Un român, pe lista eurodeputaţilor "care contează cu adevărat"
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Un român, pe lista eurodeputaţilor "care contează cu adevărat"

GALERIE
sorin
  • sorin
- +

Sorin Moisă (foto) este cel mai influent eurodeputat din a doua cea mai mare delegaţie socialistă din PE, cea a României, scrie publicaţia Politico.

Revista Politico a realizat ieri o listă cu cei 40 de eurodeputaţi "care contează cu adevărată", din care nu lipsesc preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, liderii celor mai influente grupuri parlamentare, Manfred Weber (PPE), Gianni Pittella (S&D), Guy Verhofstadt (ALDE), cei ai unor grupuri populiste în ascensiune Marine Le Pen (Europa Naţiunilor şi Libertăţii) sau Nigel Farage (Grupul Europa Libertăţii şi Democraţiei Directe), dar şi membri vocali ai PE precum Ingeborg Grassle (PPE), Pervenche Beres (S&D) sau Sophie in 't Veld (ALDE). Singurul eurodeputat român aflat pe listă este social-democratul Sorin Moisă.


În privinţa eurodeputatului român Sorin Moisă, Politico.eu menţionează că este cel mai influent eurodeputat din a doua cea mai mare delegaţie socialistă din PE, cea a României, şi că a fost adjunct al şefului de cabinet al fostului comisar european al României, Dacian Cioloş. El şi-a prezentat în 2016 demisia din calitatea de raportor din umbră pentru acordul de liber schimb UE-Canada, din cauza refuzului acestei ţări de a liberaliza regimul vizelor pentru români, notează publicaţia, care îl încadrează pe Moisă în aşa-numitul trib al "Campionilor naţionali".

Germanii controlează şi PE

Articolul din Politico notează că, în ciuda faptului că Parlamentul European nu este atât de important printre instituţiile europene ca executivul comunitar, care iniţiază legile, sau precum Consiliul, care are puterea de a bloca sau trece o iniţiativă, mulţi eurodeputaţi au reuşit să aibă o influenţă politică tangibilă în Europa şi în această listă sunt incluşi care fac cel mai bine acest lucru. Printre criteriile avute în vedere sunt stabilirea agendei pentru PE, faptul că s-au făcut remarcaţi dintre colegii lor şi că au dat tonul în arena legislativă, dar şi în dezbaterea politică din UE, în care eurodeputaţii joacă frecvent rol de ambasadori. Pe de altă parte, în întocmirea listei, notează autorul, nu s-a ţinut cont de criterii precum gen, vârstă sau naţionalitate. De asemenea, au fost create mai multe grupuri, sau triburi, în care au fost incluşi cei 40 de eurodeputaţi, pentru a reflecta faptul că în parlament au loc lupte pentru putere care trec de diviziunile partinice. Spre exemplu, s-au făcut distincţii între noua generaţie mai deschisă către agenda digitală — aşa-numitele "stele în devenire" — şi cei care preferă să realizeze acorduri în spatele uşilor închise. Nu în ultimul rând, s-a făcut distincţie între cei care cred în UE şi cei care şi-ar dori ca aceasta să nu existe sau ca ţara lor să nu fie membră a blocului comunitar, incluşi în tribul "Valul populist". Cel mai izbitor aspect al listei este numărul eurodeputaţilor germani. Deşi Germania reprezintă 16% din populaţia UE, eurodeputaţii germani reprezintă 35% din listă, pe care se află cel puţin câte un reprezentant din 14 ţări. Pe de altă parte, numai şapte nume de pe listă provin din Europa Centrală şi Europa de Est. Practic, pe listă sunt 16 eurodeputaţi germani, cinci din Marea Britanie, trei din Franţa şi Italia, câte doi din Belgia, Olanda şi Polonia şi câte unul din şapte ţări — România, Cehia, Danemarca, Estonia, Lituania, Slovenia şi Suedia. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Viteză

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.