Un sfânt de la Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 07.03.2021

Vaticanul a anunţat oficial beatificarea lui Anton Durcovici, fost episcop de Iaşi

Un sfânt de la Iaşi

GALERIE
Anton Durcovici
  • Anton Durcovici
- +

Un fost episcop al diecezei romano-catolice din Iaşi este primul ieşean care intră în rândul sfinţilor catolici. Decizia a fost luată la Vatican în urma unor proceduri extrem de laborioase care au durat nu mai puţin de 18 ani. Cine a fost monseniorul Anton Durcovici şi care sunt faptele sale extraordinare pentru care a fost beatificat? „Este o confirmare a faptului că au existat şi în zona aceasta oameni care au murit pentru credinţa lor“, spun oficialii Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi. „Este o victorie asupra tuturor acelor care pun sub semnul îndoielii lucrarea mântuitoare a lui Dumnezeu în istorie“, spune şi decanul Facultăţii deTeologie Romano-Catolică a Universităţii Bucureşti.

După un proces care a durat aproape 18 ani, Papa Francisc, liderul spiritual al Bisericii Catolice, a semnat la sfârşitul lunii octombrie decretul de beatificare pentru a-l aduce pe fostul episcop ieşean Anton Durcovici în rândul sfinţilor, la rangul de Fericit. Episcopul devine astfel primul ieşean din rândul Fericiţilor români şi singurul din Moldova. „Este o mare bucurie această veste care a venit din partea Sfântului Scaun, care l-a recunoscut astfel pe martirul Anton Durcovici. Este o confirmare a faptului că au existat şi în zona aceasta oameni care au murit pentru credinţa lor, în frunte cu fostul episcop. Desigur că au fost mai mulţi şi pe rol avem mai multe cauze studiate, tot martiri din perioada persecuţiei comuniste sau alţii care au dus o viaţă în slujba lui Dumnezeu“, a declarat pr. Cornel Cadar, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi.

Mort în numele credinţei

Astfel, comunitatea catolică din România va avea, după beatificarea lui Vladimir Ghica de la sfârşitul lunii august, un nou motiv de sărbătoare. Conform prof.dr.pr. Wilhelm Dancă, ce a fost timp de 10 ani rector al Institutului Teologic Romano-Catolic din Iaşi şi este în prezent decanul Facultăţii de Teologie Romano-Catolică din Bucureşti, recunoaşterea aceasta este una a întregului popor român, indiferent de confesiune. „Pentru credinţa noastră în Dumnezeu şi în prezenţa Lui în istorie, în evenimentele istorice, este foarte importantă această reunoaştere a vieţii episcopului ca fiind una sfântă şi terminată glorios din punct de vedere spiritual, al morţii în numele credinţei. Este o victorie, dacă vreţi, asupra tuturor acelor care pun sub semnul îndoielii lucrarea mântuitoare a lui Dumnezeu în istorie“, a declarat Wilhelm Dancă.

Acesta mai precizează că o astfel de recunoaştere vine direct şi în slujba Bisericii Catolice, care a fost, precum şi celelalte culte şi confesiuni, supusă „prigoanei comuniste şi bolşevice de la începutul instaurării regimului. Totodată, lumea a trecut prin momente dificile de încercare, de suferinţă, de teamă, de frică, şi acum acele momente au devenit un fel de teologie vie, trăită, şi nu scrisă, de către oameni sfinţi precum Anton Durcovici. Aceste momente devin modele de inspiraţie pentru noi, modele ale unei vieţi eroice, spiritual vorbind. Acesta este pentru noi un far luminos pe un munte, de unde ne ajută să rămânem pe calea spre Dumnezeu.“

Un dosar amplu, un proces de 18 ani

Munca pentru întocmirea dosarului de beatificare a fost una laborioasă care a început, oficial, pe 25 octombrie 1995 prin numirea unui postulator, care să pledeze pentru cauza episcopului, în persoana părintelui Alois Fechet. Etapele s-au succedat apoi cu greutate, întocmirea dosarului în România durând aproximativ doi ani de zile, acesta fiind trimis pe 11 septembrie 1999 de către Episcopia Romano-Catolică din Iaşi la Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor. De acolo, noul postulator care să susţină cauza în faţa comisiei de la Vatican este numit părintele Anton Lucaci, care este schimbat în 2009 cu preotul Isidor Iacovici. Iar în 2010, la 15 ani de la iniţierea procedurii de către dieceza ieşeană, s-a rupt sigiliul documentelor la Vatican şi a început munca de cercetare de acolo, care s-a finalizat luna trecută, prin semnarea decretului de beatificare de către însuşi Papa Francisc.

„O piedică în drumul spre socialism“

Episcopul Anton Durcovici s-a născut la 17 mai 1888 în Austria, iar la Iaşi a venit la vârsta de şase ani. După o activitate care l-a purtat prin toată România şi până la Roma (cu studiile), acesta este numit episcop de Iaşi, la 30 octombrie 1947. Doi ani mai târziu, pentru luptele şi opoziţia făţişă faţă de regimul care începea să pună stăpânire pe ţară, acesta a fost arestat şi dus alături de alţi deţinuţi politici la Jilava şi apoi la Sighetu Marmaţiei. În notele informative care i s-au realizat se precizează că acesta a fost considerat a fi duşman al regimului şi coordonator al rezistenţei anticomuniste. Motivul pentru care a fost propusă arestarea sa de către Securitate este că ar fi fost „o piedică în drumul spre socialism“.

La închisoare însă, episcopul nu s-a lepădat de credinţa sa, şi a fost bătut şi înfometat timp de doi ani de zile, iar în 1951, măcinat de boală, s-a stins din viaţă. Cei care au întocmit dosarul de beatificare speră ca slujba care îl va ridica pe acesta în rândul sfinţilor, şi care va avea loc la Iaşi, să fie în luna mai, luna în care episcopul Anton Durcovici s-a născut.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.