Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un sac de bani pentru Politehnica

GALERIE
poli1
  • poli1
- +

 

Consiliul Local Iaşi a aprobat ieri alocarea sumei de 6,75 milioane lei clubului de fotbal. După ce asociaţii actuali ai clubului au anunţat că se retrag în această săptămână, proiectul a fost votat şi de PSD, 1,5 milioane lei se vor duce către alte sporturi

Politehnica Iaşi răsuflă uşurată. Cu datorii estimate de şefii clubului la 1,8 milioane euro, cu surse de finanţare simbolice, Poli va continua să existe ca urmare a banilor pe care-i va primi de la Consiliul Local Iaşi. Consilierii locali au aprobat ieri, într-o şedinţă extraordinară, alocarea sumei de 6 744 406 lei către clubul de fotbal. 4 744 406 lei vor fi viraţi în această lună, pentru acoperirea perioadei 1 ianuarie – 31 mai, 1,5 milioane lei vor fi plătiţi după 1 iulie, pentru turul sezonului 2021-2022 al Ligii a II-a de fotbal, iar 0,5 milioane lei se vor duce la Centrul de Copii şi Juniori.

Proiectul a fost susţinut de cei 11 consilieri PNL, doi ai PMP şi consilierul USR PLUS Cezar Baciu, care a trecut în barca primarului Iaşului, Mihai Chirica, dar şi de cei cinci consilieri PSD. Ceilalţi opt consilieri USR PLUS s-au abţinut de la vot.Decizia PSD vine după ce înainte de şedinţă s-a prezentat un document prin care cei cinci acţionari ai clubului, Adrian Ambrosie, Leonid Antohi, Ion Apostol, Ioan Melinte şi Mircea Ursu, au anunţat că se retrag şi din Adunarea Asociaţilor şi din Consiliul Director, pe 11 sau 14 iunie. Reamintim, PSD a anunţat de mult timp că va sprijini finanţarea clubului dacă asociaţii actuali pleacă de la gruparea din Copou. Anunţul a fost făcut în repetate rânduri, inclusiv în luna aprilie, când un proiect de finanţare a Politehnicii a fost respins după ce consilierii USR PLUS şi PSD, care aveau atunci 14 voturi, nu au sprijinit iniţiativa lui Chirica din cauza modului în care e condus clubul. Primarul a mai avut o tentativă de a finanţa Poli, la finalul lunii trecute, însă a retras proiectul care ar fi adus clubului 3,25 milioane lei după ce Baciu nu a susţinut iniţiativa în Comisia pentru Sport şi Tineret a CL, la fel precum consilierii USR PLUS şi cei ai PSD.

În şedinţa de ieri s-a discutat şi despre alte sporturi, subiectul cel mai dezbătut fiind fotbalul feminin. La propunerea lui Daniel Juravle, de la PNL, suma alocată acestei ramuri a fost redusă de la 400 000 de lei la 350 000 de lei. Cei 50 000 de lei tăiaţi se vor duce la handbal feminin, care urma să primească iniţial 300 000 de lei. Chiar şi aşa, au apărut critici, cel mai vocal fiind Răzvan Timofciuc. După ce a precizat că sunt cluburi feminine cu bugete anuale de 5 000 de euro, consilierul USR PLUS a spus că sunt “mari semne de întrebare” pe marginea subiectului. Liderul consilierilor PSD, Bogdan Balanişcu, care a propus ca finanţările să fie discutate separat, pe ramuri sportive, iniţiativa fiind respinsă, a precizat că echipa din Cluj, campioană a României şi participantă în cupele europene, are un buget anual de 100 000 de euro. La Iaşi, care are o echipă de fotbal feminin, Navobi, clasată pe ultimul loc într-o serie a Ligii a II-a, se vor duce peste 70 000 de euro în jumătate de an.

Finanţări au mai primit rugbiul – 500 000 de lei, baschetul masculin – 300 000 de lei, minifotbalul – 35 000 lei şi judoka Vlăduţ Simionescu – 28 000 lei.

Până la vot, mai mulţi consilieri au luat cuvântul. Andrei Popescu (USR PLUS) a subliniat faptul că încă de pe 10 decembrie 2020 s-a cerut un proiect legat de Poli şi retragerea capilor clubului, fapt subliniat şi de Bogdan Crucianu (PSD), care s-a întrebat de ce şefii clubului nu s-au retras când retrogradarea putea fi evitată. Crucianu a cerut prezentarea unui plan de promovare a echipei, recuperarea siglei şi palmaresului clubului de tradiţie, raportări trimestriale ale clubului, renunţarea la plăţile cash şi alcătuirea unui Consiliu Director competent. Ultimul aspect a fost punctat şi de Marius Andrieş (PNL): “E important că şi-a dat demisia actuala conducere, însă important e şi cine vine în locul lor. Există riscul să fie iarăşi bani daţi în vânt”. Liberalul a recunoscut şi culpa CL, care a fost indecis şi a tot amânat luarea unor măsuri ferme. Iulian Huşanu (USR PLUS) a spus că echipa actuală de fotbal, venită de la Breaza în 2010, este a altui oraş, iar colegul lui de partid, Ionuţ Anastasiei, a propus ca fotbalul ieşean să plece din Liga a IV-a. Florin Briaur (PMP) a militat pentru Liga a II-a şi a avertizat că există riscul desfiinţării dacă proiectul nu trece, Cezar Baciu a punctat că “din vina actualei conduceri au fost rezutatele dezastruoase”, iar Chirica a anunţat un nou început. “Totul e adus pe zero. Va fi un alt început. Restartăm sportul” a declarat primarul.

La ora actuală, în Palatul Roznovanu se discută despre viitoarea structură de conducere a clubului. Printre numele vehiculate că vor fi propuse pentru a lua locul actualilor asociaţi se numără cele ale lui Vasile Simionaş şi Cezar Honceriu, precum şi a unui profesor de la Liceul cu Program Sportiv. Capitale sunt şi componenţa Consiliului Director, a conducerii executive şi tehnice, mari necunoscute la ora actuală. Până la clarificarea situaţiei, secretarul general al clubului, Ovidiu Postolache, a devenit omul fără de care nu se va mai putea lua nicio decizie importantă.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri