anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 07.08.2022

Un profesor UMF, un general și un poet, viitori cetățeni de onoare ai Iașului

GALERIE
diploma cetatean de onoare
 • diploma cetatean de onoare
- +

Trei personalități sunt propuse pentru a primi titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași, proiectele de hotărâre inițiate în acest sens urmând a fi votate de consilierii locali în ședința din 31 august.
 

Generalul de brigadă (rtr) Victor Toader Năstase este profesor emerit al UMF „Gr. T. Popa” din Iași, fiind aproape două decenii decanul Facultății de Farmacie. A activat în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” în calitate de cadru didactic în perioada 1950 – 2011. A publicat în reviste de specialitate din țară și străinătate 192 de lucrări științifice, fiind autorul altor 104 comunicări științifice. De asemenea, a elaborat 14 cursuri didactice, monografii, tratate de specialitate. Victor Toader Năstase a fost pe front încă de la vârsta de 17 ani, fiind decorat cu medalia Crucea Comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial. Pe 27 septembrie 2019 președintele Klaus Iohannis l-a înaintat în gradul de general de brigadă în retragere.

Generalul maior (rtr) Ștefan Dimofte a fost pe frontul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind combatant pe câmpurile de luptă din Moldova, Câmpia Turzii, ajungând până în Moravia.

Ion Hadârcă este poet, traducător și om politic din Republica Moldova, deputat în Parlamentul moldovean între anii 1990 – 1998 și 2009 – 2014. Absolvent al Facultății de Filologie din Chișinău, Ion Hadârcă a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova în anul 1978. Este autorul selecției pentru antologia de poezii „Fața pâinii” (1979). Ion Hadârcă este recunoscut pentru angajamentul său deosebit în mișcarea de eliberare națională a românilor basarabeni. De asemenea, cariera sa artistică este una prolifică, primind numeroase premii și distincții literare.

Sursa: Primaria Iasi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Liga a doua, la restart

Nicolae GRECU

Liga a doua, la restart

Va fi Politehnica Iaşi una dintre protagonistele luptei pentru promovarea pe prima scenă?

opinii

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

Uimitorul concurs de arhitectură (3)

arh. Ionel OANCEA

Uimitorul concurs de arhitectură (3)

Nu a trecut multă vreme de la stabilirea echipei câştigătoare a concursului internaţional de arhitectură din proximitatea pieţei Palatului Culturii. Interesul pentru soluţiile realizate s-a stins. Probabil, echipa câştigătoare UNStudio lucrează deja la proiect, la documentaţiile pentru avizare, aprobare, autorizare. Discuţii mai mult sau mai puţin constructive vor mai fi, mai ales în momentele de consultare publică a planului urbanistic zonal ce va fi realizat cu această ocazie.

Călătorie în centrul oraşului

Alexandru CĂLINESCU

Călătorie în centrul oraşului

Dacă iau ca punct de reper locuinţa din Şefan cel Mare şi trasez un arc de cerc ce are drept limite Anastasie Panu şi Pojărnicie, casa din Păcurari e cumva pandantul celei din Ştefan cel Mare. Iar această legătură e, poate, şi o chestiune de destin.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.