizare a armăturii la traversă şi reglarea nivelului căii şi a ecartamentului”, au argumentat juriştii Primăriei.

Argumentele municipalităţii vor fi analizate până la urmă de Curtea de Apel Bucureşti. În întâmpinarea depusă la dosar, reprezentanţii Ministerului Dezvoltării au invocat necompetenţa teritorială a Curţii ieşene. Astfel, legea contenciosului administrativ menţionează că litigiile privind actele administraative emise de autorităţile publice centrale, ca şi cele referitoare la datorii mai mari de 3 milioane lei se soluţionează de către curţile de apel. Reclamantul autoritate publică însă trebuie să se adreseze instanţei de la domiciliul sau sediul pârâtului. Or, pârâtul Ministerul Dezvoltării îşi are sediul la Bucureşti, deci municipalitatea ieşeană ar fi trebuit să depună plângerea la Curtea de Apel din Capitală. Excepţia invocată de minister a fost acceptată de magistraţii Curţii de Apel, care şi-au declinat competenţa de soluţionare a cererii de chemare în judecată în favoarea omologilor din Bucureşti. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.