Un sătean din Lungani se bate cu Fiscul ieșean și câștigă o primă bătălie. El spune că a luat marfă de 1,5 milioane pentru prieteni
Fiscul ieșean a fost umilit în instanță de un sătean din Lungani. Inspectorii fiscali au încercat să stoarcă de la acesta 10.000 de euro ca obligații fiscale, dar nu au putut prezenta nici măcar o urmă de dovadă că săteanul ar fi datorat ceva statului. Supozițiile și bănuielile au fost respinse de judecători.
Fiscul a stabilit în sarcina lui Liviu C., magazioner la primăria Lungani, obligații de 47.826 lei reprezentând impozit pe venit din activități independente, contribuții de asigurări sociale, contribuții de asigurări sociale de sănătate și TVA. Inspectorii antifraudă au constatat că pe parcursul a cinci ani, între 2017 și 2021, Liviu C. cumpărase de la Metro Cash&Carry, pe numele întreprinderii sale individuale, marfă în valoare de totală de 1,47 milioane lei. Era vorba de băuturi alcoolice și nealcoolice, alimente, produse de curățenie și altele, care făceau obiectul a 1.370 de facturi. Achizițiile, făcute zilnic sau la cel mult două-trei zile, depășeau cu mult necesitățile de consum ale unei familii. Inspectorii fiscali au tras concluzia că Liviu C. cumpărase produsele pentru a le revinde. Ei au apreciat că bărbatul obținuse venituri de 1,58 milioane lei, pentru care îi calculaseră contribuțiile.
Decizia de impunere a fost contestată de Liviu C., dar fără succes. Ca urmare, acesta s-a adresat instanței. În fața magistraților Tribunalului, acesta a afirmat că făcuse cumpărături pentru el, pentru familia sa, pentru rudele mai îndepărtate, pentru vecini sau prieteni. De multe ori, le împrumutase legitimația firmei sale, atât pentru achiziții uzuale, cât și pentru evenimente în familie, de genul nunți, botezuri, pomeni sau vacanțe. Făcuse cumpărături și pentru persoane necunoscute întâlnite în incinta magazinului Metro. Acest argument fusese invocat și în contestația adresată Fiscului, dar fusese respins. Reprezentanții Fiscului invocaseră faptul că utilizarea legitimației de client de către alte persoane este interzisă de Metro. Liviu C. a afirmat însă că o asemenea interdicție nu era menționată pe site-ul Metro. Și chiar dacă ar fi fost, nu era treaba Fiscului, care era un terț față de raporturile juridice dintre Metro și clienții săi.
De cealaltă parte, reprezentanții Fiscului au arătat că Liviu C. făcuse obiectul unui control desfășurat la nivel național, plecat de la profilul de risc „achiziții de valori semnificative efectuate de persoane fizice de la mari retaileri”. Fuseseră vizate persoanele fizice neînregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului, care realizaseră achiziții de bunuri de valori semnificative. În cazul lui Liviu C., achizițiile depășeau cu mult posibilitățile financiare ale unui simplu magazioner. Având în vedere că tipul de comerț „cash&carry” se adresează persoanelor juridice, în scopul revânzării, inspectorii antifraudă trăseseră concluzia că marfa fusese cumpărată pentru a fi revândută și aplicaseră normele legale care permit estimarea obligațiilor fiscale.
Magistrații Tribunalului au apreciat însă că achizițiile frecvente nu sunt suficiente pentru a demonstra că era vorba de un comerț. Scenariul prezentat de Liviu C. era la fel de probabil ca și cel al Fiscului. Erau necesare dovezi care să susțină afirmațiile inspectorilor. „În lipsa unor date concrete ale realității, respectiv depistarea unei gestiuni suplimentare, identificarea unor persoane care să confirme că mărfurile au fost vândute prin societate, depistarea unor cantități diferite de mărfuri sau alte asemenea împrejurări de natură a atrage ideea că au existat mărfuri vândute peste contabilitatea ținută de societate, singura prezumţie care se impune este aceea că mărfurile achiziționate de la Metro pe numele Întreprinderii Individuale sunt mărfuri care nu au fost niciodată utilizate în activitatea firmei şi, totodată, sunt mărfuri proprii ale persoanelor fizice achizitoare, fără legătură cu societatea”, au precizat magistrații.
Tribunalul a dispus anularea deciziei de impunere emise de Fisc, ca și a deciziei prin care fusese respinsă contestația depusă de Liviu C. A fost rândul Fiscului să înainteze o contestație, în fața Curții de Apel. Această instanță urmează să se pronunțe peste două săptămâni.
Publicitate și alte recomandări video