Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un sat din Islanda, ameninţat de gazele emanate de noua erupţie vulcanică

GALERIE
vulcan
  • vulcan
- +

Gazele nocive emanate dintr-o fisură vulcanică situată în apropiere de Reykjavik ameninţă să polueze aerul respirat de locuitorii unui sat aflat în proximitatea erupţiei şi riscă să ajungă până în capitala ţării, a anunţat vineri Institutul meteorologic al Islandei (IMO), citat de AFP.

IMO se aşteaptă la o poluare gazoasă deosebit de importantă la Vogar, o localitate cu 1.000 de locuitori aflată la cinci kilometri nord-est de Fagradalsfjall, o vale muntoasă nelocuită, în care s-a produs erupţia.

Gazele ar putea să ajungă până în capitala ţării, Reykjavik, situată la 40 de kilometri de acest vulcan, până sâmbătă. Concentraţiile de dioxid de sulf ar putea să atingă pragul de 2.600 micrograme pe metru cub, un nivel considerat "nefast pentru sănătatea persoanelor sensibile", potrivit Agenţiei de Mediu din Islanda.

IMO avertizează totuşi că astfel de modele computerizate sunt nesigure "din cauza debitului foarte inegal al erupţiei". Anunţul specialiştilor de la IMO a fost făcut după ce măsurătorile recente au arătat că activitatea vulcanică de la nivelul fisurii apărute în scoarţa terestră s-a redus la jumătate şi că lungimea acesteia a scăzut cu aproximativ 200 de metri.

Debitul său, estimat la 32 de metri cubi pe secundă în primele ore ale erupţiei, a scăzut la jumătate în ziua următoare şi a ajuns în prezent la un nivel mediu de circa 18 metri cubi pe secundă, potrivit unei evaluări realizate în dimineaţa zilei de joi.

"Acest comportament este foarte asemănător cu ceea ce observăm de obicei în timpul erupţiilor din ţară: erupţia este puternică la început, apoi se atenuează", au declarat specialiştii de la Institutul de ştiinţe ale Pământului din Islanda.

Câmpul de lavă se întindea joi pe o suprafaţă de 144.000 de metri pătraţi. Fisura vulcanică, o spărtură în scoarţa terestră din care ţâşnesc jeturi de lichid vâscos cu temperatura de 1.200 de grade Celsius, nu mai este la fel de lungă ca în primele ore şi se întinde în prezent pe o distanţă de aproximativ 130 de metri.

Presiunea din filon - tunelul magmatic ce alimentează erupţia - nu ar fi echilibrată, făcându-i pe geofizicieni să afirme că fluxul erupţiei ar putea să crească în perioada următoare sau că o nouă erupţie ar putea să înceapă într-un nou amplasament.

"Noi fisuri se pot deschide în proximitatea imediată a zonei de erupţie într-un interval foarte scurt", au avertizat specialiştii de la IMO. În pofida avertizărilor, numeroşi turişti s-au deplasat în această zonă a Islandei pentru a auzi pământul bubuind sub picioarele lor şi pentru a admira "fântânile" de lavă care ţâşnesc din adâncuri.

Potrivit contoarelor instalate de un an şi jumătate de autorităţilor locale, peste 4.200 de turişti curioşi au parcurs joi cei 14 kilometri ai traseului dus-întors pentru a ajunge în zona de erupţie, situată într-o regiune cu acces dificil în Peninsula Reykjanes din sud-vestul Islandei, la aproximativ două ore de mers pe jos în raport cu cea mai apropiată parcare. 

SURSA: Agerpres

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri