Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un rus, Igor Greciuşkin, interogat în Cipru cu privire la stocul de nitrat de amoniu care a explodat la Beirut

GALERIE
Igor Greciuşkin
  • Igor Greciuşkin
- +

Un rus, Igor Greciuşkin a fost interogat în Cipru, în urma publicării unor informaţii care leagă această persoană de vaporul moldovean care a transportat cele 2.750 de tone de nitrat de amoniu, a căror explozie a devastat Beirutul şi a omorât 145 de persoane, a anunţat poliţia cipriotă, relatează AFP.

”Autorităţile libaneze ne-au ceut să-l localizăm pe acest individ şi să-i punem întrebări, ceea ce am făcut”, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei cipriote pentru AFP. ”Răspunsurile sale au fost trimise Libanului”, a anunţat el. Rusul Igor Greciuşkin nu a fost arestat. El a fost doar interogat cu privire la încărcătura navei, la cererea Biroului Interpol din Liban.

Deflagraţiile uriaşe de marţi seara, cele mai puternice care au avut loc vreodatăîn Liban, au fost declanşate de un incendiu la un depozit în care era stocat de şase ani nitrat de amoniu ”fără măsuri de precauţie”, potrivit autorităţilor.

Cel puţin 145 de persoane au murit, alte 5.000 au fost rănite, iar aproximativ 300.000 de oameni au rămas fără locuinţă în urma exploziilor de marţi seara în portul Beirut.

16 FUNCŢIONARI DIN PORT ÎN DETENŢIE

Cel puţin 16 funcţionari din portul Beirut şi din cadrul autorităţilor vamale au fost plasate în detenţie, în cadrul anchetei cu privire la explozia sângeroasă şi devastatoare a depozitului în care se aflau mii de tone de nitrat de amoniu, a anunţat joi Procuratura Militară libaneză.

Este vorba despre ”responsabili din Consiliul de Administraţie al portului Beirut şi din Administraţia Vămilor, dar şi de responsabili cu lucrări de întreţinere şi (muncitori) care au efectuat lucrări în Hangarul numărul 12”, în care erau stocate tonele de nitrat de amoniu, a precizat într-un comunicat procurorul militar Fadi Akiki.

Akiki a anunţat că autorităţile au interogat peste 18 persoane şi conducători ai portului şi Vămii, implicaţi în lucrări de mentenanţă la depozitul în care au avut loc exploziile, scrie Reuters. Investigaţiile continuă, a anunţat magistratul. Directorul general al portului Beirut, Hassan Koraytem, se află între persoanele arestate, potrivit unei surse judiciare şi două posturi de radio.

Autorităţile libaneze afirmă că depozitul a explodat în urma unui incendiu. Autorităţile portului, serviciile de vamă şi anumite servicii de securitate erau toate la curent cu faptul că materiale chimice periculoase erau depozitate acolo, însă şi-au pasat reciproc responsabilitatea.

LUCRĂRI, CAUZA DRAMEI?

În iunie 2019, Siguranţa Statului a lansat o anchetă cu privirela această încărcătură, în urma unor plângeri repetate cu privire la mirosul urât din hangar.

Ea a semnalat că în depozit se aflau ”materiale periculoase care este necesar să fie mutate”, anunţa că pereţii depozitului erau crăpaţi şi recomanda ca depozitul să fie reparat. Conducerea portului, care era la curent cu caracterul periculos al produselor, a trimis, într-un final, în urmă cu câteva zile, muncitori să colmateze crăpăturile în depozit.

Aceste lucrări, afirmă surse din domeniul securităţii, s-ar afla la originea dramei, potrivit autorităţilor. De asemenea, un oficial apropiat dosarului a declarat pentru AFP că Banca centrală a Libanului a ordonat blocarea averilor a şapte oficiali din port şi vamali - inclusiv directorului Vămii Badri Daher.

Oficialul citat a făcut aceste declaraţii sub protecţia anonimatului din cauza subiectului sensibil. O sursă bancară a confirmat că băncile comerciale au primit circulara Băncii centrale, care a hotărât, de asemenea, să ridice secretul bancar cu privirela toate conturile acestor şapte persoane şi ale rudelor acestora.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri