EXCLUSIV: Blocul groazei din Copou a fost vândut pentru 530.000 de euro
Licitatia organizata ieri de compania Delgaz Grid SA, în proprietatea careia se afla imobilul, (...)
citeste totvineri, 05.03.2021
Ar trebui să ne temem de 5G? Da, ar fi un motiv, acela că pentru a beneficia de 5G va trebui să ne schimbăm telefoanele. Se va produce iar un transfer de telefoane mobile, care vor migra de la copii la părinţi şi de la părinţi la bunici. Există vreo legătură între pandemia de coronaviroză şi 5G? Sigur că da! Pandemia a întârziat mult extinderea tehnologiei 5G, lipsindu-ne de avantajele specifice 5G.
GSM, MCV, 5G, 4G, 3G, RAM, ROM, http, https, IoT, spaţiul Schenghen, paşapoarte biometrice, ADN, ARN, MDF, www etc. O mulţime de cuvinte, acronime, sintagme, formulări, ale căror înţelesuri nu ştiu câţi dintre noi le cunoaştem cu exactitate. Este foarte interesant faptul că, de cele mai multe ori, aceste cuvinte sunt utilizate corect, într-un context corect, fără ca sensurile lor să ne fie cunoscute în detaliu. Este efectul de „cutie neagră”, în baza căruia pot fi utilizate diverse sisteme tehnice, fără a şti cum funcţionează acestea. Câţi dintre noi ştim cum merge un cuptor cu microunde, sau un calculator, sau un telefon mobil? Nici nu trebuie să ştim, de cele mai multe ori, ci trebuie doar să ştim să introducem anumite date de intrare, pentru a obţine anumite date de ieşire de la sistemul utilizat. Şi, de asemenea, ar fi indicat să ştim şi numărul de telefon al unui depanator priceput.
Dintre noile achiziţii tehnico-ştiinţifice ale cunoaşterii umane de ultimă oră, cele mai multe dispute au fost generate de paşapoartele biometrice şi de tehnologia 5G. Trebuie spus din capul locului că aceste îndoieli nu au avut un caracter de masă, cea mai mare parte a populaţiei având o atitudine mai degrabă de nepăsare faţă de pericolele închipuite de unii, bucurându-se, pur şi simplu, de binefacerile noilor creaţii tehnice. De paşapoartele biometrice ne vom ocupa altădată. Oricum, discuţiile asupra acestor paşapoarte s-au stins şi cred că lumea s-a cam lămurit asupra eficienţei utilizării lor. Cu 5G este o altă poveste. 5G a devenit, pentru unii, un soi de rău absolut. Ca şi în cazul paşapoartelor biometrice, apare teama de furt al identităţii, prin utilizarea unor dispozitive minuscule, cip-uri, a căror funcţionare ne este necunoscută. Dar, mai mult chiar, circulă ideea cum că această tehnologie, fiind asociată cu telefonia mobilă, „... ne prăjeşte creierul...”.
