Un record nedorit: Suntem în topul listei de infecţie tuberculoasă în Europa în rândul nou-născuţilor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 05.12.2021

Un record nedorit: Suntem în topul listei de infecţie tuberculoasă în Europa în rândul nou-născuţilor

GALERIE
nou nascuti
  • nou nascuti
- +

Şeful Secţiei de Neonatologie din cadrul Spitalului Elias, medicul Simona Vlădăreanu a declarat luni, în timpul unui eveniment dedicat vaccinării, că România se află în topul listei de infecţie tuberculoasă în Europa în rândul nou-născuţilor.

Dr. Simona Vlădăreanu a declarat că România se află în topul listei de infecţie tuberculoasă în Europa în rândul nou-născuţilor. Motivul principal ar fi, potrivit medicului, faptul că acest vaccin nu acoperă toate tulpinile care produc tuberculoză, ci doar 90% din ele.

„În ceea ce priveşte tuberculoza, deşi vaccinarea se realizează în masa de nou-născuţi, constatăm că suntem în top în lista de infecţie tuberculoasă în Europa, şi poate şi dincolo de Europa, asta pentru faptul că acest vaccin nu acoperă toate tulpinile care produc tuberculoză. Totuşi, asigură imunitatea în cazul tulpinilor de tuberculoză care produc formele grave, serioase, de tuberculoză osoasă sau cea organică, renală, genitală, şi mai puţin poate, în ceea ce priveşte tuberculoza pulmonară, acoperirea fiind sigur peste 90%, dar rămân şi tulpini care nu sunt incluse în acest vaccin”, a precizat medicul.

În acelaşi context, Simona Vlădăreanu a declarat că riscul de cronicizare pentru nou-născuţi, în cazul infecţiei cu virusul hepatic B, este prezent în proporţie de 90%, spre deosebire de adulţi, unde riscul este mult mai mic.

„În ceea ce priveşte hepatita B, la acest moment, ECDC-ul (Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor) raportează aproximativ 500.000 de cazuri de infecţie cu hepatită B. Particularitatea la nou-născut este că, această infecţie care e transmisă de la mamă, deci e vorba de infecţia materno-fetală, se poate croniciza în procent de 90% spre deosebire de infecţia cu virus B la adult. Aceste cazuri cronice de hepatită B duc la situaţia dezvoltării cancerului hepatic şi la hepatită fulminantă, uneori şi decesul acestor nou-născuţi şi sugari, motiv pentru care vaccinarea împotriva hepatitei B este extrem de importantă”, a spus medicul.

Şeful Secţiei Clinicii de Neonatologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Elias a precizat că, dată fiind sensibilitatea crescută a nou-născutului, reactivitatea acestuia în faţa agenţilor infecţioşi este slabă. De asemenea, o mare problemă este reticienţa şi refuzul mamelor de a-şi vaccina nou-născuţii.

„Problema pe care o întâlnim noi în cuplurile mamă şi nou-născut este de reticienţă sau refuz de a accepta vaccinarea, în condiţiile în care vaccinurile sunt gratuite şi puse la dispoziţia secţiilor de nou-născuţi. Trebuie să recunoaştem că există şi perioade relativ scurte, în care într-adevăr, vaccinul a lipsit din maternităţi, pe o perioadă variabilă de timp, dar în general, atunci când au fost achiziţionate din nou doze de vaccin, s-au făcut liste şi s-au reprogramat copiii”, a precizat medicul.

Ea a spus că o lege a vaccinării în România este esenţială, deoarece există multe persoane care pot influenţa opinia publică în acest sens, deşi nu sunt cadre medicale avizate. „Legea vaccinării este necesară, deoarece în România, particular întâlnim trenduri pro sau contra vaccinării, mai ales cele contra, susţinute de persoane care nu sunt avizate, nu sunt şcolite, care nu au nicio tangenţă cu medicina”, a declarat Simona Vlădăreanu.

Declaraţiile vin în contextul în care, luni, grupul de lucru Vaccine Advocacy al Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF), a organizat la Spitalul Clinic Colţea din Bucureşti, o dezbatere cu ocazia Săptămânii Europene a Imunizării, pe tema acoperirii vaccinale la nivel naţional.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ar fi prea frumos

Nicolae GRECU

Ar fi prea frumos

În noul format al Cupei Davis, extrem de ofertant, echipa României are o mică şansă de a participa la masa bogaţilor.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Autorul continuă seria distincţiilor între editarea ştiinţifică a textelor vechi şi diortosirea periodică a cărţilor întrebuinţate în serviciul liturgic.

O zi cu Părintele Florescu

pr. Constantin STURZU

O zi cu Părintele Florescu

Un eveniment editorial: publicarea volumului "Lumea ca o zi de vineri. Din jurnalul unui preot misionar" (Editura Doxologia, Iaşi, 2021). Nu e puţin lucru să publici azi o carte cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei şi cu un cuvânt înainte entuziast al lui Andrei Pleşu, care constată că în paginile lucrării se împleteşte "cu atâta naturaleţe cateheza cu libertatea spirituală, cu surpriza (nearogantă) a interpretării, cu experienţa de viaţă şi, când e cazul, cu umorul" (p. 10). Dar, când este vorba de Părintele Ioan-Florin Florescu, pe mine - din 1997, de când l-am cunoscut - nu mă mai miră nimic. În sensul bun, curat. Precum sunt "uimirea şi cutremurul" (p. 55), cele care ne ţin vii în Biserică.

Altfel

arh. Ionel OANCEA

Altfel

Am reiterat în acest spaţiu povestea proiectelor publice de amploare pentru a releva complexitatea lor. Marele proiect de reabilitare a centrului istoric din Oradea a durat peste cincisprezece ani. Pentru ca un asemenea proiect public să aibă sorţi de izbândă este necesară punerea la punct în detaliu a mecanismelor economice, juridice şi tehnice. Ele înseamnă, între multe altele, negocieri dificile între partenerii implicaţi direct în proiect, dar şi acceptarea lui de comunitate.

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.