anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

Un proiect editorial de excepţie, lansat ieri de Polirom la Iaşi

GALERIE
polirom-steihardt (1)
 • polirom-steihardt (1)
- +

Alături de Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, oficialii editurii au lansat „Integrala N. Steinhardt”, care conţine 22 de volume. Este unul dintre cele mai ambiţioase proiecte editoriale din ultimii ani de pe piaţa de carte din România.

Editura Polirom a marcat ieri finalizarea şi implicit lansarea la apă a unuia dintre cele mai ambiţioase proiecte editoriale din ultimii ani de pe piaţa de carte din România. Alături de Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, oficialii editurii au lansat „Integrala N. Steinhardt”, care conţine 22 de volume apărute în seria de autor editată de către Editura Polirom. O parte dintre acestea conţin documente inedite, care nu au văzut lumina tiparului până acum, dintre scrierile celebrului preot şi scriitor Nicolae Steinhardt.

La evenimentul de lansare a colecţiei întregite de ultimele două cărţi, „Corespondenţă”, volumele I şi II, au participat reprezentanţi ai Editurii Polirom, profesori de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, reprezentanţi ai Mănăstirii din Rohia, dar şi specialişti în literatură de la universităţi din toată ţara. Evenimentul a fost moderat de prof.dr. Nicu Gavriluţă, de la Facultatea de Filosofie a UAIC, printre invitaţi fiind şi arhimandritul Macarie Motogna, actualul stareţ al Mănăstirii „Sfânta Ana” din Rohia, dar şi directorul Polirom, Silviu Lupescu.

În discursul său, moderatorul a lăudat felul „exemplar şi admirabil” în care au fost lucrate cărţile din colecţie, cu precădere ultimele două volume.

Prof.dr. Antonio Patraş, de la Facultatea de Litere a UAIC, a opinat că întreaga ediţie Steinhardt este una dintre cele mai consistente proiecte editoriale şi deţine „un aparat critic formidabil”. „Puţine ediţii critice se ridică la valoarea acesteia. Iar faptul că o editură ca Polirom şi-a asumat un asemenea proiect este un lucru de toată admiraţia filologilor, a celor care preţuim o astfel de muncă. Steinhardt este o personalitate atât de covârşitoare şi importantă tocmai prin modestia sa asumată, printr-un ethos burghez asumat şi practicat întreaga viaţă, care l-a făcut să fie tolerant şi să pledeze pentru asta în toate înconjurările vieţii şi în toate textele sale”, a declarat prof.dr. Antonio Patraş.

Silviu Lupescu, editorul Polirom, a declarat în cadrul conferinţei că momentul publicării integrale a manuscriselor şi a corespondenţelor rămase de la Nicolae Steinhardt seamănă cu un eveniment din anii 2000, când în editură la Polirom au ajuns aproape 100 de scrisori inedite, scrise de Mihai Eminescu către Veronica Micle. „Pentru un editor înseamnă o şansă unică, un eveniment neaşteptat şi deosebit. Nu am crezut atunci că voi mai avea vreodată un asemenea noroc. Asemenea momente sunt foarte rare, nu credeam că voi avea prilejul să am o asemenea bucurie profesională, şi totuşi s-a întâmplat. Acum încheiem o serie de opere despre care s-a scris mult că sunt probabil una dintre cele mai mari realizări editoriale”, a declarat Silviu Lupescu.

Acesta a mulţumit ulterior, în discursul său, celor care au contribuit în ultimii 15 ani la editarea, îngrijirea, corectura şi pregătirea pentru tipar a tuturor volumelor.

Ce reprezintă „Integrala N. Steinhardt”

Seria operelor steinhardtiene se deschide în 2008 cu volumele „Dăruind vei dobândi”, „În genul... tinerilor”, „Principiile clasice şi noile tendinţe ale dreptului constituţional”, „Jurnalul fericirii” şi „Articole burgheze”. Urmează „Primejdia mărturisirii. Convorbirile de la Rohia” (2009), „Între viaţă şi cărţi” (2010), „Escale în timp şi spaţiu” (2010), „Geo Bogza” (2011), „Eseu despre o concepţie catolică asupra iudaismului” (2011), „Critica la persoana întâi” (2011), „Incertitudini literare” (2012), „Monologul polifonic” (2012), „Prin alţii spre sine” (2012), care este şi ultimul volum antum al lui N. Steinhardt. În 2012, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naşterea monahului Nicolae, Polirom a editat o variantă inedită a „Jurnalului fericirii” după manuscrisul aflat la Mănăstirea „Sfânta Ana”, „Rohia: Jurnalul fericirii. Manuscrisul de la Rohia”. Mai apar „Călătoria unui fiu risipitor” (2013), „Drumul către isihie” (2014), „Convorbiri cu Zaharia Sângeorzan şi Nicolae Băciuţ” (2015), „Varia. Volumul I” (2019) şi „Varia. Volumul II” (2020). Ultimele două volume din „Integrala N. Steinhardt” cuprind corespondenţa acestuia, „Corespondenţă. Volumul I” (2021) şi „Corespondenţă. Volumul II” (2022).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

BAC

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.