5G este o nouă generaţie de sisteme de conectare fără fir. 5G înseamnă şi un alt mod de viaţă, prin vitezele mari de transmitere a informaţiilor şi prin posibilităţile aproape nelimitate de conectare la Internet a aproape tot ceea ce înseamnă sisteme tehnice inteligente. Sistemele de comunicare fără fir au fost structurate pe cinci generaţii. Dar, înaintea acestora, a fost şi generaţia zero, 0G, reprezentată de radiotelefoanele mobile, compuse, în esenţă, dintr-un emiţător radio, un receptor radio şi o antenă. Au apărut în perioada interbelică şi sunt utilizate şi în prezent (pe taxiuri, camioane, vehicule de intervenţie, în fabrici, şantiere, spitale etc.). Generaţia următoare, 1G, era caracterizată de apariţia reţelei mobile, formată din mai multe antene-releu, fiecare dintre acestea acoperind o anumită suprafaţă, numită celulă. Astfel, distanţele pe care se putea face conectarea depindeau de întinderea reţelei celulare. De aici numele de „telefonie celulară”. 1G a apărut în anii '70 şi a fost folosită până la începutul anilor '90, la o scară foarte redusă. Atât 0G, cât şi 1G aveau la bază transmisia analogică. Calitatea semnalului nu era tocmai grozavă, iar viteza de conectare la reţea era scăzută. Marea schimbare se produce la începutul anilor '90, atunci când se trece de la transmisia analogică la cea digitală, odată cu tehnologia 2G. Semnalul analogic, continuu, este fragmentat, obţinându-se o reprezentare numerică ce este mult mai uşor de prelucrat, filtrat, înregistrat etc. Unul dintre standardele utilizate era GSM (Global System for Mobile communications). Calitatea convorbirilor era net superioară, iar viteza de conectare mult îmbunătăţită. Printre serviciile oferite de noua generaţie se număra şi SMS-ul. În 2001 apare 3G, cu o viteză mult mai mare de transfer de date. Astfel, de la aprox. 60 kbps (kilobiţi pe secundă), se ajunge la 2Mbps. 3G înseamnă tehnologia smartfone, internet, e-mail şi o grămadă de alte aplicaţii. Deja funcţia „apel vocal” se pierdea într-o mare de alte facilităţi. Prin 2010 apare 4G, o tehnologie care permitea o viteză de transfer de 1Gbps şi alte nenumărate aplicaţii disponibile. Şi, iată, în prezent ne pregătim pentru 5G, care înseamnă, în esenţă, trei lucruri: o viteză mare de transfer de date, de 10-50 Gbps (ceea ce înseamnă că un film de două ore se va descărca în telefon în aprox. un minut); interconectarea sistemelor cu posibilităţi de comunicare prin Internet (ceea ce se cheamă IoT - Internet of Things, adică „Internetul tuturor lucrurilor”); o latenţă (durata de timp ca datele să ajungă de la sursă la destinaţie) de o milisecundă (1 ms), de 50 de ori mai mică decât la 4G şi de 200 ori mai redusă decât la 3G.
Fiind o tehnologie nouă, apar, bineînţeles, o mulţime de persoane care o corelează cu teoria conspiraţiei, cu ceva ocult, diavolesc. La vreme de pandemie era inevitabil să nu se asocieze COVID-19 cu 5G. Ar trebui să ne temem de 5G? Da, ar fi un motiv, acela că pentru a beneficia de 5G va trebui să ne schimbăm telefoanele. Se va produce iar un transfer de telefoane mobile, care vor migra de la copii la părinţi şi de la părinţi la bunici. Există vreo legătură între pandemia de coronaviroză şi 5G? Sigur că da! Pandemia a întârziat mult extinderea tehnologiei 5G, lipsindu-ne de avantajele specifice 5G.
De fapt, atunci când auzim de G, ne gândim la cu totul alte lucruri, mult mai apropiate de natura umană. Nu ştiu la ce vă zboară dvs. gândul, dar eu mă gândeam la greutatea corporală Gâmg. Aşa că tot la G(g) ajungem!
Prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin este cadru didactic şi prorector responsabil cu activitatea didactică la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi
Cuvinte cheie: + tehnologia, 5g, iasi, universitar, profesor
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Toate persoanele care intră în Republica Moldova, plasate în izolare pentru 14 zile
Soţia bărbatului care a ucis doi muncitori în Oneşti rămâne în arest preventiv
Poliţia din Cluj caută o persoană care a decapitat două pisici
Bărbatul ucis de roata desprinsă era bulibaşa romilor din Vrancea. Roata a urcat scările
S-au decis scenariile în care vor funcţiona şcolile din Iaşi săptămâna viitoare
Tănărul care s-a sinucis credea că iubita face experimente pe creierul lui. Fata, martoră la scenă
Polițist implicat în furtul a 300.000 € din Arad. Victima legată, agentul stătea „de șase”
Rădoi a anunţat lista lărgită a "stranierilor" pentru meciurile din preliminariile CM
”Să tacă armele!”, ”Ajunge cu violenţele, extremismul, intoleranţa”, tună Papa Francis la Bagdad
Chirica dă vina pe Chichirău că nu l-a lăsat să aranjeze cu concurs
Curtea de Apel a respins cererea DNA de plasare a Elenei Udrea sub control judiciar
Criptomonede de 620.000 de dolari, furate. Reţineri la Iaşi în acest dosar
Studiu despre Covid-19: Muzeul este mai puţin periculos decât un supermarket
Operațiune fără precedent în SUA. Poliția a găsit 150 de copii care erau dați dispăruți
O companie IT cu sute de angajaţi la Iaşi cumpără agenţia Five, cu sedii în SUA şi Croaţia
Tot mai mulți copii ajung cu arsuri grave la Spitalul Sf. Maria. Avertismentul medicilor
Universitățile din România schimbă strategia de examinare, după scandalul de la Drept
Prima româncă depistată cu tulpina sud-africană, o cunoscută jurnalistă TV
De ce nu au fost puse perne pneumatice în cazul tânărului care s-a aruncat de pe un cămin
Duș mobil pentru oamenii străzii din Iași. Mașina va fi sfințită de PS Iosif Păuleţ
SUA înregistrează sub 40.000 de contaminări zilnice pentru prima oară după cinci luni
Fostul baron ALDE, Ioan Ciugulea, a „ciugulit” o şpagă de 300.000 de lei
Cum au fost româncele afectate de pandemie: 58% spun că munca de acasă a fost o corvoadă
Beatrice Rancea află abia luni dacă scapă de controlul judiciar
Polițistul care a coordonat intervenția eșuată de la Onești, dus de urgență la spital
Papa Francisc a sosit in Irak intr-o vizita istorica de trei zile
Iașul urcă în clasamentul județelor cu multe cazuri noi de COVID: 143 în 24 de ore
Se înrăutățește situația. 4.342 cazuri noi și 101 decese în 24 de ore
Pacient cu arsuri, transportat la Bruxelles cu o aeronava a Fortelor Aeriene Romane
Bucureștiul a intrat în scenariul roșu. Rata de incidență COVID a urcat la 3,05
Un student din București s-a aruncat de pe cămin, după ce a amenințat că se sinucide
Un român a plecat cu bancomatul în mașină din foaierul unei bănci din Austria
Iliescu, mai radical decât Ceaușescu la cenzurat filme. Cazul „Reconstituirea”
Sindicalistul care s-a plâns că premierul l-a făcut hoț câștigă mai mult decât Cîțu
Iașul, printre județele unde se fac cele mai multe teste COVID
Zeci de profesori au murit de COVID. Numărul lor exact însă nu se știe
A murit după o oră de sport la sală fosta șefă a Inspectoratului Școlar București
Tentative de fraudă cu vaccinuri anti-Covid în valoare de 14 miliarde de euro
Udrea: Nu se pune problema în acest moment să fie un risc ca eu să plec undeva
Chuck Norris nu poate fi vaccinat anti-COVID, fiindcă nu există în lume un ac atât de tare!
VIDEO Primar din Gorj, filmat în birou vorbind despre o şpagă de 1.500 de euro
Situație critică în Republica Moldova. Spitalele Covid nu mai au locuri
Nu lucrați mâine, că veți înnebuni. Așa spune tradiția Moșilor de Iarnă
VIDEO: Morun de 140 de kilograme eliberat în Dunăre de polițiștii de frontieră
Radu POPESCU„Ajutorul” rusesc |
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Alexandru CĂLINESCUDe la un martie la altul |
George PLEȘUNevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi |
Nicolae CREŢUOdiseea, „la feminin”? |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.