Un semnal de normalitate
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 15.05.2021

Advertorial

Un semnal de normalitate

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

În primul rând vreau să vă mulţumesc pentru faptul că aţi venit la vot. 16 noiembrie 2014 va ramâne în istorie ca momentul în care, populaţia ţării care se comporta pâna acum ca o masă inertă, s-a transformat în faţa pericolului totalitarismului într-un popor cu demnitate naţională, într-un popor care respinge impertinenţa, sfidarea, nemunca. Dealtfel s-a transformat într-un popor care doreşte normalitatea. Uşor, uşor ne întoarcem cu speranţă la treburile şi problemele cotidiene, care trebuiesc rezolvate.

România are mare nevoie astăzi, ca şi acum 25 de ani, de dezvoltarea antreprenoriatului în rândul tinerilor, cu atât mai mult cu cât într-o majoritate covârşitoare, tinerii sub 30 de ani au o atitudine pozitivă faţă de antreprenoriat. Numai că aceşti tineri nu au disponibilităţi financiare pentru a-şi deschide o afacere şi nici nu sunt beneficiarii unor politici stimulative. E necesar să facem o prioritate din susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii – coloana vertebrală a unei societăţi şi a clasei de mijloc, bază a capitalului românesc, spre a nu mai privi în zare către investitorii străini. Trebuie să facem o prioritate şi pentru susţinerea sectoarelor bazate pe inovaţie şi tehnologie, astfel încât talentele noastre să dorească să rămână în ţară sau să revină. Dealtfel, românii din diasporă au dat un semnal, prin votul lor, că îşi doresc revenirea într-o Românie normală. 

În prezent, România are nevoie ca de aer de capital, de antreprenoriat performant în vederea consolidării sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, căci de aici ne vine bunăstarea şi crearea de locuri de muncă. Din păcate, nimeni nu a auzit strigătul investitorilor. Consecinţa: nu am fost capabili să conturăm o strategie  coerentă de susţinere a capitalului românesc, a clasei de mijloc, îndeosebi pentru şi prin intermediul întreprinderilor mici şi mijlocii. De fiecare dată am primit explicaţii că nu sunt bani pentru susţinerea investitorilor, bugetul este în colaps, fiindcă nu sunt încasări. În schimb am primit taxe şi impozite mai mari. Unde s-or fi volatilizat aceşti bani?

Aşadar, nefiind bani pentru susţinerea investitorilor şi a investiţiilor, nu doar bugetul, ci întreaga economie este în suferinţă, în timp ce mediul de afaceri se confruntă cu o lipsa a perspectivei economice, rămânând în aşteptarea unor semnale pozitive de la guvernanţi. De ani buni, mediul de afaceri invocă faptul că performanţa economică necesită reguli clare pe termen lung, mediu şi de ce nu, scurt, adică predictibilitate fiscală şi legislativă. În absenţa acestor condiţii elementare, întreprinzătorii nu pot planifica nimic: nici formarea capitalului, nici investiţiile şi nici crearea de noi locuri de muncă. Dealtfel perdantul prezidenţialelor, nu şi-a dat şansa ca prin măsuri legislative coerente să respecte promisiunea făcută românilor, respectiv crearea unui milion de locuri de muncă. În tot acest timp economia a rămas în blocaj, pierzând oportunităţi, în aşteptarea unor vremuri mai bune.

Să fim încrezători că odată cu 16 noiembrie a răsărit soarele şi pentru această ţară atât de bogată, dar atăt de oropsită, chiar de către proprii conducători.

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Toni HRIŢAC

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Când interesul privat este mare, iar responsabilitate aproape inexistentă, expertiza liberalilor urcă la cote ameţitoare. Când urgenţa publică cere însă sacrificiu, iniţiativa lor dispare. Reglementările devin sfinte. Lipsa de iniţiativă a autorităţilor în vremuri cu totul excepţionale ar intra mai degrabă la zădărnicirea combaterii bolilor decât nepurtarea măştilor.

Filmuletul zilei

opinii

„Viaţa mea e un roman”

Alexandru CĂLINESCU

„Viaţa mea e un roman”

Am expus aici o părere strict personală. Şi ca să nu existe nici o ambiguitate: nu ţin jurnal, nu-mi voi scrie memoriile, dar citesc cu plăcere şi cu interes - atunci când merită - jurnale şi memorii.

Lenin şi Ştefan cel Mare

Radu POPESCU

Lenin şi Ştefan cel Mare

Socialiştii şi medalia de AUR.

Complexul Cultural Ieşean

George PLEȘU

Complexul Cultural Ieşean

În timpul unei dezbaterii pe care am organizat-o anul trecut, intitulată „Cultura şi oraşul”, l-am întrebat pe Ştefan Teişanu, directorului Centrului Cultural Clujean, despre oportunitatea înfiinţării unei astfel de instituţii la Iaşi. Răspunsul primit a deranjat orgoliile unei părţi din publicul prezent, dar a atins un subiect sensibil, pe care rar avem curajul să-l abordăm pe plan local. Astfel, în glumă, a sugerat ca instituţia similară din Iaşi să fie numită „Complexul Cultural Ieşean”, cu referire la modul în care fosta capitală culturală a României se raportează la statutul demult pierdut.

pulspulspuls

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Iacătă, dragilor, că nu degeaba îl remarcam aicea la rubricuţă în Postul Mare pe junele conţilier USR de 26 de ani în comiţia Cozetei, la ieşirea de la negocierile cu Chirica, pe viitorul acuzat de trădare Mr. Ciorăpel! 

Caricatura zilei

Fără amendă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.