Un semnal de normalitate
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Un semnal de normalitate

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

În primul rând vreau să vă mulţumesc pentru faptul că aţi venit la vot. 16 noiembrie 2014 va ramâne în istorie ca momentul în care, populaţia ţării care se comporta pâna acum ca o masă inertă, s-a transformat în faţa pericolului totalitarismului într-un popor cu demnitate naţională, într-un popor care respinge impertinenţa, sfidarea, nemunca. Dealtfel s-a transformat într-un popor care doreşte normalitatea. Uşor, uşor ne întoarcem cu speranţă la treburile şi problemele cotidiene, care trebuiesc rezolvate.

România are mare nevoie astăzi, ca şi acum 25 de ani, de dezvoltarea antreprenoriatului în rândul tinerilor, cu atât mai mult cu cât într-o majoritate covârşitoare, tinerii sub 30 de ani au o atitudine pozitivă faţă de antreprenoriat. Numai că aceşti tineri nu au disponibilităţi financiare pentru a-şi deschide o afacere şi nici nu sunt beneficiarii unor politici stimulative. E necesar să facem o prioritate din susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii – coloana vertebrală a unei societăţi şi a clasei de mijloc, bază a capitalului românesc, spre a nu mai privi în zare către investitorii străini. Trebuie să facem o prioritate şi pentru susţinerea sectoarelor bazate pe inovaţie şi tehnologie, astfel încât talentele noastre să dorească să rămână în ţară sau să revină. Dealtfel, românii din diasporă au dat un semnal, prin votul lor, că îşi doresc revenirea într-o Românie normală. 

În prezent, România are nevoie ca de aer de capital, de antreprenoriat performant în vederea consolidării sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, căci de aici ne vine bunăstarea şi crearea de locuri de muncă. Din păcate, nimeni nu a auzit strigătul investitorilor. Consecinţa: nu am fost capabili să conturăm o strategie  coerentă de susţinere a capitalului românesc, a clasei de mijloc, îndeosebi pentru şi prin intermediul întreprinderilor mici şi mijlocii. De fiecare dată am primit explicaţii că nu sunt bani pentru susţinerea investitorilor, bugetul este în colaps, fiindcă nu sunt încasări. În schimb am primit taxe şi impozite mai mari. Unde s-or fi volatilizat aceşti bani?

Aşadar, nefiind bani pentru susţinerea investitorilor şi a investiţiilor, nu doar bugetul, ci întreaga economie este în suferinţă, în timp ce mediul de afaceri se confruntă cu o lipsa a perspectivei economice, rămânând în aşteptarea unor semnale pozitive de la guvernanţi. De ani buni, mediul de afaceri invocă faptul că performanţa economică necesită reguli clare pe termen lung, mediu şi de ce nu, scurt, adică predictibilitate fiscală şi legislativă. În absenţa acestor condiţii elementare, întreprinzătorii nu pot planifica nimic: nici formarea capitalului, nici investiţiile şi nici crearea de noi locuri de muncă. Dealtfel perdantul prezidenţialelor, nu şi-a dat şansa ca prin măsuri legislative coerente să respecte promisiunea făcută românilor, respectiv crearea unui milion de locuri de muncă. În tot acest timp economia a rămas în blocaj, pierzând oportunităţi, în aşteptarea unor vremuri mai bune.

Să fim încrezători că odată cu 16 noiembrie a răsărit soarele şi pentru această ţară atât de bogată, dar atăt de oropsită, chiar de către proprii conducători.

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Prognosis: negative

Cătălin ONOFREI

Prognosis: negative

Tratamentul se amână după moartea pacientului.

Filmuletul zilei

opinii

Visuri pietrificate

Briscan ZARA

Visuri pietrificate

Credem fără urmă de îndoială în ceva, chiar dacă nu are nici cea mai mică legătură cu realitatea, pentru că aşa am fost educaţi, pentru că toţi ceilalţi cred, pentru că nu există nimic care să contrazică această credinţă care ne dă confort, încredere, mulţumire, siguranţă, şi chiar dacă adevărul ni se revelează într-un mod logic sau evident, palpabil, implacabil, covârşitor de clar, noi tot nu îl recunoaştem, pentru că nu vrem.

Unirea ca axă a istoriei noastre

Mihai DORIN

Unirea ca axă a istoriei noastre

Unirea este incontestabil axa istoriei noastre moderne, întrucât de realizarea ei depindea existenţa naţională. Ea s-a construit pe existenţa unei premise - unitatea neamului şi a unei realităţi dramatice - risipirea neamului. Din îngemănarea acestora a rezultat metoda la care a recurs generaţia unirii, şi anume aceea de a pune istoria să lucreze astfel încât risipirea să fie înlocuită cu unitatea. 

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

Nichita DANILOV

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

… a fost atras nu de latura angelică, ci de latura demonică a lucrurilor, încercând să scoată la lumină o parte din întunericul ce sălăşluieşte-n om. Pe domnia sa nu l-au obsedat îngerii, ci demonii, creaturile diforme ce populează zi de zi, clipă de clipă, gândurile muritorilor, insuflându-le tot felul de patimi (pofte) şi vicii.

pulspulspuls

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Iată, stimaţi telespectatori, ce ne trimite un cetitor fidel înregimentat politic, pe poşta rubricuţei, cu Archibald Tănase la adrisant: poza de care se face cea mai mare panaramă în interiorul filialei partidoiului ieşean în ultimele zile! 

Caricatura zilei

Defilare cu distanțare

www.haidalacafeasiceai.ro

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.