anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Advertorial

Un semnal de normalitate

GALERIE
Traian Dobre
 • Traian Dobre
- +

În primul rând vreau să vă mulţumesc pentru faptul că aţi venit la vot. 16 noiembrie 2014 va ramâne în istorie ca momentul în care, populaţia ţării care se comporta pâna acum ca o masă inertă, s-a transformat în faţa pericolului totalitarismului într-un popor cu demnitate naţională, într-un popor care respinge impertinenţa, sfidarea, nemunca. Dealtfel s-a transformat într-un popor care doreşte normalitatea. Uşor, uşor ne întoarcem cu speranţă la treburile şi problemele cotidiene, care trebuiesc rezolvate.

România are mare nevoie astăzi, ca şi acum 25 de ani, de dezvoltarea antreprenoriatului în rândul tinerilor, cu atât mai mult cu cât într-o majoritate covârşitoare, tinerii sub 30 de ani au o atitudine pozitivă faţă de antreprenoriat. Numai că aceşti tineri nu au disponibilităţi financiare pentru a-şi deschide o afacere şi nici nu sunt beneficiarii unor politici stimulative. E necesar să facem o prioritate din susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii – coloana vertebrală a unei societăţi şi a clasei de mijloc, bază a capitalului românesc, spre a nu mai privi în zare către investitorii străini. Trebuie să facem o prioritate şi pentru susţinerea sectoarelor bazate pe inovaţie şi tehnologie, astfel încât talentele noastre să dorească să rămână în ţară sau să revină. Dealtfel, românii din diasporă au dat un semnal, prin votul lor, că îşi doresc revenirea într-o Românie normală. 

În prezent, România are nevoie ca de aer de capital, de antreprenoriat performant în vederea consolidării sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, căci de aici ne vine bunăstarea şi crearea de locuri de muncă. Din păcate, nimeni nu a auzit strigătul investitorilor. Consecinţa: nu am fost capabili să conturăm o strategie  coerentă de susţinere a capitalului românesc, a clasei de mijloc, îndeosebi pentru şi prin intermediul întreprinderilor mici şi mijlocii. De fiecare dată am primit explicaţii că nu sunt bani pentru susţinerea investitorilor, bugetul este în colaps, fiindcă nu sunt încasări. În schimb am primit taxe şi impozite mai mari. Unde s-or fi volatilizat aceşti bani?

Aşadar, nefiind bani pentru susţinerea investitorilor şi a investiţiilor, nu doar bugetul, ci întreaga economie este în suferinţă, în timp ce mediul de afaceri se confruntă cu o lipsa a perspectivei economice, rămânând în aşteptarea unor semnale pozitive de la guvernanţi. De ani buni, mediul de afaceri invocă faptul că performanţa economică necesită reguli clare pe termen lung, mediu şi de ce nu, scurt, adică predictibilitate fiscală şi legislativă. În absenţa acestor condiţii elementare, întreprinzătorii nu pot planifica nimic: nici formarea capitalului, nici investiţiile şi nici crearea de noi locuri de muncă. Dealtfel perdantul prezidenţialelor, nu şi-a dat şansa ca prin măsuri legislative coerente să respecte promisiunea făcută românilor, respectiv crearea unui milion de locuri de muncă. În tot acest timp economia a rămas în blocaj, pierzând oportunităţi, în aşteptarea unor vremuri mai bune.

Să fim încrezători că odată cu 16 noiembrie a răsărit soarele şi pentru această ţară atât de bogată, dar atăt de oropsită, chiar de către proprii conducători.

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un mai prea îndepărtat (I)

Cătălin ONOFREI

Un mai prea îndepărtat (I)

Au trecut peste trei decenii de la primele alegeri „libere”!

opinii

Papua Noua Românie

Briscan ZARA

Papua Noua Românie

Furtul şi distrugerea lucrurilor care nu-ţi aparţin sunt obiceiuri respectate cu sfinţenie de toţi aici. Fiecare dintre aceste fapte va fi recompensată cu vârf şi îndesat în lumea de apoi, deci e bine să ai cât mai multe din astea în portofoliu.

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Cristina DANILOV

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Conceptul de „violenţă de gen”, considerată a fi iniţial o chestiune de familie ce nu trebuia să iasă pe uşi şi, deci, în care nu trebuie să se intervină din afară, denumeşte azi o problemă mai largă ce pare să se fi extins, dincolo de uşa casei, pe mai multe paliere din viaţa de zi cu zi a multor femei. Prezenţa acestui tip de violenţă în relaţii de cuplu sau profesionale scoate în evidenţă, din păcate, şi mai mult imaginea femeilor aflate în situaţie de subordonare faţă de bărbaţi şi presupune asumarea relaţiilor de putere inegale din punct de vedere istoric dintre cele două genuri, prin care bărbaţii sunt legitimaţi să-şi menţină status-quo-ul de dominaţie.

Artă şi război

Mihai DORIN

Artă şi război

Războiul a fost mereu o temă de reflecţie pentru istorici şi artişti, dar şi o temă de investigaţie declarat „obiectivă” de către istorici şi asumat subiectivă de către artişti. Nu e o competţie între cele două viziuni, ci o formă de complementaritate liberă. 

pulspulspuls

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

Pentru că tot este astăzi în calendarul ortodoxiei ziua Sfântului Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat, haideţi să împărtăşim cu ocazia asta şi cu domniile voastre, iubiţi drept-credincioşi, o chestiune de care ne minunăm şi ne tot roade de mai multă vreme pe noi, iar mai nou auzim că roade şi unele feţe bisericeşti de prim rang din toată arhiepiscopia, şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.