Un ritual străvechi va avea loc diseară la un birou important din târg
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 22.01.2022

Un ritual străvechi va avea loc diseară la un birou important din târg

GALERIE
puls
 • puls
- +

O veste neobişnuită şi străvezie ca figura unui strigoi, numai bună pentru sărbătoarea de astăzi, de Sf. Andrei, a venit ca un vârtej azi noapte, odată cu o rafală de vânt care s-a abătut pe strada din faţa redacţiei.

O nălucă, aşadar, a trecut în fugă şI ne-a spus că mai la vale de târgul nostru, într-o comună frumoasă din judeţ, un onorabil dom’ primar spune aşa, ba râzând, ba plângând, că a vrut să-şi angajeze fata la o instituţiune bugetară din târg, ca să-i facă un rost, să o ajute după puteri şi că a vorbit pentru asta cu un barosan de la liberali, cel care face şi desface cărţile în urbea noastră şi a primit asigurări că se rezolvă, fără doar şi poate, că oameni suntem şi dacă nu ne ajutăm noi, unii pe alţii, cine să o facă? Vremurile sunt grele, locurile la buget limitate, aşa că numai o mână forte şi o vorbă pe măsură pot rezolva problema.

Pentru asta, dom’ primare, om cu dare de mână, mai ales acum, la sfârşitul toamnei, când a pus recolta la păstrat peste iarnă, a scos din hambar cinci tone de grăunţe, curate şi uscate, din soiul Pioneer, de alea care fac animalele grase, dar şi mămăliga gustoasă şi un pic uleioasă, pentru că, dacă nu ştiaţi, se pare că mâncarea tradiţională a românului este din nou la modă. Ei, bine, spune dom’ primar râzând, a pus marfa în maşină şI a expediat-o într-un loc unde-i nevoie mare, la graniţă, la Sculeni, să fie pentru mulţumirea şi buna ospătare a mai multor dobitoace îngrijite din milă sub oblăduirea mai marelui pomenit mai sus. Vremea  a trecut, marfa, cine ştie, mai este, nu mai este, problema onorabilului primar este că fata nu a primit postul şi este îngrijorată, săraca, şi nu ştie ce-i de făcut, poate că ar trebui să pună niscaiva busuioc sub pernă diseară, sau cine ştie ce alte celea mai sunt de făcut.

Mai spune jupânul primar, cătrănit de nenorocul fetei, că s-a mai consultat în stânga şi-n dreapta, s-a mai uitat în hambar, dar şi în cămara unde ţine cele trebuincioase la bucătărie, iar la noapte se va duce la biroul lui dom’ barosan, cu o salbă mare de usturoi şi va freca bine geamurile, pe la cercevele şi încuietori, doar-doar va rezolva problema fetei. Da, da, usturoi bun, de ăla de la Copalău, nu iuţeală din China, pentru că nu cu marfă din import dezlegăm noi cununiile românilor. Vorba liberalilor; “Prin noi înşine!”.

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Avem selecţioner!

Nicolae GRECU

Avem selecţioner!

Dinspre conclavul de la „Casa Fotbalului” se iţesc dâre de fum alb, numai că cine e alesul rămâne un mister.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Autorul prezintă în continuare procesul rapid de dispariţie a ţărănimii prin colectivizarea comunistă a agriculturii, aşa cum l‑a perceput în propria copilărie.

Din bucătăria rugăciunii

pr. Constantin STURZU

Din bucătăria rugăciunii

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a consacrat 2022 ca fiind "Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului” şi "Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama şi Paisie de la Neamţ”. De fapt, şi când vorbim despre sfinţii isihaşti, tot despre rugăciune vorbim. Adică despre ceea ce ne orientează spre Dumnezeu.

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

„Când teoria matematică este arbitrul suprem al adevărului, devine dificil să vedem diferenţa dintre ştiinţă şi pseudoştiinţă. Rezultatul sunt oameni precum judecătorul din procesul lui Evangeline Adams sau Fiul Raiului din China antică, care au încredere în exactitatea matematică a teoriilor fără a lua în considerare performanţele lor - care confundă matematica cu ştiinţa, raţionalitatea cu realitatea.” (Levinovitz, 2016)

pulspulspuls

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Veşti noi pe astăzi, stimaţi telespectatori, multe “bombă”, despre noua împărţeală de posturi de şefi regionali din Moldova, la instituţiunile ce au sediul, multe din ele, taman la Iaşi. 

Caricatura zilei

Din cauza Omicron, se lasă cu penalizări

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X