Un semnal de normalitate
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 06.03.2021

Advertorial

Un semnal de normalitate

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

În primul rând vreau să vă mulţumesc pentru faptul că aţi venit la vot. 16 noiembrie 2014 va ramâne în istorie ca momentul în care, populaţia ţării care se comporta pâna acum ca o masă inertă, s-a transformat în faţa pericolului totalitarismului într-un popor cu demnitate naţională, într-un popor care respinge impertinenţa, sfidarea, nemunca. Dealtfel s-a transformat într-un popor care doreşte normalitatea. Uşor, uşor ne întoarcem cu speranţă la treburile şi problemele cotidiene, care trebuiesc rezolvate.

România are mare nevoie astăzi, ca şi acum 25 de ani, de dezvoltarea antreprenoriatului în rândul tinerilor, cu atât mai mult cu cât într-o majoritate covârşitoare, tinerii sub 30 de ani au o atitudine pozitivă faţă de antreprenoriat. Numai că aceşti tineri nu au disponibilităţi financiare pentru a-şi deschide o afacere şi nici nu sunt beneficiarii unor politici stimulative. E necesar să facem o prioritate din susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii – coloana vertebrală a unei societăţi şi a clasei de mijloc, bază a capitalului românesc, spre a nu mai privi în zare către investitorii străini. Trebuie să facem o prioritate şi pentru susţinerea sectoarelor bazate pe inovaţie şi tehnologie, astfel încât talentele noastre să dorească să rămână în ţară sau să revină. Dealtfel, românii din diasporă au dat un semnal, prin votul lor, că îşi doresc revenirea într-o Românie normală. 

În prezent, România are nevoie ca de aer de capital, de antreprenoriat performant în vederea consolidării sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, căci de aici ne vine bunăstarea şi crearea de locuri de muncă. Din păcate, nimeni nu a auzit strigătul investitorilor. Consecinţa: nu am fost capabili să conturăm o strategie  coerentă de susţinere a capitalului românesc, a clasei de mijloc, îndeosebi pentru şi prin intermediul întreprinderilor mici şi mijlocii. De fiecare dată am primit explicaţii că nu sunt bani pentru susţinerea investitorilor, bugetul este în colaps, fiindcă nu sunt încasări. În schimb am primit taxe şi impozite mai mari. Unde s-or fi volatilizat aceşti bani?

Aşadar, nefiind bani pentru susţinerea investitorilor şi a investiţiilor, nu doar bugetul, ci întreaga economie este în suferinţă, în timp ce mediul de afaceri se confruntă cu o lipsa a perspectivei economice, rămânând în aşteptarea unor semnale pozitive de la guvernanţi. De ani buni, mediul de afaceri invocă faptul că performanţa economică necesită reguli clare pe termen lung, mediu şi de ce nu, scurt, adică predictibilitate fiscală şi legislativă. În absenţa acestor condiţii elementare, întreprinzătorii nu pot planifica nimic: nici formarea capitalului, nici investiţiile şi nici crearea de noi locuri de muncă. Dealtfel perdantul prezidenţialelor, nu şi-a dat şansa ca prin măsuri legislative coerente să respecte promisiunea făcută românilor, respectiv crearea unui milion de locuri de muncă. În tot acest timp economia a rămas în blocaj, pierzând oportunităţi, în aşteptarea unor vremuri mai bune.

Să fim încrezători că odată cu 16 noiembrie a răsărit soarele şi pentru această ţară atât de bogată, dar atăt de oropsită, chiar de către proprii conducători.

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.