Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un proiect editorial de excepţie, lansat ieri de Polirom la Iaşi

GALERIE
polirom-steihardt (1)
  • polirom-steihardt (1)
- +

Alături de Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, oficialii editurii au lansat „Integrala N. Steinhardt”, care conţine 22 de volume. Este unul dintre cele mai ambiţioase proiecte editoriale din ultimii ani de pe piaţa de carte din România.

Editura Polirom a marcat ieri finalizarea şi implicit lansarea la apă a unuia dintre cele mai ambiţioase proiecte editoriale din ultimii ani de pe piaţa de carte din România. Alături de Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, oficialii editurii au lansat „Integrala N. Steinhardt”, care conţine 22 de volume apărute în seria de autor editată de către Editura Polirom. O parte dintre acestea conţin documente inedite, care nu au văzut lumina tiparului până acum, dintre scrierile celebrului preot şi scriitor Nicolae Steinhardt.

La evenimentul de lansare a colecţiei întregite de ultimele două cărţi, „Corespondenţă”, volumele I şi II, au participat reprezentanţi ai Editurii Polirom, profesori de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, reprezentanţi ai Mănăstirii din Rohia, dar şi specialişti în literatură de la universităţi din toată ţara. Evenimentul a fost moderat de prof.dr. Nicu Gavriluţă, de la Facultatea de Filosofie a UAIC, printre invitaţi fiind şi arhimandritul Macarie Motogna, actualul stareţ al Mănăstirii „Sfânta Ana” din Rohia, dar şi directorul Polirom, Silviu Lupescu.

În discursul său, moderatorul a lăudat felul „exemplar şi admirabil” în care au fost lucrate cărţile din colecţie, cu precădere ultimele două volume.

Prof.dr. Antonio Patraş, de la Facultatea de Litere a UAIC, a opinat că întreaga ediţie Steinhardt este una dintre cele mai consistente proiecte editoriale şi deţine „un aparat critic formidabil”. „Puţine ediţii critice se ridică la valoarea acesteia. Iar faptul că o editură ca Polirom şi-a asumat un asemenea proiect este un lucru de toată admiraţia filologilor, a celor care preţuim o astfel de muncă. Steinhardt este o personalitate atât de covârşitoare şi importantă tocmai prin modestia sa asumată, printr-un ethos burghez asumat şi practicat întreaga viaţă, care l-a făcut să fie tolerant şi să pledeze pentru asta în toate înconjurările vieţii şi în toate textele sale”, a declarat prof.dr. Antonio Patraş.

Silviu Lupescu, editorul Polirom, a declarat în cadrul conferinţei că momentul publicării integrale a manuscriselor şi a corespondenţelor rămase de la Nicolae Steinhardt seamănă cu un eveniment din anii 2000, când în editură la Polirom au ajuns aproape 100 de scrisori inedite, scrise de Mihai Eminescu către Veronica Micle. „Pentru un editor înseamnă o şansă unică, un eveniment neaşteptat şi deosebit. Nu am crezut atunci că voi mai avea vreodată un asemenea noroc. Asemenea momente sunt foarte rare, nu credeam că voi avea prilejul să am o asemenea bucurie profesională, şi totuşi s-a întâmplat. Acum încheiem o serie de opere despre care s-a scris mult că sunt probabil una dintre cele mai mari realizări editoriale”, a declarat Silviu Lupescu.

Acesta a mulţumit ulterior, în discursul său, celor care au contribuit în ultimii 15 ani la editarea, îngrijirea, corectura şi pregătirea pentru tipar a tuturor volumelor.

Ce reprezintă „Integrala N. Steinhardt”

Seria operelor steinhardtiene se deschide în 2008 cu volumele „Dăruind vei dobândi”, „În genul... tinerilor”, „Principiile clasice şi noile tendinţe ale dreptului constituţional”, „Jurnalul fericirii” şi „Articole burgheze”. Urmează „Primejdia mărturisirii. Convorbirile de la Rohia” (2009), „Între viaţă şi cărţi” (2010), „Escale în timp şi spaţiu” (2010), „Geo Bogza” (2011), „Eseu despre o concepţie catolică asupra iudaismului” (2011), „Critica la persoana întâi” (2011), „Incertitudini literare” (2012), „Monologul polifonic” (2012), „Prin alţii spre sine” (2012), care este şi ultimul volum antum al lui N. Steinhardt. În 2012, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naşterea monahului Nicolae, Polirom a editat o variantă inedită a „Jurnalului fericirii” după manuscrisul aflat la Mănăstirea „Sfânta Ana”, „Rohia: Jurnalul fericirii. Manuscrisul de la Rohia”. Mai apar „Călătoria unui fiu risipitor” (2013), „Drumul către isihie” (2014), „Convorbiri cu Zaharia Sângeorzan şi Nicolae Băciuţ” (2015), „Varia. Volumul I” (2019) şi „Varia. Volumul II” (2020). Ultimele două volume din „Integrala N. Steinhardt” cuprind corespondenţa acestuia, „Corespondenţă. Volumul I” (2021) şi „Corespondenţă. Volumul II” (2022).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri